Kaupunkia ja luontoa Seinäjoen Kyrkkärillä

Kyrkösjärvi on Seinäjoen keskustan kupeessa sijaitseva tekojärvi. Paikallisten kyrkkäriksi kutsuman ja lähialueen ainoan järven monille näköalapaikoille pääsee liikkumaan esteettömästi. Kyrkkäriä kehystävät rannat ovat toistensa vastakohtia. Länsiranta on kauniiden luonnontilaisten metsien aluetta. Itärannalla järven pohjoisosaa kaunistavat asuntomessualueen viimeistellyt talot ja pihat, ja eteläosan itärantaa leimaa betonisen harmaa voimalaitos.

Kyrkkärin kierroksella järven ympäri

Kyrkösjärven pääsee kiertämään ympäri jalan, pyörällä tai talvella hiihtäen. Reitti muodostuu poluista, hiekkateistä ja lankkutiestä. Se kulkee Seinäjoen ja Ilmajoen kuntien alueella. Järven kierron voi aloittaa useammasta pisteestä. Suosituimpia ovat pohjoispään uimaranta ja Kyrkösvuoren parkkialue, joille kummallekin pääsee Kyrkösvuorentietä pitkin. Uimaranta on tien varressa heti sairaalan jälkeen, ja Kyrkösvuori tien päässä.

Järven kiertävän reitin pituus on 18,7 kilometriä.  Kyrkösvuoren ja Kattilanvuoren alueilla mutkitteleva luontopolku kulkee osittain samaa reittiä järven kierroksen kanssa.

Maailman suurin puinen periskooppi

Vuoden 2016 asuntomessualue rajautuu Kyrkösjärveen. Järven kiertäjän kannattaa ehdottomasti pysähtyä messualueen rantaan rakennetulle tornille. 13 metriä korkea puinen näkötorni toimii periskooppina ja on täten samalla esteetön näkötorni.

Periskoopista näkyy kauas, vaikkei astuisi yhtään rappusta ylöspäin. Torni on saanut kansainvälisen arkkitehtikilpailun palkinnon SD Rewiew 2015 -kisassa.

Näkymä periskooppi -tornista etelään päin.

Pohjoisosassa peilityyniä auringonlaskuja, etelässä liikkuvia saaria

Järven pohjoisosa on usein kesäiltaisin peilityyni, ja aurinko laskee metsien verhoaman länsirannan taakse. Eteläosassa järveä on vaikea päästä paikkaan, minne ei näkyisi valtaisa sähkövoimalaitos.

Talvisin eteläinen Kyrkkäri saa jääpeitteen samoihin aikoihin kuin muut samankokoiset järvet. Pohjoispuoli järvestä sinnittelee sulana lähes läpi koko talven. Sulan veden salaisuus on pohjoisosan läpi virtaava sähkövoimalaitoksen lämmin lauhdevesi. Sula vesi pakkasaikaan saa aika-ajoin aikaan erikoisia luonnonilmiöitä. Voimakkaalla länsituulella ja pakkasella aallot jäädyttävät rantakasvit sekä kivet paksuun jäävaippaan Frozenin Elsan tyyliin. Jääkuorrutteiset oksat ja muut rantakasvit ovat erityisesti auringonlaskussa todella kauniita.

Poikkeuksellisen pitkään jäättömänä pysyttelevä Kyrkkäri on monien vesilintujen tukikohta talvellakin. Tekojärvelle tyypilliset turvesaarekkeet ovat loistavia pesimis- ja suojapaikkoja linnuille kesäaikaan. Kyrkkärillä liikkuu aika-ajoin suuriakin turvesaaria. Yksi saarista nousi valtakunnallisiin otsikoihin kesällä 2016, ajelehdittuaan kovalla vauhdilla asuntomessujen ranta-alueelle.

Poikkeuksellisen pitkään tai läpi talven sulana pysyvä järven pohjoisosa on lintujen suosiossa.

Järven ympärysmatkalla voi pulahtaa uimaan kahdella uimarannalla. Vielä pidempää reittiä kaipaava voi esimerkiksi Latulaavun kohdalta jatkaa matkaansa 33 kilometrin mittaiselle Ilkan polulle Ilmajoelle. Lisää kuvia Kyrkösjärveltä löydät esimerkiksi Kuvakulmilla.com -blogista.

Lue myös juttu Kyrkösjärven luontopolusta tästä!

Kartta Kyrkösjärven uimarannalle. N=6966802.741, E=286323.698

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.