7 mykistävän kaunista hiekkarantaa Suomessa

Listasimme joukon häkellyttävän kauniita rantoja Suomesta – joko olet liottanut varpaita näissä maisemissa?

Huuhanranta, Ruokolahti

Lähes äärettömältä näyttävä Huuhanranta on ilmestys, jota on aluksi vaikea uskoa todeksi. Rantaan lyövät Saimaan siniset aallot, ja hieno hiekka jatkuu lähes silmänkantamattomiin molempiin suuntiin. Tosiasiassa hiekkarannan pituus on peräti 1,5 kilometriä.

Fäboda, Pietarsaari

Fäboda sijaitsee vain pikkumatkan päässä Pietarsaaren keskustasta, mutta alueella on jokaiselle jotakin: 33 kilometriä retkeilyreittejä, kaksi upeaa hiekkarantaa, kesäkahvila, hiekkadyynejä, sileitä rantakallioita, karavaanialue sekä arktinen museo Nanoq.

Pielisen Hiekkasaaret, Koli

Hiekkasaarilla avartuu Kolin maisemista täysin erilainen, harvoin nähty puoli. Iso- ja Pikkukorppi ovat maamme erikoisimpia melontaretken kohteita. Suojaisat poukamat ja valkoiset hiekkarannat tarjoavat tutkittavaa pitkäksi aikaa, ja rannoilta kannattaa pulahtaa myös uimaan. Korppisaarien eteläpuolella hiekkasaarten jonoa jatkavat Hiekkapakka, Suuri-Kopra, Pieni-Kopra, Purjesaari sekä Laitosaari. Saarilla on useita tulipaikkoja.

Bealdojávri, Inari

Muotkan kauniissa erämaassa laajana levittäytyvä Bealdojávrin hiekkaranta on kauneudessaan ja erityislaatuisuudessaan koko Suomen upeimpia. Rauhaisassa erämaamaisemassa, ruskan värien hehkuessa ja yöllisten revontulien loisteessa on sinisenä hehkuva Bealdojávri unohtumaton syysretken kohde.

Suomunjärvi, Lieksa

Suomunjärvi on ihmeellinen tapaus. Kirkasvetisellä järvellä on 34 kilometriä rantaviivaa, ja niistä peräti 24 kilometriä on silkkaa hiekkarantaa. Järveä ympäröi Patvinsuon kansallispuisto, jonka tunnuseläin on karhu. Alue on todellista erämaata, jossa villin luonnon rauha on käsin kosketeltavaa. Suomun laineista ja hiekkarannoista voi nauttia vaikka rantasaunasta käsin.

Hietajärvi, Enontekiö

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, Ketomellan kylän kupeessa on ihana turkoosi järvi, jonka valkoinen hiekkaranta kutsuu uimaan vaikka vähän viileämpänäkin kesäpäivänä. Järven rannalla on myös kota. Kävelymatkaa parkkipaikalta järvelle kertyy muutama kilometri, joten kovin kiireisen uiskentelijan kohde ei ole kyseessä.

Venäjänhiekka, Rautavaara

Tiilikkajärven kansallispuistossa levittäytyvällä Venäjänhiekalla on maailman pehmeintä hiekkaa. Ranta on upealla sijainnilla keskellä erämaan rauhaa ja hiljaisuutta – paikalle johtavat pitkospuut ja juurakkoiset polut. Kullanvärinen ranta kaartuu loivana ja houkuttavana.

Artikkelia päivitetty 10.6.2021. Alkuperäinen artikkeli julkaistu elokuussa 2017.

3 replies
  1. Leena Manner
    Leena Manner says:

    Pieni korjaus: Suomunjärvi ei ole kirkasvetinen vaan erittäin ruskeavetinen ja humuspitoinen järvi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *