Kattilamäki, Sauvo

Pienistä ukkoskuuroista huolimatta olimme päättäneet tehdä perinteiseksi muodostuneen sunnuntai maakuntamatkailun. Tämän hiostavan toukokuisen päivän kohteeksi valikoitui Sauvon Kattilamäki, joka on eräitä Varsinais-Suomen arvokkaimmiksi nimetyistä luontokohteista.

Parkkipaikaksi valikoitui outo lampialueen reunus, joka suuren kiinnostuksen sijaan herätti lähinnä hämmennystä. Mikähän ihmisen raivo on alueella riehunut? Paikalla oli metsästysansoja, puoliksi rungosta poikkivedettyjä puita, patoesteitä ja hirvitorneja – siinä saattajat retkellemme.

kattilamäki (4)

Oudon rämealueen ohitettuamme hiekkatien laidassa komeili jääkauden muokkaama kalliorinne. Kiehtovissa muodoissaa kohotessaan se oli todella komeaa katseltavaa. Sulamisvesien muodostamia rännejä ja puolihiidenkirnumaisia onkaloita olisi voinut laskea rinteestä varmaan tusinan.

kattilamäki (8)

Päätimme ottaa haasteen vastaan ja kavuta suoraan rinnettä ylös. Pari todella vihaista kyytä tervehti matkalla meille muistukseksi, että parempi katsoa, kuin katua askeliaan.

Mäen laella avautuikin jo toisenlaiset vastaanotot. Pari suurempaa hiidenkirnua oli päättänyt asettaa sijansa tänne. Pienenpi osottautui noin metrin levyiseksi ja kepillä mitattuna 1.5-2 m syväksi. Janne päätti, että nopeastiko tuollainen löylykiulu on tyhjennetty.

kattilamäki (1)

Itseäni kiinnosti hiidenkirnujen takana avautuva kallioharjanne. Jo pitkän matkan päästä katsottuna se suorastaan vilisi silmissä onkaloita.

Kallion lähempi tarkastelu vain lisäsi hämmennystä. Mitä oli tuo punainen väri seinämässä? Nytkö ns. osui ja upposi. Olisiko tämä mahdollinen vanha punamultapiirros, vai kenties vai luonnon omaa värjäymää? Punaista väriä, vain kuin ei sattunut olemaan toisaalla ja tästäkin kohtaa kalliota oli louhittu, johonkin suurempaan hankkeeseen. Kalliossa oli nimittäin porausreikiä!

kattilamäki (13)

Pienien lisä tutkimisen jälkeen eteen osui lippaluola. Henri sai toimia nyt mittapuuna tuolle lipalle. Alle mahtuu helposti useita ihmisiä ja pitää sateenkin poissa matkaajista. Ja kuin tilattuna pieni paikallinen sadekuuro antoi tilaisuuden osoittaa tuon todeksi.

kattilamäki (16)

Sateen loputtua toiset päättivät jatkaa askareitaan kirnujen ja koirien kanssa. Itse päätin tutustua kallioalueeseen lisää, koska tämä oli nyt mielestäni sellainen paikka, että vastaan saattoi tulla vielä suurempiakin yllätyksiä.

Seuraavaksi samaisella kallioharjanteella eteen osui rotkomainen halkeama, johonka olisi voinut kenties ahtautua, mutta sade oli nyt kastellut seinämät inhaksi ja jätin tempun väliin. Mielestäni kuva sai ajaa tuon asianlaidan tällä erää. Edessä oli jotain selvästi parempaa tulossa.

kattilamäki (3)

Jääkauden raskaasti veistämä negatiivinen kallioseinämä piti sisällään mielenkiintoisen rännin. Siellä ylhäällä se odotti, mutta pitäisi olla liki viisimetrinen, että voisi sen kuvata.

kattilamäki (20)

Kattilamäki. Paikalla voi astia, että tätä paikkaa on käytetty aikojen saatossa – muuhunkin kuin vain valokuvien ottamiseen ja kertoohan sen jo tuo seinämän louhiminen. Ilmeisesti kiviaines on ollut riittävän laadukasta juuri täällä jääkauden kaluamalla rinteellä.

Samaanaikaan toisaalla, Janne oli suoriutunut urakastaan melko ripeästi. Vettä nyt vain oli muutamia litroja liikaa, eli paikalle pitää tulla järemmin kalustoin, jos mieli tyhjentää edes pienemmän kirnun. Isompi onkin astetta hankalampi rasti, koska syvyyttä saattaa olla useampi metri. Kaksimetrinen halko solahti veteen, että ”hiisi” vaan ja pohjaa ei edes tuntunut.

kattilamäki (5)

Lopuksi päätimme nousta vielä kallioharjanteen päälle ja tähystää maisemia täältä käsin. Pieni kartoitus alueeseen kertoi, että luolamaisia onkaloita suorastaan pomppasi eteen lähes kymmenen metrin välein. Osa oli nyt veden peitossa, eli niihin tutustuminen jäisi kuivempaan ajankohtaan. Lopullinen arvosana huikealle kallioalueelle on kiitettävä ja paikka vaatii ehdottomasti paremmat varusteet sekä ajan vielä parempaan tutustumiseen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6698615 E 258581

3 replies
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Muitelisin että Kattilamäeltä on louhittu kiveä Paddaisten kartanon rakentamiseen. Mikäli tarkka historia kiinnostaa niin Kattilamäen kivenoton historian tuntee läpikotaisin Paddaisten kartanon isäntä Fredrik Rosenlew. Suuren hiidenkirnun syvyy on muuten alle 1,5 metriä, tyhjensin sen vuonna 2010, silloin kirnu oli vain pyöreä suo. Siinä ei näkynyt paljasta vettä lainkaan, pelkkää suota. Täältä löytyy molempien kirnujen kuvat tyhjinä:
    http://hiidenkirnut.blogspot.fi/2010/10/paddaisten-padat-sauvo.html

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.