Porkkalanniemi on Kirkkonummen helmi

Porkkalanniemi on Kirkkonummen tunnetuimpia retkeilykohteita eikä lainkaan suotta. Se on uskomattoman hieno merellinen luontonähtävyys, joka tarjoaa myös metsäisiä maisemia sekä kallioita ja ihania rantapoukamia. Lintuharrastajille Porkkala tarjoilee hyvät puitteet tarkkailla meri- ja muuttolintujen elämää.

Porkkalanniemen virkistysalue
Porkkalanportti (P-paikka) kartalla
Useita tulipaikkoja ja keittokatoksia

Merkityt reitit
Pampskatanin pisto 1,4km
Telebergetin lenkki 2,2km
Vetokannaksen taival 2,2km

Pampskatanin pisto on parkkipaikalta (Porkkalanportti) vain reilun kilometrin mittainen reitti suuntaansa, mutta maisemia ja rantakallioita ihastellessa aika kuluu kuin siivillä. Porkkalanniemi on siitä kiva alue, että yhdistelemällä eri reittejä saa patikoitua vaikka koko päivän. Merkittyjä polkuja alueelta löytyy kolme: Vetokankaan taival, Telebergetin lenkki sekä Pampskatanin pisto. Yksi esteetön reitti alkaa hieman aikaisemmin Porkkalan niin kutsuttua pääparkkipaikkaa ja vie suoraan ulkoilualueen länsirannalle, josta löytyy esteetön Haahka-katselulava. Lisäksi polkuja kulkee merkittyjen reittien ulkopuolellakin ristiin rastiin kallioita, metsää ja poukamia pitkin. Porkkalasta itään löytyy myös Helsingin kaupungin omistama Lähteelän ulkoilualue, joka sekin on tutustumisen arvoinen.

Etenkin kesäisin ja aurinkoisina viikonloppuina Porkkalanniemi on melko ruuhkainenkin kohde. On hyvä muistaa kun joukolla liikutaan, että alueella on hyvin runsas, herkkä eläimistö ja linnusto luonnonkasveista puhumattakaan. Jo lähtöpaikalla onkin kerrottu yhteisistä pelisäännöistä luonnossa liikkujille sekä yleisiä ohjeita roskattomuuteen, telttailuun ja tulentekoon liittyen. Luontoa kunnioittaen voikin hyvillä mielin astella virkistymään ja ihailemaan merellistä Porkkalanniemeä.

Pampskatan eli Porkkalanniemen kärki on allekirjoittaneen suosikkipaikka alueella sillä sen rantakalliot sekä merelle avautuvat maisemat ovat niin kauniit. Kallioissa on upeita kuvioita, juovia ja värejä. Erilaisia lintuja kuten haahkoja, telkkiä, uikkuja ja hanhia pyörii runsaasti ympärillä ja tarkkasilmäinen voi löytää horisontista Rönnskärin majakan siluetin. Selkeällä säällä koko majakka erottuu silmin oikein hyvin!

Lintubongareille Porkkalanniemi on hyvä kohde ja erityisen mielenkiintoinen kevät- ja syysmuuttojen aikaan, mutta kesälläkin rannikolla voi varmasti bongata monenlaisia vesilintuja, kotkia ja mantereella pensaissa viihtyviä pikkulintuja!

Aivan Pampskatanin kärkeen kannattaa kävellä ihailemaan sileitä ja värikkäitä rantakallioita. Etenkin auringonlaskun aikaan voi kuvitella, miten upeaksi ja kuvaukselliseksi maisema muuttuu, rantakalliot ovatkin monen valokuvaajan suosiossa.

Hauska vanha tammi, jonka rungossa oli valtava kolo, löytyi myös Pampskatanin piston varrelta.

Porkkalanniemestä löytyy useampia vanhoja hautaröykkiöitä, joista varhaisimmat ovat jopa 4000 vuotta vanhoja. Hautaröykkiöt ovat silloiselle maankamaralle kivistä rakennettuja kasoja – hautarakenteita, jotka erottuvat hyvin ympäristöstään. Porkkalanniemen Vetokannaksen taival on erityisesti reitti, jonka varrelta näitä pronssikautisia hautaröykkiöitä pääsee katsomaan, mutta löysin Pampskatanin pistolta myös vastaavan näköisen kivikasan, jonka arvelen olevan myös esihistoriallinen rakennelma.

Porkkalanniemestä löytyy useita tulipaikkoja ja keittokatoksia. Puuhuolto on hoidettu hyvin ja paikoilta löytyy myös tarpeelliset työvälineet, kirveet ja muut. Vuonna 2018 Porkkalanniemen reittejä ja huoltoyhteyksiä uusittiin paljon sekä avattiin uusia taukopaikkoja. Yön yli retkeily käy näppärästi tulipaikkojen läheisyydessä.

Lue myös

Porkkala – Retkipaikan tarinat ja vinkit

Luontoon.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.