Hevonlinnan ulkoilualue on todella monipuolinen retkipaikka Kosken Tl kunnassa

? Paikka kartalla
Alue- ja latukartta

Kosken TL kunta Varsinais-Suomessa tarjoaa monipuolisen lähiliikuntapaikan nimeltään Hevonlinnan ulkoilualue. Se on rakennettu saviperäisen peltoseudun keskellä kohoavalle harjumaastolle, jolla yhteensä on mittaa noin 5km x 2km. Alueen korkein laki on noin 120 metriä meren pinnasta, ja peltolakeuksia pääseekin katselemaan huipulle pystytetystä näkötornista.

Hevonlinna ei ole lähiliikuntapaikka siinä mielessä, että se sijaitsisi keskustaajamassa. Matkaa Kosken keskustasta kertyy noin 7 kilometriä ja valtatie 10:ltäkin 4 kilometriä. Vaan lähiliikuntapaikka tässä tarkoittaakin sitä, mitä käsitteellä yleisemmin mielletään: virkistystä ja kuntoa kohottavaa toimintaa kaiken ikäisille ja -kuntoisille ilman merkittäviä rahallisia tai varusteellisia satsauksia, ja aina käytettävissä.

Metsämaasto ja yleisnäkymä alueella on tyypillistä soraperäistä kangasta, joka yleensä suomalaista kulkijaa miellyttää: puusto on jykevää havupuuta ja näkyvyys eri suuntiin on hyvä kun sekametsille tyypilliset tiheät pusikot puuttuvat. Korkeuserot ovat maltilliset, joskin paikoitellen jyrkät – mikä antaa kuntoilijalle sopivasti haastetta.

No – mitä kaikkea Hevonlinnalta löytyy?

Alueen pääpaikalla tulijan toivottaa tervetulleeksi komea puinen portti. Tie laskeutuu entisen soranottopaikan pohjalle. Sieltä löytyy mm. pieni hirsitupa, koko alueen pääopasteet, latujen ja polkujen päälähtöpaikat, ulkokäymälä, grillauspaikka sekä beach-volley -kenttä. Talvisin polut toimivat tietysti latuina. Pulkalla pääsee laskemaan montun rinteiltä.

Kun lähdetään lähtöpaikalta etäämmälle, on tarjolla 24-väyläinen frisbeegolf-rata, laavuja, tulipaikkoja, kuntoporras sekä jo mainittu korkeimman laen näkötorni. Latuja on tarjolla eri tasoisia lenkkejä ja osa niistä on valaistu. Lumen kesäsäilöntää ei ainakaan toistaiseksi kunta harjoita, joten hiihdossa ollaan luonnonlumen ”armoilla”, kun sitä nykyään vähänpuoleisesti tuppaa satelemaan näillä seuduilla.

Polunpohjat tarjoavat myös oivallisen maastopyöräily- ja ratsastusreitistön, ja taitojaan voi kokeilla vaikka polkujen ulkopuolellakin.

Kohdetta voi pitää myös vaikka pidemmän maastopyörälenkin lähtöpaikkana, sillä alueen sivuitse kulkevaa Huovintietä monine sivuhaaroineen pääsee ajelemaan useita kilometrejä tutustuen maaseutuun ja peltomaisemiin.

Muutamat lähteet kertovat, että Hevonlinnalla olisi ollut keskiajalla, noin vuonna 1100, linnavarustus, ilmeisesti puusta rakennettu. Kovin selkeitä merkkejä ei siitä kuitenkaan tähän päivään ole säästynyt, jos sellainen on ollut. Harjulta on otettu sora- ja hiekkamaata massoittain moniin tarkoituksiin, ja luulisi, että jäänteet olisivat silloin tulleet esiin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sijainti: N=6735775.613, E=283548.492 (ETRS-TM35FIN)