ITE-taidekohde Raumalla: Väinö ja Hilma Ylénin kotimuseo, Kodisjoki

Artikkeli: Veli Granö

Satakunnassa retkeilevien kannattaa muistaa kodisjokelainen ITE-taiteen suuruus, Väinö Ylén (1908–2000). Hän oli eräs tuotteliaimmista ja kiinnostavimmista ITE-taiteilijoista maassamme.


Väinö ja Hilma Ylénin kotimuseo on perustettu Kodisjoen keskustan tuntumassa olevalle Ylénien pientilalle. Museovierailu sisältää usein myös opastuksen. Hyvin hoidetulla pihamaalla voi varsin hyvin viettää hetken vaikkapa eväiden parissa. Kohde on sopiva myös lapsiperheille.

Väinö Ylén ei saanut muuta koulusivistystä kuin kiertokoulun, mutta hän oli nokkelaälyinen ja toimelias mies. Työura hupeni muurausurakoissa ja paljon myös komennustöissä eri puolilla maata. Väinö mainittiin legendaarisen nopeaksi tiilen latojaksi. Jos muut työmaan muurarit pärjäsivät yhdellä hanslankarilla, piti Väinö kaksikin apulaistaan kiireisenä.

Kun työura oli päätöksessä, pysähtyivät hyötymuuraukset kuin tiiliseinään. Moni takan tai piipun pyytäjä sai lähteä pihasta tyhjin käsin. Väinö oli saanut tarpeekseen. Hänen ajatuksensa askartelivat nyt merkillisissä sfääreissä ja asioissa, joita kyläläiset eivät voineet lainkaan käsittää.

Ylén muutti navettansa galleriaksi ja aloitti patsaidensa rakentelun. Naapurit kummastelivat joka aamuista valonkajoa navetan verstashuoneesta. Valot Väinön työhuoneessa syttyivät nimittäin joka ainoa arkiaamu jo neljältä. Kahden vuosikymmenen huiman uurastuksen tuloksena hallissa seisoo nyt yli 500 betoniteosta.

Väinön aiheet on yleensä poimittu ympäröivästä arjesta. Patsaat kertovat Kodisjoen ja maaseudun kadonneesta elämäntavasta, jo unohtuneista askareista, mutta kokonaisuus sisältää myös taiteilijan henkilökohtaisen ja ajattoman viestin yhteisöllisen elämän, yhdessä tekemisen arvosta. Teokset ovat autenttista kansanomaista taidetta, jonka äärellä ensihämmästys ja nauru vaihtuu pian suureen ihailuun.

Yleisölle on suotu myös kurkistus Ylénien liikuttavan somaan kotitaloon. Sekin on Väinön omin käsin rakentama. Kotimuseo huokuu jokaisessa, rakkaudella viimeistellyssä, yksityiskohdassaan rauhaa ja vanhan ajan vakaata, tasapainoista elämää.

Paikalle on helppo löytää, Kodisjoen taideyhdistys on rakentanut pihaan asiallisen parkkipaikan ja opasteet.

Väinön ja Hilman kotimuseo on avoinna vain kesäisin ja vain loma-aikaan kesäkuun lopusta noin kuukauden. Kotisivuilta löytyy yhteystiedot, jos haluat päästä sisään muina aikoina.

Kesällä 2020 kohde on avoinna 27.6.–2.8. ke, to, la ja su sekä pe 10.7. klo 12–16. Rauman pitsiviikolla 19.–26.7. avoinna joka päivä.

Kotisivu: taidekotiylen.fi

Kohde kartalla (GoogleMaps). Osoite vaihtelee kartasta riippuen: Laitilantie 107–119, 27310 Rauma tai Kodisjoentie 1535, 27310 Kodisjoki.

61°01’04.5″N 21°41’21.5″E
61.017910, 21.689314

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.