Kevätretki Helsingin Malkasaareen – aaltojen liplatusta, lintuja ja luontofiilistelyä

Usealle Helsingin saarelle kulkee kesäkaudella yhteysalus, mutta pienemmät retkisaaret tuntuvat olevan tavoittamattomissa ilman omaa venettä. Meloen tai vuokravenepalveluiden kautta yhä useampi kuitenkin löytää näihin Helsingin helmiin. Pienemmillä saarilla, joilla palveluita ei välttämättä ole, vastuullisen retkeilyn periaatteet on nostettava päällimmäiseksi retkireppuun. Tällä retkellä tutustuttiin Vuosaaren edustalla sijaitsevaan Malkasaareen, kiinnitettiin erityistä huomiota vastuullisuuteen ja saatiin melkein korpin löysät niskaan. Tervetuloa matkaan!

Paikka kartalla

Helppo reitti 

Helsingin vesiltä löytyy hienoja pieniä retkisaaria sekä saaria, joihin ei saa rantautua lintujen pesimäaikaan

Osa Helsingin pienistä saarista ja lintuluodoista on rauhoitettu. Rauhoitetut alueet, kuten pesimäluodot täytyy kiertää vesitse 25–50 metrin päästä. Toisille saarille voi rantautua vapaasti ja osasta löytyy erilaisia palveluita, kuten keittokatoksia ja telttailualueita. Helsingin pienempiä virkistyssaaria ovat esimerkiksi Pikku-Leikosaari, Käärmeluodot ja Kalliosaari. Kohteeksi tälle retkelle valikoitui Malkasaari, sillä kumpikaan retkeläisistä ollut käynyt saarella aiemmin.

Retkiseura ja venekyyti Malkasaareen järjestyi tehokkaan verkostoitumisen avulla. Saari on niin lähellä mannerta, että sinne pääsee helposti meloen tai vaikka vuokraveneellä Vuosaaren suunnasta. Matkaan lähdettiin sähköisen perämoottorin avustamana. Todella hiljainen sähkömoottori oli itselleni uusi tuttavuus. Luonnonrauha säilyi ja matkan aikana oli helppo jutella – silloin kun ei keskittynyt aaltojen liplatukseen.

Veneilijä veneessään Malkasaaren sauna näkyy taustalla
Pienessä Malkasaaressa on myös vuokrasauna.

Roskaton saariretki alkaa jo kotona

Malkasaari on kooltaan vain 3,5 hehtaaria ja luonnoltaan puistomaista metsää sekä kivistä rantaviivaa. Saarelta löytyy hormillinen keittokatos, huussi ja vuokrattava sauna. Laiturissa on kymmenkunta poijupaikkaa. Pienen veneen tai kanootin saanee vedettyä myös rantahiekkaan. Hiljaisena aikana myös kylkikiinnitys laituriin onnistuu. Saaressa saa telttailla, ja rannalta löytyy joitakin pulahduspaikkoja.

Saarivierailuun valmistautuminen oli alkanut jo kotona linssikeiton kokkailulla ruokatermariin. Muutkin eväät sujahtivat valmiiksi rasioihin roskien välttämiseksi. Kahvikissa ei tinkinyt laadusta ja nappasi matkaan myös pienen kaasukeittimen, kahvipannun ja hyväksi havaittua Retkipaikan Loimu -kahvia.

Linnut ihastuttavat saariretkellä

Venematka saarelle kesti 45 minuuttia leppoisasti hurruutellen. Saaren laituri oli tyhjä, eikä saarella ollut ketään muita. Arkena ja veneilysesongin ollessa vasta aluillaan sai saarella tepastella ihan omassa rauhassaan. Isokoskelopari ja haahkat lipuivat rantavedessä, korppi huuteli männyn latvasta ja sorsat parittelevat laiturin vieressä. On muuten aika hurjan näköistä menoa, kun naarassorsa oli toimituksen aikana välillä kokonaan upoksissa!

Pienen Malkasaaren voi kiertää kokonaan ympäri rantapolkua pitkin. Keskemmällä saarta on isompia kiviä ja kuivaa mäntymetsää. Rantaviivalla on kalliota, pienempää kiveä ja laiturin tuntumassa hiekkarantaa. Moni kohta rantapolun varrella näytti sopivan maisemafiilistelyyn kahvikupin kanssa. Jos saapuminen ei tarjoillut riittävästi lintuelämyksiä, odotti polun vieressä isokokoinen kanadanhanhi. Linnulla vaikutti olevan pesä ihan polun tuntumassa, joten turvasimme pesimärauhan kiertämällä linnun kaukaa. Valkoposkihanhea suurempi kanadanhanhi on komea polun vartija.

Luontofiilistely ja vastuullinen retkeily kuuluvat samaan pakettiin

Roskaa Malkasaaressa näkyi vain vähän, mutta nuotiopohjia maastossa sitäkin enemmän. Tulenteko Helsingissä on sallittu vain siihen merkityillä tulipaikoilla ja keittokatoksissa. Malkasaaren suojissa nuotiot tuntuivat palaneen siellä sun täällä rantapolun varrella, vaikka keskellä pientä saarta on iso keittokatos erillisine takkahuoneineen. Saarella ei ole polttopuita, joten jos mielii tehdä tulet, on puut tuotava tullessaan. Kaasulla toimiva retkikeitin on aina varma valinta. Sillä voi kokkailla turvallisesti myös etäämmällä keittokatoksen ollessa ruuhkainen.

Tämä retki oli tepastelua ja keväisen saariluonnon tutkimista. Huhtikuun lopussa luonto ei ollut päässyt vielä täyteen loistoonsa. Kevään ensimmäiset kasvit vasta pilkistivät rantakivikon lomasta. Saaristoluonto on herkkä kulutukselle, mutta luontoa on helppo suojella jo sillä, että katsoo mihin astuu eikä tallaa kasvillisuutta.

Pieni Malkasaari sopii myös lapsiperheille

Saarikierroksen jälkeen vuorossa oli joka retken kruunu eli eväät. Lounas maistui keittokatoksen vierellä tukevan pöytäryhmän ääressä. Meri-ilman marinoimalle kuuma keitto ruokatermarista toi nopean helpotuksen nälkään. Lounasta ei syöty kuitenkaan yksin. Iso musta korppi tarkkaili meitä männyn latvasta ja piti erikoista ääntä. Muutama lentonäytöskin nähtiin ja mielessä kävi, olisiko myös korpilla pesä Malkasaaressa.

Malkasaaren juju on ehdottomasti saaren ympärikiertävä polku. Keskemmällä on avara männikkö ja sammaleisia lohkareita. Malkasaari sopii leppoisaan fiilistelyyn. Saari on sen verran pieni, että se on helppo kiertää kiireettömästi lastenkin kanssa. Keittokatoksen viereltä löytyy myös tasaisempaa maastoa (telttailuun?) sekä saaren huussit. Kaivon luo kiinnitetty lappu kertoi, ettei kaivovesi ole juomakelpoista.

Pannukahvit korpin ehdoilla ja lisävinkkejä saariretkeilyyn Helsingissä

Pannukahvin keittoon siirryttiin rannan tuntumaan. Korppi viestitti aiempien esiintymistensä päälle, että yleisön olisi kenties aika poistua. Kahvia puuhatessani vastalause lössähti taivaalta vain puolen metrin päähän. Joimme suosiolla kahvit laiturin lämmössä aaltojen keinuttaessa laituria hiljakseen.

Saarella kävi vierailumme aikana vain yksi veneilijä. Kesällä on varmasti vilkkaampaa. Nyt linnut pitivät jöötä ja hyvä niin – niin sen kuuluukin olla. Parhaat luontoelämykset saa rauhassa tarkkaillen. Pidetään silmät ja korvat auki saarilla ja annetaan luonnolle tilaa.

Lue lisää retkeilystä Helsingin luonnossa ja luonnonsuojelualueilla.

Tutustu aiempiin retkijuttuihin Harakan saarelta, Vartiosaaresta ja Pihlajasaaresta sekä kurkista Luontohetkiblogin mukana myös Söderskärin majakalle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.