7 mykistävän kaunista hiekkarantaa Suomessa

Listasimme joukon häkellyttävän kauniita rantoja Suomesta – joko olet liottanut varpaita näissä maisemissa?

1. Huuhanranta, Ruokolahti

Kuva: Paula Savelius

Lähes äärettömältä näyttävä Huuhanranta on ilmestys, jota on aluksi vaikea uskoa todeksi. Rantaan lyövät Saimaan siniset aallot, ja hieno hiekka jatkuu lähes silmänkantamattomiin molempiin suuntiin. Tosiasiassa hiekkarannan pituus on peräti 1,5 kilometriä. Huuhanrannassa on myös tulipaikkoja sekä nuotiokatos, joten paikka on erinomainen pienelle kesäretkelle. Lue Paula Saveliuksen kesäinen juttu Huuhanrannasta tästä.

2. Vattajanniemi, Kokkola

Kuva: Antti Kulmanen

Vattajanniemi on jopa Euroopan mittakaavalla merkittävä paikka. Kokkolassa, Itämeren aalloissa kylpevä dyynialue kuuluu kuuluu Pohjanlahden laajimpiin yhtenäisiin lentohiekka-alueisiin. Rannalle saapuessa saattaa leuka pudota hietikkoon, näkymä on niin yllättävä ja vaikuttava. Puolustusvoimat käyttää rantaa aktiivisesti, tarkista siis etukäteen netistä, milloin alueelle ei ole menemistä. Lue Antti Kulmasen esittely Vattajanniemeltä ja Ohtakarin saarelta tästä.

3. Pielisen hiekkasaaret, Koli

Kuva: Antti Huttunen

Hiekkasaarilla avartuu Kolin maisemista täysin erilainen, harvoin nähty puoli. Iso- ja Pikkukorppi ovat maamme erikoisimpia melontaretken kohteita. Suojaisat poukamat ja valkoiset hiekkarannat tarjoavat tutkittavaa pitkäksi aikaa, ja rannoilta kannattaa pulahtaa myös uimaan. Korppisaarien eteläpuolella hiekkasaarten jonoa jatkavat Hiekkapakka, Suuri-Kopra, Pieni-Kopra, Purjesaari sekä Laitosaari. Saarilla on useita tulipaikkoja. Tutustu Kolin hiekkasaariin Antti Huttusen ja Susijussin matkassa tästä.

4. Bealdojávri, Inari

Kuva: Caj Koskinen

Muotkan kauniissa erämaassa laajana levittäytyvä Bealdojávrin hiekkaranta on kauneudessaan ja erityislaatuisuudessaan koko Suomen upeimpia. Rauhaisassa erämaamaisemassa, ruskan värien hehkuessa ja yöllisten revontulien loisteessa on sinisenä hehkuva Bealdojávri unohtumaton syysretken kohde. Piipahda Caj Koskisen matkassa Bealdojávrin rannalla tästä.

5. Suomu, Lieksa

Kuva: Asko Ristolainen

Suomunjärvi on ihmeellinen tapaus. Kirkasvetisellä järvellä on 34 kilometriä rantaviivaa, ja niistä peräti 24 kilometriä on silkkaa hiekkarantaa. Järveä ympäröi Patvinsuon kansallispuisto, jonka tunnuseläin on karhu. Alue on todellista erämaata, jossa villin luonnon rauha on käsin kosketeltavaa. Suomun laineista ja hiekkarannoista voi nauttia vaikka rantasaunasta käsin. Kierrä Suomunjärven rengasreitti Asko Ristolaisen opastuksella tästä.

6. Hietajärvi, Enontekiö

Kuva: Jonna Saari

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, Ketomellan kylän kupeessa on ihana turkoosi järvi, jonka valkoinen hiekkaranta kutsuu uimaan vaikka vähän viileämpänäkin kesäpäivänä. Järven rannalla on myös kota. Kävelymatkaa parkkipaikalta järvelle kertyy muutama kilometri kaunista metsämaisemaa halkoen, joten kovin kiireisen uiskentelijan kohde ei ole kyseessä. Ranta sopii täydellisesti rauhaisaan kesäpäivästä nautiskeluun! Paikasta voi lukea lisää vaikkapa täältä.

7. Venäjänhiekka

Kuva: Jarno Hämäläinen

Tiilikkajärven kansallispuistossa levittäytyvällä Venäjänhiekalla on maailman pehmeintä hiekkaa. Ranta on upealla sijainnilla keskellä erämaan rauhaa ja hiljaisuutta – paikalle johtavat pitkospuut ja juurakkoiset polut. Kullanvärinen ranta kaartuu loivana ja houkuttavana, täydellisempää paikkaa kesän hellehetkien viettoon saa hakea. Vieressä kapeana järvenselkää halkovaan Kalmoniemeen kannattaa myös tutustua polkua pitkin. Lue lisää täältä.

Jutun aloituskuva: Caj Koskinen, Bealdojávri

1 reply
  1. Leena Manner
    Leena Manner says:

    Pieni korjaus: Suomunjärvi ei ole kirkasvetinen vaan erittäin ruskeavetinen ja humuspitoinen järvi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.