Näkymä Kiiskilänmäen näkötornista talvella, Multia

Kiiskilänmäen maisematorni, Multia

Mielitkö kurkottaa korkeuksiin, katsella kaukaisuuteen ja nauttia samalla hiljaisuudesta? Kiinnostaako eteläisen ja keskisen Suomen korkein kohta? Jos vastasit kyllä, suunnaksi kannattaa ottaa Multia Keski-Suomessa.

Kiiskilänmäen näkötorni, Multia

Tämä eteläisen ja keskisen Suomen korkein kohta on Kiiskilänmäki, joka kohoaa 268,55 metriä merenpinnan yläpuolelle. Itse mäellä, tornin juurella seisoessaan sitä ei oikeasti hoksaa, vaikka Multian suunnasta tänne syrjemmälle saapuessa on vähitellen tajunnut nousevansa aina vähän ylemmäs. Niinpä  kyläyhdistys rakensi paikalle huiman hienon maisematornin vuonna 2004, jotta tästä mäestä saisi täyden korkeuskokemuksen irti.

Kiiskilänmäen torni alhaalta

Torni on erinomaisessa kunnossa, joten sinne uskaltaa kiivetä arkailematta.  Jos siis ei satu potemaan korkean paikan kammoa.

Kiiskilänmäen tornista alas

Kota, laavu ja puuvaja näyttävät hauskoilta näin yläilmoista. Ja maisema on silmänkantamattomiin metsää, metsää ja metsää. Peltoaukeita ei taida paljoakaan sinne väleihin jäädä. No, itse asiassa olen likellä Keski-Suomen suurinta asumatonta aluetta.

Kiiskilänmäen kota, Multia

Kiiskilänmäeltä löytyy myös laavu sekä viihtyisä kota. Aina makkaratulia tehdessään ei tule ajatelleeksi sitä, että polttopuut eivät tule paikan päälle aivan itsestään, joten on ystävällistä tehdä Nikaran kyläyhdistykselle pieni lahjoitus käyttämistään tulitarpeista (lipas löytyy tornin juurelta).

Tulet Kiiskilänmäen kodalla

Pikkukirpeän pakkaspäivän ja muuta Keski-Suomea runsaampien lumien kunniaksi teemme pienet tulet ja istahdamme alas eväinemme. Jospa ensi kerralla varaisi valoisaa aikaa myös läheiselle Lauttajärvelle suuntaavaan luontopolkuun, joka alkaa tornin juurelta. Konkarinkierros? Ei kai se nyt niin haastavaa maastoa ole, vai onko…

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6931467  E 404863

3 replies
  1. tauno penttinen
    tauno penttinen says:

    Kiiskilänmäen maisematorni ei ole kiinni, vaikka maastokartat sovelluksessa niin ilmoitetaan. Tervetuloa nauttimaan
    luonnosta.

    Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] eväitä kulhanvuoren nuotiopaikalla. Paluumatkalla poikkeamme Keski-Suomen korkeimmalla kohdalla kiiskilänmäen upealla näkötornilla. Lähtö retkelle tapahtuu klo 10:00 yliopiston liikunnan rakennuksen edustalta ja palaamme […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.