Hyvin suunniteltu on puoliksi retkeilty? Ei sentään. Huolellinen suunnittelu voi moninkertaistaa retkinautinnon. Muista huomioida muutamat perusasiat ennen luontoon suuntaamista, niin sää, väsyminen tai ikävä retkiseura eivät pääse yllättämään.
Minne mennä?
- Mieti, paljonko sinulla on aikaa ja mitä toivot retkeltä. Millaiset kohteet puhuttelevat sinua?
- Selaile oman alueesi kohteita ja tutustu niihin etukäteen sivustollamme ja kartallamme. Myös suositulla mobiilisovelluksellamme löydät todella helposti juuri sinua lähellä olevat hienot kohteet.
- Karttoja tutkimalla voit löytää jännittäviä paikkoja, kuten jyrkänteitä, rantoja ja tulistelupaikkoja. Tutustu ainakin Retkikartta.fi ja Kansalaisen karttapaikka.
- Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla reitit ja kohteet on yleensä merkitty selkeästi. Ne ovat helppo ja hyvä valinta aloittelijoille.
- Kaipaatko esteetöntä reittiä? Niihin voit tutustua Luontoon.fi-sivuston karttapalvelussa.
Mitä pitää ottaa huomioon?
- Jaksaminen. Älä yliarvioi omaa jaksamistasi, kun valitset retkikohdetta. Nousuissa ja laskuissa esimerkiksi polvet voivat kipeytyä. Ota sama huomioon myös mahdollisen retkiseurasi osalta.
- Tulenteko. Metsähallituksen ylläpitämissä kohteissa on yleensä polttopuita ja kirves. Jos kohteen puutilanne on epävarma, kannattaa omat polttopuut ja sytöt ottaa mukaan.
- Varusteet. Varmista, että retkeilyvarusteesi ovat kunnossa ja riittävät suunnittelemallesi retkelle.
- Yöpyminen. Aiotko yöpyä matkalla? Varmista, että reitiltä löytyy yöpymiseen soveltuvia laavuja, tupia tai kämppiä, tai ota oma teltta mukaan.
Retkiseuralla on väliä
- Valitse retkiseurasi siten, että teillä olisi samanlaiset kiinnostuksen kohteet ja toiveet retkeä koskien ja viihdytte yhdessä.
- Lapsen kanssa retkellä? Huomioi lapsen jaksaminen ja varusteiden kunto. Retkeilyn maailmaan kannattaa tutustua lähiretkillä. Varaa aikaa luonnon pienten ihmeiden ihailuun ja muista, että olet lapselle esikuva: retkeile siis vastuullisesti.
- Koiran kanssa retkellä? Tutustu artikkeliimme koiran kanssa retkeilystä.
- Älä sooloile. Huomioi retkiseurasi toiveet ja tarpeet.
Luvat ja säännöt
- Noudata sääntöjä. Älä esimerkiksi poikkea polulta tai aja metsätietä, jos se on kiellettyä.
- Muista jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet.
- Leiriydy ja tee tuli niille osoitetuilla paikoilla. Jos et ole kansallispuistossa tai luonnonsuojelualueella, eikä telttapaikkaa ole osoitettu, yritä valita jo valmiiksi tallautunut paikka teltallesi.
Mitä ottaa mukaan?
- Pukeudu sään mukaisesti, varautuen pahimpaan.
- Varmista, että jaloissasi on retkeilyyn soveltuvat kengät. Luonnossa liikkuessa nilkat eivät aina pääse helpolla.
- Repusta on hyvä löytyä vähintään puhelin, tulentekovälineet, puukko, juotavaa, ensiapupakkaus ja taskulamppu.
- Jos suuntaat pidemmälle retkelle tai alueelle, jossa ei ole merkittyjä reittejä, ota mukaan myös kartta ja kompassi ja varmista, että osaat käyttää niitä.
- Varmista, että sekä puhelimessa on tarpeeksi akkua. Ota silti huomioon, että kenttää ja verkkoa ei aina ole. Mukana tulee olla kartta siltä varalta, että puhelin tekee tepposet.
- Eväshetki kruunaa retken, eli muista eväät. Pakkaa kahvi termariin tai ota mukaan tulentekovälineet, kahvipannu, vettä ja pannujauhettua kahvia.
- Älä toki unohda kameraa. Varmista, että kamerassakin riittää virtaa ja muistikortilla on tilaa.
- Retkipaikassa testaamme erilaisia retkivarusteita. Tutustu tuotetesteihimme täällä.
Muista vastuullisuus ja hyvät tavat
- Älä jätä luontoon mitään. Siivoa jälkesi, kun lähdet leiripaikalta.
- Polttokelpoiset jätteet voi polttaa nuotiossa ja biojätteet voi nakata puuceehen. Kanna muut roskat pois luonnosta. Hyvä keino on pakata retkieväät niin, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän.
- Älä pese itseäsi tai tiskejäsi pesuaineella vesistön äärellä, vaan ota vettä astiaan ja imeytä käytetty pesuvesi maahan. Jos voit lämmittää pesuveden, et tarvitse pesuaineita.
- Kotaan, laavuun ja autiotupaan on hyvän tavan mukaista pilkkoa polttopuita valmiiksi seuraavaa tulijaa varten.
- Anna aina tilaa viimeksi tulleelle ja väsyneimmälle.
- Näytä aina hyvää esimerkkiä. Muista, että aikuinen retkeilijä on esikuva lapselle.
Tee kotiläksyt ennen lähtöä
- Ota kohteesta selvää etukäteen. Miten luonnonmuodostelma on syntynyt? Mikä on paikan historia? Mistä se on saanut nimensä? Siten saat kohteesta enemmän irti paikan päällä.
- Selvitä, onko reitti merkitty.
- Huomioi vuodenaika. Esimerkiksi talvisin on syytä selvittää, onko reitti lumitilanteesta johtuen lihasvoimin kuljettavissa muutoin kuin suksilla tai lumikengillä.
- Kansallispuiston alueella tulee pysyä merkityllä reitillä. Myös luonnonpuistoissa on liikkumisrajoituksia. Tutustu alueen sääntöihin etukäteen esimerkiksi Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuilla.
- Varusteiden sujuva käyttö kannattaa opetella jo kotioloissa. Osaatko pystyttää telttasi ja käyttää retkikeitintä? Myös ensiaputaidot on hyvä olla.
- Lähdetkö retkelle yksin? Kerro jollekulle, minne olet suuntaamassa.
- Varaudu pahimpaan. Pohdi, mitä vaaratilanteita saatat retkellä kohdata ja miten toimit, jos esimerkiksi puhelin ei toimi hädän hetkellä. Lisää vaarojen ennaltaehkäisystä voit lukea täältä.