Viistokävelyä rantakallioilla – Vuosnaisten luontopolku Kustavissa

Kustavin Vartsalan saaren eteläkärjessä on uudehko luontopolku, jonka lähtöpaikka on aivan Ahvenanmaalle suuntaavien lauttojen sataman vieressä. Reitti on vähän yli kilometrin mittainen ja se kulkee suurelta osin hienoilla rantakallioilla. Merimaisemia riittää moneen suuntaan!

Vuosnaisten luontopolku Kustavissa

Päivämäärä: 24.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 309
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Merenrantakalliot ja hienot maisemat merelle ja saaristoon
Parkkipaikka: Vuosnaistentie 617, ravintola Spaunan pihassa – tai muut lauttasataman parkkipaikat. Spauna ja polun lähtöpiste kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Kallioilla liikuttaessa hyväpohjaiset jalkineet tarpeen – erityisesti sateella.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Lounais-Suomen retki saapui Kustaviin, jossa yövyimme Kustavin Lootholmassa upeissa maisemissa. Teimme iltaretken Vartsalan saarelle ja Vuosnaisten luontopolulle. Vartsalaan kuljetaan lossilla, jonka toinen satama on hyvin lähellä Kustavin keskustaa. Lossi kulkee arkisin noin 20 minuutin välein. Vartsalan saari on taas tunnettu siitä, että saarelta voi jatkaa matkaa Ahvenanmaalle, Brändön saarelle. Toukokuussa k.o. lautta, MS Viggen, näytti kulkevan neljästi päivässä. Ajomatka Vartsalan lossilta toiseen päähän saarta on kuutisen kilometriä.

Olin lukenut Kustavin nettisivuilta, että luontopolun aloituspiste on aivan ravintola Spaunan vieressä, ja niin todella on. Pysäköimme auton Spaunan pihaan ja saimme ravintolan ovelta ihmetteleviä katseita. Ravintola ei ollut vielä auki, ilmeisesti siellä oltiin tekemässä kesäkauden valmisteluja. Huikkasin, että olimme etsimässä luontopolkua ja ystävällinen ravintolan työntekijä osoitti meidät polun lähtöpaikalle. Siellä olikin hyvin kotitekoisen oloinen kyltti osoittamassa lähtöpaikkaa.

Lähtöpaikalla on myös infotaulu, jossa on reittikartta ja tietoa reitistä (kuten varoitus kallioiden liukkaudesta sateella ja talviaikaan) sekä Saaristomereen liittyvää infoa.

Matkaan. Reitti oli merkitty oransseilla nauhoilla. Niiden seuraaminen oli hieman hankalaa, mutta jokainen merkki taisi kuitenkin löytyä ja polulla pysyttiin.

Vain sata metriä kävelyä ja luontopolku tulee jo ensimmäisen kerran kohti rantakallioita.

Luontopolku kurvaa tässä loivasti oikealle ja seuraavaan pieneen rantametsikköön. Teki kuitenkin mieli käydä heti rantaviivalla ihailemassa merimaisemaa. Rantaviivaa ja rantakävelyä on tiedossa paljon lisää, mutta sitä emme ihan tässä vaiheessa tienneet.

Pienen rantametsikön läpi ja seuraavalle rantakalliolle. Nyt polku kulkee rannassa ja rannan tuntumassa seuraavat kolmesataa metriä. Mietin huvikseni olisiko viistolla rantakalliolla kävely pidemmän päälle huonoa jaloille – ei kuitenkaan näin lyhyellä matkalla. Jalat pärjäsivät hyvin.

Maisemaa teki mieli ihailla eteen ja taakse. Ja taakse vilkaistessa huomasimme, että MS Viggen oli lähtenyt kohti Brändötä. Matka sinne kestää tästä noin 40 minuuttia.

Rantakallioiden osuus päättyy näköalapaikalle, jossa on myös eväspöytä ja penkit.

Lisäksi kallioiden reunalta voi ihmetellä kelluvaa kalaviljelmää eli lohikassia. Mietimme, voisiko kalojen syöttölaite toimia tasatunnein ja odottelimme hetken, että kello löi 17.00. Valitettavasti mitään ihmeempää ei tapahtunut – ainoaksi toiminnaksi jäi muutaman kalan polskahdus pinnassa.

Luontopolun varrella on kolme infotaulua. Taukopaikan kohdalla aiheena ovat saariston eläimet. Aiemmat aiheet ovat saariston kivet ja kalliot sekä saariston kasvit.

Taukopaikalta käännytään pois rantamaisemista. Loppumatka on melko samanlaista maisemaa – käytännössä vähän yli puoli kilometriä kallioiden päällä kävelyä.

Kartan perusteella luontopolku näyttää päättyvän asfalttitien, Vuosnaistentien, laitaan. Tästä on luonnollisesti kuitenkin käveltävä tien reunaa takaisin parkkipaikalle, matkaa on noin parisataa metriä.

Kierros päättyy siis tähän, ravintola Spaunan tienoille. Vastapäätä Spaunaa on toinen ravintola, ilmeisen tunnettu Vuosnaisten Meriasema. Lauttasatama on todella lähellä, kuten liikennemerkistäkin voi päätellä.

Palasimme autolle. Asfalttitieosuus mukaan laskettuna kävelimme noin 1,5 km. Aikaa käytimme hieman alle 40 minuuttia. Emme tavanneet muita kävelijöitä.

Luontopolku on lyhyen matkansa puolesta helpohko, eikä kuivalla kelillä kallioilla ollut millään lailla hankalaa kävellä. Korkeuseroa matalimman ja korkeimman paikan välillä on noin kaksikymmentä metriä, mutta nousut eivät ole kovinkaan jyrkkiä.

Parasta reitillä oli rantaosuus. Tällaiselle rantakalliota pitkin kulkevalle luontopolulle en ole aiemmin muistaakseni osunut. Me pysähtelimme ihailemaan maisemaa ja ottamaan kuvia moneen otteeseen. Hieno paikka ja mukava kävely.

Sijainti: N=6721887.554, E=184260.396 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.5080818, GEO:lon=21.2458144

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.