NUUKSION KANSALLISPUISTO

Joko tunnet korpien tuoksun?

Nuuksio järviylänkö kansallispuistoineen on fyysisesti lähellä, mutta tunnelmaltaan todella kaukana kaupungin vilskeestä. Monelle lapselle ja nuorelle se on ensimmäinen paikka, jossa tutustutaan retkielämään ja jossa syttyy sydämeen kipinä liikkua luonnossa ja tarkkailla erinäisten pienten elollisten aherrusta metsissä ja rannoilla. Nuuksio onkin monella tapaa yksi Suomen keskeisimmistä luontokohteista.

Nuuksion metsissä ja rotkoissa siitä ei voi saada kyllikseen. Tutustu myös lähialueen luoliin, kuten Meerlammen ja Perälän luoliin ja aisti, miltä hämärä kivimaailma tuntuu ja tuoksuu. Hiidenpesä on hauska ja sopivan helppo luolakohde tutustuttavaksi myös lasten kanssa.

Ihmiset ovat kulkeneet Nuuksiossa vuosituhansia. Siitä merkkinä on esimerkiksi Pitkäjärvelta kallioseinämästä löytyvä, hirveä esittävä kalliomaalaus.

Liito-orava on Nuuksion tunnuseläin

Lentävä harmaa pallopää mustine nappisilmineen? Liito-orava on kenties maamme nisäkkäistä erikoisin. Nuuksiossa liito-oravia on varsin tiheään verrattuna muuhun Suomeen, ja se onkin valittu myös Nuuksion kansallispuiston tunnuseläimeksi.

Liito-oravan näkeminen vaatii suuresti paitsi tarkkaavaisuutta ja pitkäjänteisyyttä, myös onnea. Mutta tunnistatko liito-oravan papanat? Ne ovat kuin ruskeita tai okranvärisiä puuroriisin jyviä puun juurella. Varsinkin suuret ja vanhat haapapuut ovat liito-oraville mieluisia pesäpuita, kunhan niissä on tikkojen pakertamia pesäkoloja.

NUUKSION MAJOITUS JA PALVELUT

Löydä mökkisi Nuuksiosta!

Nuuksion ja lähialueen parhaat mökit löydät tästä. Klikkaa ja varaa omasi nyt!

Nuuksion sokkeloisilla järvi- ja metsämailla riittää tutkittavaa ja elämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Onnistunut retkipäivä alkaa leppoisasti lomamökin ovelta, ja ikimuistoisten retkihetkien jälkeen on ihaninta kellahtaa mökin pehmeään vuoteeseen lepäämään ja päivän tapahtumia kertaamaan yhdessä retkikavereiden kanssa.

Tutustu Nuuksion kotoisiin mökkivaihtoehtoihin, joissa majoittuu tarvittaessa mukavasti isompikin porukka. Varaa mieleisesi mökki etukäteen netissä, niin voit retken koittaessa keskittyä vain rennosti nauttimaan pääkaupunkiseudun salaperäisen salomaan taiasta!

Luontokeskus Haltia

Kansallispuiston kupeessa sijaitseva Luontokeskus Haltia esittelee Nuuksion lisäksi koko Suomen luontoa. Rakennus jo sinänsä on arkkitehtuuriltaan erikoinen ja ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen.

Lapsia innostaa eritoten mahdollisuus kokeilla, miltä tuntuu ryömiä karhun- tai ketun koloon. Haltian lähimaastosta löytyy myös esteetön vaellusreitti, jota pitkin luontoelämykset ovat kaikkien saavutettavissa.

Haltiassa on jatkuvasti uutta koettavaa. Lisätietoja löydät luontokeskuksen kotisivuilta.

Ohjelmaa kansallispuistossa

MITEN NUUKSIOON PÄÄSEE?

Helppo saavuttaa julkisilla

Vältä retkeiljäruuhkat: täältä pääset kansallispuistoon rauhassa

Pääkaupungin kyljessä sijaitsevassa kansallispuistossa riittää väkeä. Nuuksion suosituin portti on Haukkalampi, joka on siksi usein myös ruuhkainen. Sille on kuitenkin erinomaisia vaihtoehtoja, joiden kautta kansallispuistosta löytää myös uusia retkipaikkoja ja kokemuksia. Me suosittelemmekin, että saavut Nuuksioon esimerkiksi näiltä rauhallisemmilta sisääntulopaikoilta:

  • Salmi Vihdissä on Helsingin kaupungin ulkoilualue, joka rajautuu suoraan kansallispuistoon ja josta löydät monipuolisesti reittejä. Lue lisää Salmen ulkoilualueesta.
  • Kattilasta löydät useita retkeilijän palveluita tulipaikoista aina varaussaunaan. Kattila sijaitsee puiston alueella, ja sieltä lähtee reittejä eri puolille kansallispuistoa.
  • Nuuksion Pitkäjärvi on hyvä oivallinen paikka lähteä liikkeelle tutkimaan kansallispuiston itäisiä osia.
  • Valklammentien pysäköintialueelta pääset lähtemään Klassarinkierrokselle. Kierros näyttää sinulle vähemmän tunnettuja kolkkia Nuuksion kansallispuistosta.
  • Luukin ulkoilualue sijaitsee Espoossa ja kuuluu Helsingin kaupungille. Alueella on runsaasti erilaisia merkittyjä reittejä ja retkeilijän palveluita. Luukki sijaitsee Vihdintien varressa Nuuksion itäpuolella, ja sieltä on hyvät reittiyhteydet kansallispuistoon. Lue lisää Luukista.
  • Pirttimäen ulkoilualue sijaitsee Nuuksion kupeessa Bodominjärven rannalla. Reittivaihtoehtoja on runsaasti. Lue lisää tästä.

Suosittelemme Karttakeskuksen Järviylängön retkeilyopasta, jonka tilaat helposti tästä. Kirja esittelee seudulta 230 kohdetta, joten retkeiltävä ei aivan heti lopu.

Omalla autolla

PYSÄKÖINTIALUEET

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84

Haukkalampi/pääopastuspaikka, Haukkalammentie 32, Espoo

Högbacka/pohjoisosa, Kattilantie, Espoo

Kattila/pohjoisosa, Kattilantie, Vihti

Siikaniemi/eteläosa, Kolmoislammenranta, Espoo

Veikkola/eteläosa, Soidentaantie, Kirkkonummi

Kurjolampi/länsiosa, Valklammentie, Vihti

Julkisilla

  • Itä- ja Pohjois-Nuuksioon kulkee bussi 245(A) Espoon keskuksesta.
  • Puiston eteläosaan pääsee bussilla 238 Espoon Leppävaarasta.
  • Busseja kulkee tiuhaan, joten juuri itselle sopivan päiväretken pituus on helppo suunnitella. Toki toisinaan kannattaa jäädä myös yöksi Nuuksion kauniiden salomaiden syliin!

Vertaa vaihtoehtoja!

NUUKSION REITIT

Ensi kertaa Nuuksiossa?

Luontokeskus Haltia esittelee paitsi Nuuksion, myös koko muun Suomen luontoa ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde, jota suosittelemme ilman muuta etenkin ensimmäistä kertaa Nuuksioon saapuvalle. Haltian pihapiiristä löydät monia retkeilijän palveluita ja pääset useille reiteille. Lue lisää tästä.

Kansallispuiston jännittävintä päätä edustaa vaikuttava Vähä-Hauklammen luola. Suosittelemme tutustumaan myös Nuuksion pallokiveen, Paratiisin taukopaikkaan sekä Urjan jylhään järveen.

Rengasreitit

Nahkiaispolku, 2 km: Nahkiaispolulla teemana on luonnon ennallistaminen. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Punarinnankierros, 2 km: Aloittelijalle hyvä ja helppo rengasreitti. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Kaarniaispolku, 2,7 km: Etenkin koululaisille suunnattu monipuolinen luontopolku, lähtö Soidentaantien päästä.

Haukankierros, 4 km: Jyrkkäpiirteinen reitti johdattaa jylhiin maisemiin. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Klassarinkierros, 4 km: Rengasreitti Saarilammen jylhissä maisemissa. Lähtö Valklammentieltä.

Korpin kierros, 8 km: Mainio ja erämainen maistiainen ensimmäistä kertaa Nuuksioon saapuville. Lähtö Haukkalammen luontotuvalta.

Nuuksion kaikki reitit näet kartaltamme.

JUTTUMME NUUKSIOSTA

Jos tiedät paikan, joka kuuluisi tälle listalle kauneutensa, tunnelmansa, erikoislaatuisuutensa tai jonkin muun syyn takia, niin kommentoi alle tai lähetä vaikka tällä lomakkeella niin päivitämme tätä sivua ilahduttamaan mahdollisimman montaa Nuuksioon suuntaavaa.

Nuuksio Pitkäjärven kalliomaalaus

NUUKSIO KARTALLA

Kartaltamme löydät helposti kansallispuiston tuli- ja taukopaikat, reitit sekä tarinamme puistosta.

Käytätkö mobiililaitetta? Lataa Retkipaikka-sovellus, niin saat käyttöösi upeasti mobiilissa toimivan karttamme, joka kattaa koko Suomen. Lue lisää!