Juhannusretki Pohjois-Norjaan satumaiselle Blåvatnet-jäätikköjärvelle

Sinisenä hohtava jäätikköjärvi Blåvatnet on upea päiväretkikohde Lyngenin Alpeilla. Retkireitti on kuin fantasiaelokuvista.


Reitin pituus 4,2 km / suunta
Kulkuaika n. 1.5 h / suunta
Parkkipaikka kartalla (Google Maps)
Lähtöpaikan lähistöllä telttailualue Aspevatnetin rannalla
Keskivaikea reitti

Lähdimme juhannusaattoaamuna kotoamme Kilpisjärveltä ajelemaan kohti Lyngenin niemimaalla sijaitsevaa päiväretkikohdettamme, sinisestä vedestään kuuluisaa Blåvatnet-jäätikköjärveä. Muutaman tunnin pituinen ajomatka vierähti nopeasti Pohjois-Norjan vuoristo- ja vuonomaisemia ihastellessa. Olin toki saanut ihailla näitä naapurimaan maisemia jo vuoden verran, mutta nyt kun Norjan rajat olivat olleet viimeiset kolme kuukautta koronaviruksen takia kiinni, näyttivät vuonomaisemat pitkän tauon jälkeen erityisen hienoilta.

Olin ennen retkeä tehnyt pikagoogletuksen kohteesta ja tiesin, että oikean parkkipaikan löytäminen saattaisi tuottaa pientä päänvaivaa. Luotin kuitenkin Pohjois-Norjassa paljon kulkeneen helluni kartanlukutaitoihin ja annoin navigointivastuun hänelle. Onnistuimme silti parkkeraamaan väärälle pysäköintipaikalle ja lähdimme jo innoissaan kävelemäänkin kyseiseltä parkkipaikalta lähtevää hiekkatietä pitkin kunnes hokasasimme, että olimme väärässä paikassa. Oikea paikka löytyi lopulta helposti ajeltuamme muutaman kilometrin Fv312-tietä Nordlenangeniin päin. Google Mapsissa jopa lukee Blåvatnet trail head ja Blåvatnet parkering, nyt kun jälkikäteen asiaa kartasta tarkastelee.

Retkikohteen oikealla parkkiksella oli vain yksi auto meidän lisäksemme, joten päätöksemme lähteä karkuun Kilpisjärven Liikuntajuhannuksen hulinoita oli osoittautunut hyväksi ideaksi. Saimmekin kulkea koko retken kahdestaan koiriemme kera, ja järvelläkin ehdimme nautiskella eväät kaikessa rauhassa ennen kuin seuraavat retkeilijät saapuivat paikalle.

Alkupätkä reitistä kulkee leveää polkua pitkin, kunnes laakso muuttuu kivikkoiseksi. Reitillä taisi olla näin alkukesästä tavallista enemmän vettä, sillä yhdelle puron ylityspaikalle oli tuotu väliaikaiset lankut. Tasapainoilimme koirat sylissä kapeita lankkuja pitkin kuin nuorallakävelijät. Harvinaisen haastava ylitys vaati muutaman kiljahdusten saatteleman horjahduksen, mutta onnistuimme kaikki neljä pääsemään kuivin jaloin ja tassuin vauhdikkaasti virtaavan puron yli.

Vaikka matkaa järvelle on vain neljä kilometriä suuntaansa eikä nousumetrejäkään kerry kuin muutama sata, on matkanteko hidasta kivikkoisessa laaksossa. Reitti on merkitty punaiseksi maalatuin kivin, eikä reitiltä eksyminen ole kovinkaan helppoa, sillä Botnelva-jokea seuraamalla päätyy varmasti järvelle. Lisäksi järvelle päin kävellessä edessä häämöttää koko ajan Lenangsbreenin jäätikkö – ainakin kirkkaalla kelillä, joka tälle retkipäivällemme osui.

Järveä lähestyessämme kivikko vaihtui isoiksi lohkareiksi ja maisema alkoi muistuttaa entistä enemmän fantasiaelokuvaa. Aivan kuin järven ympärille olisi rakennettu muuri, jonka takana odottaisi vähintään lohikäärme tai jopa kokonainen Game of Thronesin white walker -armeija.

Varsinainen merkitty reitti kulkee lohkaremuurin yli, mutta järvelle pääsee myös helpompaakin reittiä kiertämällä lohkareikon lähempää jokivartta.

Blåvatnetin reitti kuuluu Lyngsalpanin maisemansuojelualueeseen, joten pidimme koirat kiinni koko matkan. Söimme retkieväät eli kasvispitsapalaset ja juotavat jogurtit järven rannalla ja annoimme koirien levähtää kunnolla ennen kuin palasimme samaa reittiä pitkin takaisin autolle.

Käyn yleensä kesäretkillä mahdollisuuksien mukaan pulahtamassa vesistöissä, mutta jäätikköjärven vesi oli niin uskomattoman kylmää, että tällä kertaa jäin kahluuvaiheeseen. Järven vesi oli todella nimensä veroisesti niin kirkkaan turkoosin sinistä, kuin miltä se kuvissakin näyttää.

Lisää retkitarinoitani löytyy myös Kiertoreitti-blogistani sekä Instagramistani.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.