”Pikkuhiljaa olen imeytynyt metsään kiinni enemmän ja enemmän” – keskellä ruuhkavuosia Terhi Suur-Nuuja löysi tasapainon luonnosta

Pienet lapset, talonrakennus ja työelämän tavalliset pyörteet – hektistä, monelle tuttua elämänmenoa. Sellaista oli myös kuusankoskelaisen Terhi Suur-Nuujan elämä vielä vuonna 2011. Fiilistely ja hetkistä nauttiminen olivat kadonneet kiireen vallatessa alaa arjesta.

Helmikuisena maanantaiaamuna vuonna 2012 Terhi päivitti bloginsa ensimmäisen postauksen. Sen otsikko oli paljonpuhuva: Tarve muutokseen.

– Mitään draamaattista ei ollut tapahtunut, olin vain ehkä vähän kyllästynyt nopeisiin ratkaisuihin ja halusin vastapainoksi kirjoitella itselleni ja muille siitä, että mikään pysyvä ei tapahdu hetkessä, Terhi muistelee.

”Se mitä mä en aio tehdä, on joku murhaava elämäntaparemontti, kaikki mulle heti nyt-tyyliin. Mä en lähde enää siihen, ”haluan painaa sen ja sen verran”. Ei toimi, nähty on. Monta kertaa. Mä en aio millekään superdieetille.”
Ote Tasapainossa-blogin ensimmäisestä kirjoituksesta

 

Terhi Suur-Nuuja työskentelee personal trainerina ja opiskelee nyt luonto-ohjaajaksi.

Terhi halusi löytää tasapainon. Aluksi blogi painottui treenaamiseen, ravintoon ja levon merkitykseen. Lenkit koiran kanssa lähimetsässä hoitivat Terhin mieltä. Nyt Tasapainossa-blogi on oikea luonnonystävän herkkuaitta.

– Tuolloin luonto tarjosi minulle ehkä enemmän pakopaikkaa kaiken arjen keskeltä, Terhi miettii.

Tasapaino ei ole tilanteiden hallintaa

Tasapainossa-blogista huokuu hyvä olo, mutta mitään teennäistä elämä on ihanaa -hehkutusta se ei ole. Terhin ote on mietteliäs ja rauhallinen, aistiva. Samalla kun lukijat pääsevät kirjoitusten ja taidokkaiden kuvien kautta mukaan Terhin luontoretkille, välittyy teksteistä myös tunnelmallinen ja viipyilevä, syvällinenkin pohdiskelu.

Sukella Terhin blogiin:

Terhi huomauttaa, ettei tasapainoinen elämä tarkoita täydellistä elämää.

– Se on enemmänkin sitä, että kukaan ei ahtaisi itseään mihinkään valmiiseen muottiin vaan löytäisi ennemminkin sen oman tavan tallata. Tasapaino on sitä, että hyväksyy itsensä ja elämän hyvät ja huonot hetket sellaisina kuin ne ovat, Terhi miettii.

– Tasapaino ei ole tilanteiden hallintaa ja perfektionismia, vaan heittäytymistä hetkeen. Se on tilanteiden elämistä ja läpikäymistä, niin hyvässä kuin pahassakin.

Tasapainossa-blogi keskittyy henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Heti sivulle saavuttaessa luonto tulee tykö kuvien ja otsikoiden kautta.

– Luonto tarjoaa niin laajan skaalan jokaiselle jotakin, ihan tavallisesta liikkumisesta erilaisiin harrasteisiin, että siihen ei varmasti pääse kyllästymään. Aina löytää jotain uutta. Varsinkin tällaiselle iki-innostujalle kaikki uusi on tervetullutta.

”Minullakin on lähimetsässä reitti, jota kuljen useammin kuin muita. Se tuntuu sellaiselta omalta. Tai se oma paikka, jonne pysähdyn usein istumaan hetkeksi ja annan pään huilata.”

Terhin juttuihin on helppo samaistua ja niistä saa vinkkejä ihan jo siihenkin, kuinka tilanteisiin voisi suhtautua hieman kevyemmin. Terhi vinkkaa, että kesälle on luvassa paljon uusia retkijuttuja, varmaankin myös kommelluksia.

– Vaikka partioajoilta on kertynyt paljonkin kokemusta luonnossa liikkumiseen, ovat parikymmentä välivuotta tehneet varmasti tehtävänsä ja veikkaan, että muutama ”ei mennyt niinkuin Strömsössä”-hetkikin tulee vielä koettua.

Täällä Terhi on viimeksi retkeillyt:

Metsässä voi vetää henkeä

Niivermäki kohoaa Kouvolassa komeasti muun maan yläpuolelle. Se on Terhin lähimetsä, jonka jokaisen kiven ja kannon hän tuntee. Sieltä löytyy myös paikka, johon Terhi menee kaiken kiireen keskellä hiljentymään ja vain istumaan.

– Metsä on ollut minulle aina se paikka, jossa käyn rauhoittumassa ja vetämässä henkeä, kun elämä rullaa liian kovaa eteenpäin. Pikkuhiljaa olen imeytynyt metsään kiinni enemmän ja enemmän.

Kun helmikuisesta maantaiaamusta ja Tasapainossa-blogin ensimmäisestä postauksesta oli kulunut lähes 6 vuotta, tapahtui uusi suuri käänne viime syksynä, kun Terhi ystävineen oli kävelemässä Camino de Santiagoa.

– Kävellessämme erään vuoren rinnettä ylöspäin totesin matkaseuralleni, että kun täältä pääsen kotiin, lähden opiskelemaan luonto-ohjaajaksi ja laajennan osaamistani, koska todellinen hyvinvointi ja tasapaino löytyy luonnosta. Ja sillä tiellä ollaan, Terhi sanoo.

Terhi kokee nykyisessä tilanteessaan löytäneensä tasapainon elämäänsä. Hänellä on terveisiä myös Retkipaikan lukijoille:

– Kunnioitetaan luontoa ja hymyillään kun tavataan!

Pääset lukemaan Tasapainossa-blogia tästä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.