Jännittävä ITE-taidekohde Kirkkonummella: tällainen on Elis Sinistön Villa Mehu

Teksti ja kuvat: Veli Granö

Villa Mehu Kirkkonummen Veklahdessa on varsin erikoisia ajatuksia herättävä retkikohde. Se on erityisen tutustumisen arvoinen kohde, jos olet kiinnostunut kierrätystaiteesta, filosofiasta, teosofiasta tai yhteiskunnan reunalla elämisestä. 

Elis Sinistön (1912–2004) metsäpalstalleen rakentama majakylä on oiva ja erikoinen todiste erilaisen elämän mahdollisuudesta tässä kovassa ja vaativassa maailmassa.

Elis Sinistö oli elellyt nuoruutensa ilman elämän kiintopisteitä, mutta vuonna 1954 hän päätteli tarvitsevansa oman paikan. Rahaton mies sai ostetuksi Veklahdesta pikku tontin tekemällä myyjälle kaksi vuotta töitä pikku palkalla. Alkuvuosina illat ja melkein yötkin Elis puuhasi uutterasti majojensa kimpussa. Ensimmäisenä vuonna valmistui aurinkoenergian hyväksikäyttökokeilu Aurinkosauna, seuraavaksi Savusauna ja kohta Eliksen loppuelämän asunnoksi nousi Erakkomaja. 

Tontille syntyi 50 vuoden aikana toistakymmentä majaa. Monet rakennelmat ovat mielikuvituksellisia, kuin lapsen tekemiä fantasiarakennuksia. 

Nyt Eliksen majakylä on jo kovin rapistunut, mutta siellä voi silti vieläkin kokea taiteilijamystikon läsnäoloa. Nähtävänä on edelleen joukko alkuperäisiä rakennuksia. Vuorimaja, Erakkomaja, Labora, Satupesä, Aurinkomaja, Automajat ja tanssisali ovat vielä lähes alkuperäisissä asuissaan. Taiteilijan tuhkat on muuten ripoteltu paikalla olevaan lampeen. 

Elis eli sovussa luonnon kanssa, hän ei halunnut edes kaataa yhtään puuta tontiltaan. Polttopuut hän keräili lähimetsistä. Majat Elis rakensi kaatopaikalta löytämästään hylkytavarasta. Kuljetukset hoituivat linja-autolla ja polkupyörällä. Voi vain kuvitella millaisia Eliksen erikoiskuljetukset ovatkaan olleet!

Elis oli erikoinen ihminen: tanssiva joogi, sosiaalinen erakko ja hyvin vaikeasti tavoitettava keskustelukumppani, eräänlainen metsän olento suorastaan, vaikka toisaalta hän oli myös sivistynyt mies. Erityisen perehtynyt hän oli teosofiaan, ja majoista – ja maastosta – voi yhä löytää osia hänen laajasta kirjastostaan. Eliksen omia huumorin sävyttämiä filosofointeja voit lueskella edelleen myös majojen seinistä. Elis sanoi elävänsä tasapainossa luonnon kanssa ja kysyvänsä luontoäidin neuvoja kaikkiin elämän kysymyksiin. Hänen naseva mottonsa oli ”Onnellisinta on olla onnellinen”. Koko Villa Mehu oli valjastettu onnen tuottamiseen koko ihmiskunnalle. Kannattaa käydä kokemassa, ennen paikan lopullista häviämistä! Toista vastaavaa ei ole eikä tule.

Villa Mehu on nykyään läheisen naapurin omistuksessa, mutta hän hyväksyy retkeilyn paikalla. Maasto on kuivaa kangasta ja alueella on retkeilyyn soveltuvia polkuja. 

Osoite on Veklahdentie 250, Kirkkonummi. 

Kätevästi sinne pääsee Veklahdentieltä poikkeavaa polkua pitkin. Auton voi jättää Jatatien alussa olevalle parkkialueelle. Linja-autopysäkkikin on ihan lähellä. Kävele Veklahdentietä Jatatieltä noin 150 metriä Kirkkonummen suuntaan. Polku poikkeaa tieltä rinteen kohdalta oikealle. Matkaa polkua pitkin perille on noin 300 metriä. 


*ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Se on tekijänsä arkiseen elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa kuvallista ilmaisua – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää. Itseoppineiden taiteentekijöiden omaperäiset ITE-taideympäristöt ovat valloittavia retkipaikkoja ja tarjoavat kiehtovia käyntikokemuksia kaiken ikäisille. Maaseudun Sivistysliiton organisoima ITE-taiteen kartoitustyö alkoi jo vuonna 1998 ja on mittaluokassaan kansainvälisestikin ainutlaatuista toimintaa. MSL:n ITE-tiimin jäsenet kokoavat nyt Retkipaikkaan tietoa ITE-kohteista ympäri Suomen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *