Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Kuva: Terhi Jaakkola

Hiihtovaellus herkuttelijoille Pohjois-Karjalan piirakkamailla: tällainen on Majatalosta majataloon -vaellusreitti

Yhteistyössä Majatalosta majataloon -retket

Polaaripyörryksissä ollut Etelä-Suomi joutuu lähtöpäivänäni luopumaan pakkasjaksosta. Tie on sula ja vetinen Kuopioon asti. Sitten saapuu lumipyry. Maisema on täynnä valkoista, pelkkää pöllyävää valkoista. Majatalo Puukarin Pysäkin pihassa, Valtimon talvessa iskee helpotus. Pääsin ehjänä perille – ja samalla juutunkin kinokseen. Saan tutustua tulevien kolmen päivän Majatalosta Majataloon -hiihtovaellusryhmäämme sekä isäntäväkeen talvisen iltajumppatuokion äärellä. Työnnämme auton hangesta takaisin tielle.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Puukarin Pysäkin aittamajoitus

Majatalosta majataloon on täydenpalvelun hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa. Vaelluksen päiväetapit hiihtäen ovat noin 25 kilometriä. Edessä oleva hiihtoretki kuitenkin unohtuu, kun majatalon Anni-emäntä hurmaa meidät pyörryksiin karjalaisilla ruuilla ja hersyvillä jutuillaan. Kulhot ja vasut kiertävät pöytää. Jokaisella raaka-aineella ja astialla on oma tarinansa. Löytyykö Suomesta toista Annin lailla suomalaiseen ruokaan rakastunutta, juurevuudestaan hyvällä tavalla ylpeää, rikkauksiamme arvostavaa ihmistä?

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Puukarin Pysäkin leivonuuni ja vanhan emännän juureva ruisleipä

– Ei mittään kiireettä sen hiihtämisen kanssa, huikkailee emäntä vielä, kun kierähdämme täysien vatsojemme kanssa yöpuulle. Ikkunan takana lunta tupruttaa niin, että pihavalot ovat peittyneet kinosten alle.

Puukarin Pysäkiltä Laitalan Lomiin

Puukarin Pysäkin isäntä esittelee päivän hiihtoreitin. Huolestuneina kyselemme, minkä värisiä opasteita seuraamme, miten löydämme oikean ladun.

– Ei siellä kule kun yks latu, jota lähden teijän eellä ajammaan, rauhoittelee isäntä.

Ja niinhän asia todellakin on. Meille kuninkaallisille on tarjolla tasoiteltu, tuore, hiihtämätön latu. Vain meitä varten tehty.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Reitti kulkee pääosin timanttisen hangen alla nukkuvia peltoja pitkin. Loivaa ja leppoisaa. Hiihtäjän ei tarvitse osata lapinkäännöstä, ei laskutekniikkaa. Riittää, kun pysyy suksilla pystyssä. Seikkailija minussa haluaa poiketa ladulta, mutta huomaa pian, että lunta on yli metri ja se on todella pehmeää ja upottavaa. Tällä retkellä pärjää melkeinpä millä hiihtoon tarkoitetulla suksilla tahansa. Sauvoissa on hyvä olla hieman kisasauvaa suuremmat sommat.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Hetkessä hyvällä tavalla hukassa
Lumi lumoaa, aurinko lämmittää, tasainen, hidas hiihto vie ajatukset johonkin tuntemattomaan. Unohdan kuka ja missä olen. On vasta ensimmäinen hiihtopäivä ja olen jo kadottanut viikonpäivät ja sijaintini maapallolla.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Kuva: Terhi Jaakkola

Ryhmämme hiihtelee rauhallisesti pienissä, 2–3 hengen ryppäissä. Puolivälin jälkeen pilkottaa pellon reunassa suloinen kota. Eväsrasioita raotellaan ihastuneina. Hollolan hiihtäjähirmuttaret jo hyppäävät takaisin ladulle, kun viimeinen ryhmä vasta vilkkuu pellon reunassa.

Kodalla, kaikki kohdillaan

– Kaikki on niin kohdillaan, kuin vain voi ikinä olla, huokaa yksi evästauolla, johon toinen jatkaa:

– Tästä on pessimistinkin vaikea löytää mitään huonoa.

Kaikki kertovat ihastelleensa matkalla joentörmällä ryhdikkäänä seissyttä autiotaloa. Yksi kertoo pohtineensa, miten lapset ovat kulkeneet talosta kouluun, toinen mietti, paljonko rakennuksesta maksetaan kiinteistöveroa, kolmas talon rakentaneen ja tontin raivanneen murhetta, kun talosta joutuu luopumaan, neljäs sitä, miksi pihassa ei ole navettaa. Viides paljastaa vain ajatelleensa: Onpa kaunis talo!

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Minä mietin, paljonko maksaisi vuokrata talo kokonaiseksi kesäksi, kuinka paljon kesällä joutuisi taloa lämmittämään, paljonko hiiriä pyydystämään, olisiko työleiri loputon vai ehtisinkö kirjoittamaan talonmiehen töiden ohessa.

Hiihtäen vai meloen?

Reitin vieressä virtaa Karhujoki, jota pitkin tämän saman vaelluksen voi toteuttaa kesällä meloen. Karhujoen hiljaiselon katkaisee Neitivirta, jonka vuolaisiin kuohuihin julma veronkerääjä Simo Hurtta menetti neitonsa. ”Mitäs tytön rääpäleestä, mutta kun meni hyvä satula”, väitetään ilkeän verovoudin todenneen.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Meidän latukoneemme, ylellisesti yksityiskäytössä

Eväät mahassa matka heilahtaa maaliinsa huomaamatta. Hiihtokilometrejä kertyi parisen kymmentä. Pihassa kauhistun: mihin olen unohtanut tavarani! Viime viikot olen retkeillyt ahkioiden ja rinkan kanssa. Purkanut ja pakannut, kuivatellut makuupussia ja riippumattoa. Huokaan helpotuksesta, kun muistan tavaroideni saapuneen rauhallisessa autokyydissä määränpäähän jo tunteja ennen minua.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Suksien lepohetki Laitalan Lomien pihassa

Majatalon ovelta Henna-emäntä huutelee meitä jo sisään. Kahvi on kuumaa, karjalanpiirakat munavoilla lämpimiä, pannareiden kaverina kolmenlaista hilloa.

Lumituiskussa Äksyn ämmän huollettavaksi

Toisen majatalomme emäntä Henna kertoilee:

– Laitalan tila oli alun perin appivanhempieni lypsykarjasta elävä tila. Täällä vietimme mieheni kanssa kaikki viikonloput. Lähtö Kuopion arkeen oli aina vaikea. Yllättäen appivanhemmat ehdottivat sukupolven vaihtoa, ja pian olimmekin muuttokuorman kanssa pihassa. Tuossa portailla istuin, kuovi lauloi ja ajattelin: nyt minun ei tarvitse enää lähteä täältä mihinkään.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Meidän mielemme kuitenkin matkaavat jo uuteen majataloon. Ensimmäisen päivän peltojen jälkeen on mukava puikkelehtia metsän suojassa. Latu kumpuilee, mutta on edelleen helppoa hiihtää. Hiljainen lumisade pehmentää loputkin äänet maailmasta. Sana ’laturaivo’ aiheuttaa mielessäni lähinnä hysteeristä hihitystä.

Ladun lumo

Reissuun lähtiessä pohdin kaltaisteni kestävyysliikuntaa ahmivien kavereiden kanssa, onkohan tällainen retki nyt ihan minun juttuni. Käynkö hölkkäämässä aamulla lisälenkin vai jatkaisinko illasta ladun kulutusta hieman pidempään? Täällä leppoisilla laduilla on ilma erilaista. Maailma muuttuu meditatiiviseksi. Rimpuilusta huolimatta solahdan juuri tälle elämysreissulle sopivaan päivätahtiin: aamiainen yhdeksältä, eväät reppuun, kassit kuljetukseen, ladulle, uusi majatalo, iltapäiväkahvi ja herkut, sauna, illallinen majatalon tarinoineen ja taju pois.

Kahvitauolla aitojen ihmisten luona

Pellon reunassa pilkottaa Hulkkolan tila. Raija ja Aimo kutsuvat meidät puolenmatkan kahveille. Tuvan pöydän ääressä, pullat suussa kuulemma talon tarinaa, aivan ainutlaatuista, mutta silti niin samanlaista kuin monen muun matkalla menoamme ihmetelleen talon.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Vanhemmat tai isovanhemmat piirsivät talon tikkuaskiin. Pohjapiirroksen toimivuutta voivat nykyarkkitehdit ihmetellä, mutta tehtiinhän talo itselle ja siksi tiedettiin tarkkaan mitä tarvittiin. Sukupolvi vaihtui, saatiin sähköt, lapsia ja sisälle juokseva vesi. Elettiin. Lapset lähtivätkin maailmalle, ei ollut tilalle jatkajaa.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Talutettiin viimeinen lehmä navetasta ja nyt lämmitetään säännöllisesti vain leivinuunia tasaisesti hiljenevässä maisemassa. Ympärillä tukevat hirret ja hieno maisema. Samaan aikaan jossain päin maailmaa joku tönäisee toista tahattomasti ahtaassa metrossa. Miten tätä avaruutta ja hiljaisuutta lähettäisi paketissa niitä eniten tarvitseville?

Kuinka moni haikailee joskus turismin sijaan aivan tavalliseen, paikalliseen elämään tutustumisesta? Tässä sitä nyt on. Aitoa ja tavallista. Pirttipöytä ja pullat suoraan viereisestä uunista. Isäntä, joka on syntynyt tähän taloon.

Tuskainen tuisku
Iltapäivällä lumisade yltyy entisestään. Latu on nihkeä ja pehmeä. Maisema on valkoinen, yltä päältä valkoinen. Eteen avautuu loppukiri. Neljä kilometriä Viemenjärveä jo tarvotun 20 päälle. Lumisade-spa tarjoilee kasvohierontaa pyytämättä. Jäälle noussut vesi saa lumen takertumaan suksien pohjiin. Tänään perille pääsy ansaitaan. Lisään suksiini irtokarvat paakkuja estämään. Mietin kauhulla, kuinka raskas reitin loppu on ryhmästämme heille, joilla ei ole plan-B:tä repussaan.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Ajatukset kääntyvät jäältä seuraavaan majataloon, josta tiedän vain nimen: Pihlajapuu, taustalla yritys nimeltä Äksyt Ämmät. Miten hauskaa tällainen matkailu onkaan! Iltapäivisin saa avata aina uuden lahjan, uuden majatalon oven. Lahja on aina herkullinen ja mieluisa, mutta kuitenkin uusi ja yllättävä. Kaksi ensimmäistä majataloa ovat huokuneet vankkoine hirsineen vanhaa viisautta, tässä kolmannessa on heti ovelta aistittavissa ripaus huvikumpua ja sahramia.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Kahvin kaverina nautimme kukkosia eli pyöröjä kultaisen keltaisen munavoin kanssa. Puheet pöydässä keskittyvät kelin kauhisteluun ja suksien sekä voiteiden vertailuun. Uudet karvapohjasukset taitavat päätyä muutamien ostoslistalle.

Lempeitä löylyjä, äksy ämmä

Tässä majatalossa häärii kokin lisäksi tilauksesta myös hieroja. Aika autuaan näköisinä saapuvat saunotetut ja hierotut hiihtäjät illan pitopöydän ääreen. Majatalon Minna-emäntä on meidän löylytellessä loimutellut lohet, kokki haudutellut punajuuret uunissa. Ennen kaikkea tätä saamme kuitenkin käsiimme tömäyksen Kiteen kirkasta, emännän kotipitäjän kuuluisaa juomaa.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Pihlajapuun Minnalta kuulemme, että alun perin hiihtoreittiä varten lupa kysyttiin 90 maanomistajalta, nyt lupia joudutaan hankkimaan 220. Minnan tarinoidessa lupien metsästyksestä ja anelusta taidamme nähdä pienen vilauksen Äksystä Ämmästä, vaikka muuten talon emäntä onkin kovin suopea.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Majatalo Pihlajapuun jälkiruoka

Bomban ladut
Tarina kertoo nurmeslaisesta kyläpahasesta, jossa kerättiin tomerana nimiä listaan. Kylälle haluttiin aivan oma koulu. Nimilista taskussaan luottomies lähetettiin hiihtäen matkaan, viestiä viemään. Matkalla hiihtäjä upposi ojaan ja sai viime hetkellä pelastettua musteisen nimilistan märältä kohtalolta. Kylä sai koulunsa.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Bomban pihassa, viimeiseen hiihtopäivään lähdössä

Talvi saapui tänä vuonna Pohjois-Karjalaan tavanomaista myöhemmin. Järvet eivät saaneet kunnon jääkantta, kun lumi jo tipahti niskaan. Siksipä järvien ladut ovat nyt lätäköitä täynnä. Viimeisen päivän hiihto majatalosta neljänteen kulkee pitkälti Pielistä pitkin. Meiltä kysellään, voisimmeko vaihtaa siirtymätaipaleen Nurmeksen Bomban latuihin. Sopiihan se. Vältämme entisen koulunpuuhaajan kohtalon ja saamme hiihtää kuivin jaloin.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Majatalo Pihlajapuu, entinen kyläkoulu. Luokkahuone kutsuu jäämään pidemmäksikin aikaa.

Hiljainen, yksisuuntainen latu vaihtuu iloisesti rupattelevan kuskin taksikyytiin ja leveisiin, erittäin hyväkuntoisiin latuihin. Edellispäivän lumipyry on laantunut. Linnut avaavat ääntään kysyvinä: Joko saa laulaa kevätlaulun?

Pitkin Pielistä

Viimeisen pätkän majatalolle kuljemme kuitenkin vain meille varten ajettua latua pitkin, Pielisen rauhassa, lumituiskussa, kukin omaan tahtiinsa edeten.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Männikkölän Pirtin vatruskat vasussa

Tuntuu ihmeelliseltä hiihtää juuri tällä, Suomen neljänneksi suurimmalla järvellä. Tästä vain kivenheiton verran etelään on Kolin ranta. Jos tuolla rannalla joukko hyviä ihmisiä ei olisi tarjonnut isälleni venematkaa järven yli, ei isäni olisi päässyt oppikouluun, ei päätynyt opiskelemaan Joensuuhun eikä ehkä koskaan tavannut äitiäni. Jos joukko juhlijoita ei olisi poiminut rahatonta tulevaa isääni kyytiin, ei minua ehkä olisi.

Latu päättyy punaiseen pihapiiriin. Punamultaa pilkottaa sieltä täältä kinosten keskeltä. Kaikki rakennukset ovat hautautuneet lumen alle. Täällä olisi hyvä nukkua muumimaista talviunta. Taidan jäädä tänne.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

30 vuotta Lapin latuja kolunnut hiihtäjä huokaa:

– Lapissa on kaikkea liikaa! En osaa rauhoittua, kun haluan osallistua kaikkeen monotansseista iltaesityksiin ja välissä kiertää kaikki ladut. Tämä on jotain aivan erityistä. Täällä osaan todella rauhoittua.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus Pohjois-Karjalassa Kuva: Terhi Jaakkola

Majatalosta majataloon -reitti pähkinänkuoressa

Majatalosta majataloon on täydenpalvelun hiihtovaellus. Pakettiin kuuluvat yöpymiset neljässä majatalossa täysihoidolla, saunat, ryhmälle ajetut ladut, matkalaukkujen kuljetukset majatalojen välillä ja retki-info.
Ruuat ovat pääosin luomua ja läheltä ja ehdottoman paikallisia.
Reitti kulkee Pohjois-Karjalan Valtimon Puukarin Majatalosta Pielisen rannalle Nurmeksen Salmenkylään. Päiväetapit hiihtäen ovat noin 25 km. Hiihtopäiviä reitille mahtuu kolme, mutta toki lomaa voi jatkaa itse molemmista päistä. Kesällä reitin voi kulkea meloen tai pyörällä. Ladulle ovat myös koiravieraat tervetulleita. Vaikka matka kuulostaisi pitkältä, pystyy sen perushiihtotaitoinen taivaltamaan suksilla kuin suksilla – aikaa on koko pitkä päivä ja ohjelmassa hiihdon lisäksi vain saunomista ja syömistä.
Hiihtovaelluspaketin toteuttavat pohjoiskarjalalaiset yrittäjät tiiviissä yhteistyössä.
Lue lisää ja varaa oma reissusi: Visit Karelia

Vaelluksen voi varata VisitKarelian kotisivuilla >>

Lue myös:

Majatalosta majataloon -reitti herkkusuun silmin: Ruokaretki.fi

Majatalosta majataloon -hiihtovaelluksen talot:

Majatalo Puukarin Pysäkki
Kajaanintie 844, 75700 Valtimo

Laitalan Lomat
Laitalantie 85, 75710 Karhunpää

Majatalo Pihlajapuu
Salmenkyläntie 81, 75500 Nurmes

Männikkölän Pirtti
Pellikanlahdentie 1, 75530 Nurmes