Pahaniemen luolat, osa 3: Moinsalmen rakokivi, Savonlinna

Jos ihan tarkkoja ollaan, tämä erikoinen paikka ei sijaitse Pahaniemellä. Se kannattaa kuitenkin poiketa katsomassa samalla reissulla, sillä Moinsalmen rakokivi jää sopivasti matkan varrelle.

Rakokiven luola on luolaluettelon tarkistamaton kohde (Suomen luolat, s. 375). Moinsalmen rakokivi on kookas lohkare tai pieni kallio, noin 20 x 12 x 10 metriä. Kallio on jakautunut kahdella halkeamalla kolmeen melko tasakokoiseen osaan.

Kaakkoissivu on pystyseinä, luoteissivu on loivempi jyrkänne. Koillinen pää on komea otsalohko, josta tietystä kulmasta katsottuna melkein tulevat mieleen Pääsiäissaarten patsaat.

Pään alla on lippa, 3 x 6 x 3 metriä. Siitä noin 5 metriä kiven keskelle päin on pystyrako luode-kaakko-suunnassa koko kiven leveydeltä ja korkeudelta: eli 10–12 x 8–10 x 0,3–0,6 metriä. Katon muodostavat sinne kiilautuneet lohkareet.

Luola on pimeä ja ahdas. Sen läpikulkeminen vaatisi jotain kiipeilyvälineitä, koska molemmissa päissä kulkuaukot sijaitsevat raon pohjan yläpuolella. Tätä rakoluolaa voisi myös kutsua portiksi, mutta synninportiksi se taitaa ainakin minulle olla liian ahdas.

Viitisen metriä tämän raon vieressä  on toinen rako, joka ei ole niin hyvin avautunut. Tämäkin rako menee koko kiven halki, mikä on hyvin havaittavissa kiven päältä. Kaakkoissivulla on laattamaisen lohkareen alla tila, 7 x 4x 1,5 metriä.

Kartta. 6846934  N  615805 E (ETRS-TM35FIN)

Kohteessa vierailtiin elokuussa 2016.

Aiemmat artikkelimme Savonlinnan Pahaniemeltä: Vaatevuori ja Pahalahdenvuori sekä Korkvuori.

Pahaniemi sijaitsee Savonlinnasta linnunteitse n 15 km etelä-kaakkoon, Pihlajaveden saaristossa, Kongonsaaren ja Ritosaaren välissä.  Kesäteitä pitkin, Tanhuvaaran ja Moinsalmen kautta, on matka Savonlinnaan n 40 km.   Jäätiekaudella voi ajomatka olla jonkin verran lyhyempi, mutta se on eri tarina. Pahaniemi on lähes kokonaan luokiteltu arvokkaaksi kallioalueeksi. Sen pohjoisosa muodostaa Jussijärvenniemi-Kaksperänniemi kallioalueen (KAO060148) ja sen eteläpuolella sijaitsee Korpivuori – Vaatevuori kallioalue (KAO060147). Lähde: Jukka Husa, Jari Teeriaho, Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaat kallioalueet Etelä-Savossa ja Päijät-Hämeen itäosassa, Suomen ympäristökeskus, 2007, ymparisto.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.