Syystunnelmia Nupurin luontopolulla Espoossa

Nupurinjärvi on rehevöitynyt ja lähes umpeen kasvanut järvi Turun moottoritien ja Nupurintien välissä, vain kahden kilometrin päässä Nuuksion kansallispuistosta. Järvi on arvokas linnuston ja kosteikon kasvien takia. Täällä kulkee noin 700 metrin luontopolku, jonka varressa on lintutorni.

Nupurin luontopolku Espoossa
Päivämäärä: 20.9.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 366
Reitin pituus: 1,5 km edestakaisin
Kohokohdat: Hieno leveä ”puupolku”, kosteikkoluonto, lintutorni maisemineen.
Parkkipaikka: Nupurinkartanontien päässä, muutamalle autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Vähäiset, mutta eksymisen vaaraa ei toki ole
Varusteet/jalkineet: Syksyllä reitti oli kaikin puolin kuiva. Ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Retkipaikan Antti vinkkasi jo pari vuotta sitten Nupurin luontopolusta ja pistin sen to do -listalle. No, nyt asiasta tuli uudestaan puhetta ja päätin vihdoin ottaa vinkistä vaarin ja käväistä kurkkaamassa, minkälaisesta luontopolusta oli kyse. Antti kertoi onneksi myös lähtöpisteen, sillä netin perusteella en siitä oikein saanut selkoa. Tätä kirjoittaessani ja tietoja etsiessäni löysin kuitenkin faktaa erinomaiselta Espoon luontokohteet -sivulta ja sen Nuuksio-osiosta. Espoon Luontokohteista on muuten painettu kirjakin, vahva suosittelu sinulle, joka täällä päin luonnossa liikut. Melko suora lainaus kirjasta: ”Nupurinjärven kaakkoisrannalla on lintutorni, jonne pääsee pitkospuita pitkin Nupurinkartanontien päästä”. Tämä on siis luontopolunkin lähtöpaikka.

Nupurinkartanontiellä oli tosi tuore asfaltti ja sen päähän oli tehty hieno kääntöpaikka. Liikennemerkin mukaan pysäköintikiekolla sai pistää auton tien laitaan neljäksi tunniksi, tilaa oli tosin 13 metriä. No, se lienee kuitenkin kolmen auton tila. Tänään paikalla ei ollut muita autoja.

Luontopolun kyltti on aika lailla liikennemerkin kohdalla, toisella puolen tietä. Muita opasteita täällä ei ole – vain luontopolku-kyltit reitin molemmissa päissä.

Muutama metri hiekkapolkua, sitten noustaan leveälle pitkospuuväylälle – minä kutsuisin tätä ennemminkin puusillaksi. Tätä riittää useamman sadan metrin matkalta.

Lintutorni on ensimmäisen mutkan takana. Luontopolku on melkeinpä U-kirjaimen mallinen, lintutorni on reitin keskellä, U:n pohjukassa. Jatkoin aluksi matkaa eteenpäin, uskoin palaavani samaa reittiä (vaikkakaan en tässä vaiheessa vielä ollut varma reitin muodosta, se oli pelkkä arvaus).

Polku kiertää metsäistä niemekettä. Vasemmalla metsää, oikealla tätä Nupurinjärven umpeen kasvanutta rantaa koivuineen ja haapoineen sekä pajukkoineen.

Hieman yli kolmesataa metriä kävelty, siltaosuus loppuu. Reitti on silti leveää ja tasaista sorapolkua. Polun varrella on kaksi penkkiä, jos haluaa vaikka istahtaa hetkeksi luontoa ihailemaan tai kahvia juomaan. Itse en pitänyt täällä taukoa.

Reitti nousee mäen päälle. Pähkinäpensaan lehdet kaartuvat kauniisti polun päälle. Pähkinäpensaassakin ruska oli saanut jo aikaan kauniita keltaisia sävyjä.

Luontopolun toinen pää on Nupurinkalliontiellä. Nappasin selfien toisen luontopolku-kyltin luona. Matkaa tänne oli aika tasan 700 metriä.

Paluumatkalla kurvasin sitten lintutorniin, jota lähesteytään blogin pääkuvassa. On ihan pakko laittaa tähän linkki Ajatusmatkalla-blogiin, jonka kirjoittaja (Antti hänkin) on käynyt samassa paikassa toukokuussa 2021. Uskooko paikkaa samaksi? Ympäristö on tulvan vallassa ja pitkospuusillan ympärillä on vain vettä, samoin lintutornin. Toisaalta: pensaikossa liikkui pikkulintuja (tunnistus jäi tänään valitettavasti aika lailla nollaksi, kun linnut tuntuivat vilahtelevan liiankin nopeasti pois silmistäni), kevään tulva-aikaan täällä tuskin on näin vilkasta. Vaan enpä tiedä – ehkä on käytävä katsomassa ensi keväänä. Tässä vielä tuo syksyinen lintutornin kuva uudestaan, voit verrata sitä kevätkuvaan.

Maisema lintutornista. Täältä voi ilmeisesti keväisin nähdä Nupurinjärven, nyt ei ollut vedestä tietoakaan. Moottoritie ja sen äänet kuuluvat tänne hyvin, eikä ihme, se taitaa olla noin kolmensadan metrin päässä. Jos suurennat kuvaa reilusti, voit ehkä nähdä rekka-auton Kaisan grillin pihassa.

Lintutornin lähistöllä. Samoja viherkeltaisia sävyjä puissa ja kuvan henkilön takissa.

Palasin tornista polulle ja kurvasin kohti Nupurinkartanontietä. Vielä muutama sata metriä tätä pajukon reunustamaa reittiä.

Lintutornikaarroksen takia paluumatka oli hieman pidempi ja kokonaismatkaksi tuli aika lailla tarkkaan 1,5 kilometriä. Aikaa kulutin alle puoli tuntia. Ei taukoja. Vastaantulijoita yksi.

Reitti on todellakin hyvin helppo. Korkeuseroa noin kymmenkunta metriä, polku on hyvä ja leveä. Ei esteetön, mutta hyvin lähellä sitä. Lintutornille on todellakin vain parisataa metriä parkkipaikalta, joten täällä voi helposti piipahtaa lyhyellä linturetkellä. Ehkä se kevättulva on käytävä ihmettelemässä ensi keväänä – jos niin teen, niin lupaan myös lisätä keväisiä kuvia tänne blogiin!

Sijainti: N=6679972.913, E=366730.611 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.234658, GEO:lon=24.593202

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Oittaan luontopolku
Soidinsuo ja Soidinkierros
Glimsinjoen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.