Narvikin taivaan alla

Norja se on kaikinpuolin ihmeellinen maa. Siellä on rantaviiva piirretty semmoiselle mutkalle, että se joka rantamaisemissa ajelee ei päivänkään ajomatkalla pääse monenkaan pitäjän yli. Tietenkin maisemat ovat pohjoisessa sen vertaisia, että kun on kerran sielupoloinen erehtynyt rantaraitille ajamaan niin sen jälkeen sitä ei sisämaahan arvaa eksyäkkään. On ne norjalaiset niin ketkua kansaa.

Neljännen viikon kohdalla, kun rantaviivaa oli katseltu matalammalta ja korkeammalta, sattui olemaan erityisen kaunis ilta. Tyypillisesti aurinko paistoi koko päivän, minkä istuimme autossa. Viiden minuutin suunnitelma ja kymmenen tunnin toteutus alkoi vaihtua todelliseksi elämäksi kun saavuimme syksyn ensimmäisten iltahämärien aikaan Narvikkiin. Ensitapaaminen Narvikin kanssa kolahti jokaisen reissulaisen sydämeen takapenkkiä myöten viimeistään illan viiletessä. Pian neljän viikon reissun tuoksuinen ja suolaveden karkaisema porukka asteli kertakaikkiaan hölmön näköisenä Narvikin jyrkkiä katuja. Lahjakkaimmat osasivat jo tässä vaiheessa lukea vierustoverin naamalta, että lepo ja ruoka alkoi vaikuttaa melko tärkeiltä asioilta.

Norja on myöskin siitä erikoinen maa, että kun oikein epätoivossaan siellä sattuu toivomaan jotakin, se saattaa myös toteutua. Kokosimme kolmen miehen puheenlahjat yhden harteille ja päädyimme kahden viehkeän norjattaren saattelemana vuoren rinteelle. Laskettelurinne kohosi suoraan Narvikin yläpuolelle ja pääsimme autolla lähes puoleenväliin asti. Päätimme kuitenkin nousta lähes ylös asti katsomaan meren taakse laskevaa aurinkoa.

Tänä iltana telttaa ei tarvittu. Tasainen kohta riitti.  Levitimme alustamme ja siihen me kolme nukahdimme. Nukuimme ja katselimme vuorelta vuoria, merta ja nukuimme. Hento tuulenvire pyyhki hyttyset naamalta ja nouseva aurinko sulatti ylimääräisen ilmankosteuden. Sitä tietää tehneensä elämässään jotakin oikein, kun saa kerran näihin maisemiin levähtää.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.