Peis-Immosen luola ja luontopolku Varkaudessa

Peis-Immosen kammari, pohjoisessa Savossa, sijaitsee Joenmäenvuoren eteläisellä rinteellä, keskellä Harjurannan kylää. Sinne suuntasimme tammikuisena talvisunnuntaina reippaassa kolmentoista asteen pakkasessa.
Luolalle on Varkaudesta matkaa noin kymmenen kilometriä. Valtatietä 23 ajetaan Joensuun suuntaan kolmisen kilometriä kaupungista. Könönpellon rampilta noustaan Harjurannantielle, josta noin seitsemän kilometrin jälkeen käännytään edelleen Pukkikankaantielle. Siitä on perille hyvät opasteet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse olen luolastossa aiemminkin, mutta 6-vuotias poikani oli ihmettelemässä paikkaa ensimmäistä kertaa. Vajaan kilometrin mittaista polkua taittaessamme kertoilin pojalle luolassa aikoinaan asuneesta Peis-Immosesta.

peis-immosen kammari (5)

Perimätiedon mukaan Peis oli erakko, joka piti majaansa luolastossa 1900-luvun alkupuolella. Hänestä liikkui monenlaisia tarinoita: mies kulki kesälläkin suksilla ja oli kätkenyt luolaan kulta-aarteen. Kyläläisiä ukko kiusasi varastamalla lampaita ja perunoita.

Kuin vahvistukseksi tarinalle huomasimme puun oksalle unohtuneen lampaantaljan. Liekö Peisin peruja. Tästä ei enää ollutkaan pitkä matka luolalle. Luolan suulle pystytetyssä opaskyltissä kerrotaan, että Joenmäenvuoren luolalabyrintti on muodostunut monista käytävistä vuoren uumeniin. Pääluola on noin 4-3 metriä pitkä, korkeudeltaan metrin ja leveydeltään pari metriä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luolasto on syntynyt graniittiin jäätikön siirtäessä jyrkänteen kiviä noin metrin verran. Luolasto käsittää kaksi rakokäytävää ja toiseen käytävään liittyvän huonemaisen tilan. Lattiat ovat kalliota tai louhikkoa.
Kaikkiin onkaloihin ei aikuinen mahdu. Seurueemme nuorinta jäsentä luola hiukan jännitti. Hän uskaltautui sen suuaukolle ja hiukan matkaa peremmälle, muttei aivan uumeniin saakka. Luolan katolle hän kiipesi istumaan.

peis-immosen kammari (1)

Kesäkuun alussa järjestetään Vekara-Varkaus –lastentapahtuma ja sen tiimoilta on perinteisesti tehty opastettu vierailu luolalle. Itse Peis-Immonenkin herää silloin henkiin ja kertoilee kuulumisiaan.

Joenmäenvuori on Varkauden korkein paikka, se kohoaa 174,5 metrin korkeuteen meren pinnasta. Luolalta jatkoimme matkaa vuoren huipulle ja kohti nuotiopaikkaa. Luolapolun risteyksestä sinne on viitan mukaan matkaa 300 metriä. Pienen vaeltajan kanssa matka tuntui pidemmältä ja pysähdyimmekin välillä huilaamaan.

peis-immosen kammari (10)

Laavulle ja sen viereiselle luontokirkolle pääsee myös autotietä pitkin, olemme itsekin käyneet monesti lasten kanssa pelkästään makkaranpaistossa. Tällä kertaa laavulle saapuessamme sieltä oli juuri poistumassa autoileva seurue ja pääsimme valmiille tulille heidän jäljiltään. Muutama puu lisää ja makkarat paistuivat mukavasti.

Kolmattakin reittiä pääsisi laavulle: nelisen kilometriä pitkä luontopolku lähtee Harjurannantien varrelta. Matkan varrella ylitetään Myllypuro, jonka varrella oli 1800-luvun loppupuolella kaksi vesivoimalla toimivaa myllyä. Nykyään niistä on muistona myllynkiviä.

Kesäaikaan kannattaa vetää jalkaan kumisaappaat. Vuorelle nouseminen märissä lenkkareissa ei muistikuvieni mukaan ole kovin palkitsevaa. Polku on paikoin vaikeakulkuinen, yhdessä kohtaa vuorenrinnettä noustaan köyden varassa.

Polku koukkaa laavun ja luolan kautta. Sen päätepiste on Pukkikankaantiellä, eli siinä paikassa, josta tänään lähdimme liikkeelle. Luontopolkua ylläpitää Harjurannan kyläyhdistys, joka on myös rakentanut talkoovoimin laavun, luontokirkon ja opaskyltit polun varrella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evästauon jälkeen piipahdimme vielä luontokirkossa. Autolle palaaminen sujui vauhdikkaasti, kun koko matka oli alamäkeä. Hakkuuaukion reunalla poika pysähtyi huikkaamaan, että nyt kyllä kannattaisi ottaa valokuva. Aurinko oli juuri laskemassa ja näkymä olikin kuvaamisen arvoinen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6904233 E 553119

Kuvat ja teksti Kati Soininen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *