Löydä salapuro, ansakivi, Muonakallion mökki. Salonsaaren luontopolulla Asikkalassa

Salonsaari sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Asikkalan keskustasta. Kolmen kilometrin mittainen luontopolku kulkee mäntykankailla, kuusikoissa ja suomaisemassa. Infotauluissa on tietoa alueen luonnosta ja historiasta – mutta myös muinaishämäläisistä eränkävijöistä.

Salonsaaren luontopolku Asikkalassa
Päivämäärä: 6.6.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 481
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Mielenkiintoisia kohteita ja infotauluja, mukavat vaihtelevat metsät.
Parkkipaikka: Säynätlahdentiellä, hyvin tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitillä on suo-osuuksia ilman pitkospuita. Suosittelen vedenpitäviä jalkineita.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Jos olet lukenut tekstejäni aiemmin, tiedätkin, että ajelen usein mökkireissulla pääkaupunkiseudun ja Etelä-Savon väliä. Sen ajomatkan katkaisen usein kävelemällä yhden luontopolun. Tänä kesäkuisena iltana päätin kävellä Lahden lähistöllä ja valintani sitten osui Salonsaaren luontopolkuun Asikkalassa. Kolmen kilometrin mittainen polku veisi noin tunnin aikaa Luontopolkumiehen ”vakionopeudella”. Outdooractive-sivuston mukaan lähtöpaikka löytyisi Säynätlahdentieltä, joten laitoin sen osoitteen navigaattoriin. Onneksi luin vielä lisävinkin, jossa kehotettiin kääntymään kesäkioskin kohdalta Huhdintielle, josta käännytään Säynätlahdentielle. Navigaattori olisi ollut eri mieltä asiasta.

Löysin helposti Säynätlahdentien. Pysäköintipaikkaa ei ole aivan helppo huomata, mutta kuvassa näkyvän luonnonsuojelualueen kyltin kohdalla arvelin olevani oikeassa paikassa. Muita opasteita ei lähtöpaikalla ole. Tarkistin vielä Karttaselain-sovelluksesta, että olin oikeassa paikassa ja lähdössä oikeaan suuntaan. Kyllä olin.

Pistin reippaasti hyttyskarkotetta käsiin ja niskaan (paha hyttyskesä!) ja lähdin matkaan. Heti ensi metreillä voi todeta, että reittimerkinnät ovat sinisiä maalimerkkejä. Reitin ympyräosuus alkaa Hepo-ojan kieppeillä (seuraava kuva). Kiersin reitin vastapäivään, se tuntui olevan infotaulujen numeroinnin perusteella oikea ratkaisu.

Sadan metrin jälkeen ylitetään Hepo-oja. Sen vieressä on reitin ensimmäinen infotaulu. Siinä mainitaan Hepo-ojalla olevan paljon luontoarvoja – niitä lisäävät kivikko, niva ja pikku koski, suvanto sekä veteen kaatunut lieko. Jäin tätä kirjoittaessani miettimään sanan niva tarkoitusta ja selvitin sen vasta nyt. Sen synonyymi on vuolle ja se tarkoittaa voimakkaasti virtaavaa jokea, joka ei täytä kosken tunnusmerkkejä. Jokaisessa infotaulussa esitellään myös yksi eläin tai kasvi, tässä kirjoverkkoperhonen. Osa tauluista oli melko kuluneita. Ja vielä ihmetyksen aihe: ensimmäisen taulun numero on seitsemän, miksiköhän?

Reitti kulkee kohti pohjoista, suurimmaksi osaksi mukavassa kangasmaastossa. Hyttysistä ei ollut vaivaa, ainakaan vielä.

Toinen infotaulu kertoi mukuramännystä. Myös metsäkirvinen on päässyt tauluun.

Alkumatkalla polku oli kuiva ja helppokulkuinen. Kangasmaastossa oli tosi miellyttävää kävellä. Blogin pääkuva on otettu näillä samoilla tienoilla, noin kilometrin kohdalla. Lähinnä mäntyjä kasvavan karun kallion vieressä oli kostea painanne, jossa kasvoi vuorostaan lehtipuita. Hyvin sympaattinen maisema.

Seuraava infotaulu kertoi ansakivestä. Enpä ollut moista aiemmin nähnyt. Muinaishämäläisen erämiehen pyyntikeino oli tuettu laakea ansakivi, jonka alle levitettiin jauhinsoraa. Metso tai teeri lankesi helposti ansaan. Infotauluista: ensimmäiset kolme taulua olivat numerot 7-9, tässä taulussa oli yläkulmassa kirjaintunnus A.

Kuivahkon kangasmaaston välissä oli toki vehreämpiä, lehtomaisempia kohtia. Reitti kulkee suurilta osin luonnonsuojelualueella, jossa puut saavat rauhassa vanhentua ja vaikkapa kaatua ja keloutua. Kääpiäkin näkyi paljon.

Puolivälissä ollaan Huipunkalliolla, Salonsaaren korkeimmalla paikalla. Täältä voi puiden lomasta nähdä Asikkalanselälle, muuten reitillä ei järvimaisemia ole. Reitillä ei valitettavasti ole pöytiä tai penkkejä, joten tämä voi olla paras taukopaikka. Reitin esittelyssäkin ehdotetaan evästaukoa ”salaperäisen kivikehän äärellä”. Pidin itsekin tässä lyhyen evästauon. Infotaulun numero oli 10.

Huipunkallio on luontopolun puolivälissä ja sen pohjoisimmassa pisteessä. Reitti kurvaa aluksi kohti länttä ja kohti isoja siirtolohkareita. Infotaulu 11 kertoo niistä.

Infotaulun 12 aihe on metsäpalo. Seuraavaksi reitti laskeutuu kosteaan laaksoon, isovarpurämeelle.

Rämeellä kuljetaan jonkin matkaa, pitkoksia ei ole. Täällä oli nyt, hyvin kuivan kauden keskelläkin, kohtuullisen kosteaa. Lenkkareilla pärjännee, mutta vedenpitävät jalkineet ovat ehdottomasti plussaa (ainakin kosteina aikoina). Tee oikea jalkinevalinta: kumisaappaat tai vettä pitävät maastojalkineet.

Luontopolun varrella on myös entisajan mudanottopaikka, mutaa kun on käytetty maanparannusaineena läheisillä maatiloilla.

Seuraavan infotaulun kohdalla on Muonakalliolla sijaitseva hirsimökki, joka on aikoinaan ollut metsätyömaan tukikohtana.

Sympaattinen ja luonnontilainen Rautiansuo ohitetaan hieman ennen kolmen kilometrin täyttymistä. Täällä on myös reitin ainoat lyhyehköt pitkospuuosuudet. Rautiansuosta kertova infotaulu on numeroltaan 3. Numeroinnin salaisuus taisi aueta: ilmeisesti reitti on aiemmin alkanut jostain näiltä tienoin. (Etsin vielä lisää tietoa tätä kirjoittaessani: täällä on vuonna 2016 avattu noin kymmenen kilometrin luontopolku, jonka varrella on ollut 18 kohdetta – reittiä on nyt selvästikin lyhennetty.)

Loppumatkalla ohitetaan vielä kalliojyrkänteessä oleva louhos ja tervaleppäkorpi sekä jännittävä salapuro, joka on piilossa sammalpeitteen alla. Viimeinen osuus on melko tiheää kuusikkoa.

Kierros päättyi. Reitin pituudeksi mittasin 3,5 km, aikaa käytin hieman yli tunnin. Siihen sisältyi lyhyehkö evästauko. En tavannut muita retkeilijöitä. Hyttysiä tapasin satamäärin, onneksi vasta loppupuolella. Eivät haitanneet kävelyäni.

Reitillä on jonkin verran korkeuseroja ja jonkin verran kivikkoa. Se ei ole kuitenkaan kovin vaativa. Itse tykkäsin Salonsaaren luontopolusta kovasti. Vaihtelevia metsämaisemia, kiinnostavia kohteita ja mukavat infotaulut.

Sijainti: N=6786095.893, E=424545.668 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.202041, lon=25.595766

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pasolanvuoren luontopolku
Kultaisen Tassun kierros

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.