Pitkäsmäen luola, Mynämäki

Pitkäsmäkeä lähestyessä ei ensisilmäys vielä paljoa lupaillut. Paikalla komeili vain tyypillinen kolopahanen. Janne päätti kuitenkin taas ryömiä peremmälle ja napata muutaman kuvan tästä arviolta 4×5 metrin pinta-alaisesta kalliosyvänteestä.

Pitihän sitä Jannen jälkeen itsekkin tuo kokemus päästä tuntemaan. Oikeastaan paikka voisi olla varsin viihtyisä, jos eteen tekisi tulen ja viettäisi yön tässä luonnonlaavussa. Vaikuttaa siltä ettei vesi pääse kovin helposti pääse edes valumaan sisään.

Samaan aikaan toiset olivatkin jo löytäneet jotain hyvinkin mielenkiintoista. Vain noin 10 metrin päästä tuosta kalliolaavusta sijaitsee keskellä kalliota alle metrinlevyinen kapea sola, joka näyttäisi jatkuvan äärettömästi.

Halkeama on pohjalta osin kostea ja taisipa siellä olla eläintenkin jätöksiä, joten parhaimpiin pyhävaatteisiin ei kannata pukeutua vaikka retken tekisikin viikonloppuna. Kulkiessa on hyvälle otsalampulle käyttöä, koska paikassa tarvitaan kumpaakin vapaata kättä. Valo kajastaa vain muutamasta kohtaa katosta sisään useiden metrien korkeudessa.

Pituutta tälle lähes pimeäksi kiilautuneelle solalle kertyy aivan perälle asti varmaan noin 20 metriä. Leveys pohjalla pysyttelee puolesta metristä metriin. Noin puolessa välissä solaa on haarautuma ulos, mutta tätä kautta ei ihminen mahdu kulkemaan. Suoraksi seisomaan ei oikein pääse missään ja konttaustakin pitää harjoittaa, jos mielii aivan perille asti.

Retkikohteena Pitkäsmäki on erinomainen. Aivan turistikohde tämä ei ole, koska matkaan vaaditaan ainakin hyvä lamppu, likaantumisen sallivat vaatteet ja käsineet. Pää olisi myös hyvä suojata ja matkaan kannattaa varata kaveri. Yksin voi olla turhan uhkarohkeaa ujuttautua kallionrakoon, koska venähtäneellä nilkalla esim. tielle kertyy paikalta runsas kilometrin matka.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6734403 E 227850

1 reply
  1. Pirjo Sainio
    Pirjo Sainio says:

    Pitkäsmäellä on vastaan tulleeen koiranulkoiluttajan mukaan hiidenkirnuja, emme löytäneet

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.