Multian Palsankoskella pääsee helposti irti arjesta

Palsankoski on muodostunut minulle tärkeäksi hengähdyspaikaksi, jonka äärelle usein pysähdyn työmatkoillani. Koskialue on kuin keidas arjen keskellä.

palsankoski2

Palsankoski on itseasiassa kolme peräkkäistä koskea vajaan kolmen kilometrin pituisella vanhojen metsien suojelualueella. Palsankoski, Housukoski ja Käpykoski seuraavat toisiaan ajoittain syvällekin uurtuneessa kanjonissa.

palsankoski15

Koskialue sijaitsee Soutujoessa, vilkkaasti liikennöidyn tien 18 varrella, noin 10 kilometriä Multialta Väätäiskylään päin.

Ensimmäinen koski, Palsankoski alkaa Soutujoen ylittävän sillan kohdalta. Sillan pohjoispuolella sijaitsevalta levähdysalueelta pääsee nopeasti nauttimaan kosken pärskeistä. Sillan eteläpuolen kalastustienviittaa seuraamalla pääsee ajamaan parkkipaikalle, jonka läheisyydestä löytyvät laavu ja vuokra-aitta. Palsankosken alajuoksulla Soutujokeen laskee mutkitteleva Hännättömänjoki.

palsankoski6

Multian kunnan nettisivujen mukaan koskialue on geologisesti kunnan merkittävin nähtävyys. Alueella kiertää puolentoista kilometrin mittainen luontopolku. Reitti on lyhyt, mutta silti sen varrelle osuu monenlaisia maastotyyppejä.

Suurista korkeuseroista huolimatta reitti on helppokulkuinen. Luontopolun parasta antia ovat Palsankoski sekä sen alajuoksulla sijaitseva korkea ja jyrkkä rinne. Polun varrella on viisi luontorastia, ja hyvällä onnella polun varrella saattaa vilahtaa majava tai saukko.

palsankoski13

Palsankosken alasuoksun suvantoa ympäröi korkea kanjoni.

palsankoski8

Housukosken ylittävän sillan päälle oli kaatunut puu.

palsankoski7

Housukoski.

palsankoski10

Housukosken alajuoksua.

”Joka ei muuvalta sua… …suo Multialta”

Kalastajien suosimaa koskialuetta mainostetaan sloganilla ”Joka ei muuvalta sua… …suo Multialta”. Lauseen sanoma iskee itseenikin, vaikka en perhomiehiä olekaan.

Vuosien saatossa minulle on muodostunut tavaksi pysähtyä koskella pieniksi hetkiksi. Aloin kuvata koskea ja hankin tietoa virtaavan veden kuvaamisesta. Harrastus on vienyt mennessään, ja aika monta koskea on tullut nähtyä.

Palsankosken alue on monipuolisuudessaan niin yllättävä, että kuvattavaa ja uusia kuvakulmia löytyy joka kerta. En saanut muuvalta, vaan nimenomaan Multialta loistavan harrastuksen. Suosittelen lämpimästi kaikille ohiajeleville ja kauniista koskista kiinnostuneille Palsankoskea, sieltä sua niin rauhaa kuin inspiraatiotakin.

Jutun kuvat on otettu syyskuun toisella viikolla 2016. Halutessasi löydät lisää kuvia Palsankoskelta Kuvakulmilla -blogista täältä ja täältä.

Kartta. N 6930783, E 381080

Artikkelia korjattu 11.10.2016. Joen nimi on Soutujoki, ei Housujoki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.