Mitä on kiteily ja kuinka lajin pariin pääsee helposti? Seikkailun Jokamiesluokka -podcast, jakso 16

Viime viikolla kolmannelle kaudelleen startannut Seikkailun Jokamiesluokka -podcast on Mikko Lindholmin isännöimä Retkipaikan virallinen podcast. Kauden ensimmäisessä jaksossa haastatellaan ranskalais–suomalaista pariskuntaa, Cristelle ja Raimo Seleniä, jotka harrastavat yhdessä leijahiihtoa. Pari on osallistunut useasti maailman kovimpana pidettyyn leijahiihdon kestävyyskilpailuun, Varanger Arctic Kite Enduroon. VAKE:n aikana ajetaan leijalla – tai tuulen tyyntyessä hiihdetään – aamusta iltaan koko niemimaan ympäri, yhteensä noin 450 kilometriä.

Vetoleijan avulla voi liikkua suksilla, lumilaudalla tai jopa potkukelkalla, ja lajin suosio on kasvanut suuresti viimeisen vuosikymmenen aikana. Cristelle ja Raimo ovat osallistuneet Varanger Arctic Kite Enduroon monta kertaa, ja kertovat podcast-jaksossa kokemuksiaan lajista sekä erittäin vaativasta kilpailusta. Aloittaessaan harrastuksen 2000-luvun alkuvuosina, Raimolla oli taustallaan pitkä kokemus kilpapurjehduksesta. Cristellellä sen sijaan ei ollut kokemusta sen enempää purjehduksesta kuin hiihdostakaan.

Kuuntele podcastista millainen laji on kyseessä, mitä kaikkea VAKE:ssa voi sattua ja miten kilpailu ääriolosuhteissa on vaikuttanut pariskunnan suhteeseen. Leija ja sääolosuhteet sanelevat armotta kisan sujumisen – lepohetket ovat todella kortilla.

– Me kysyttiin et no miten te valmistaudutte VAKE:en.

”Joo kaikkein paras että käytte ajaa Grönlannin yli niin se on se kaikkein paras harjoitus tätä kisaa varten.”

Raimo muistelee aikaa ennen ensimmäistä osallistumistaan Varanger Arctic Kite Enduroon

Miten aloittaa kiteily eli leijahiihto

Samassa jaksossa kuulet Pallas Kite Weekin perustajan Harri Rautavan vinkin kuinka aloittaa leijahiihtoharrastus eli kiteily helposti ja turvallisesti: osallistumalla peruskurssille. Rautava mainitsee kurssin hyödyiksi seuraavat:

  • Kehityt nopeammin, opit termistön ja saat kontakteja
  • Opit ennakoimaan vaaranpaikat ja hyödyntämään turvamekanismeja
  • Opit huomioimaan ympäristön ja muut liikkujat
  • Saat harjoitella koulun välineistön kanssa

Rautavalla on oma koulutusohjelma, jolla on vetäjiä ympäri Suomen. Tarkemmat huomiot sekä Rautavan oman tarinan kuulet jaksosta. Rautavan osuus alkaa kohdasta 41:10.

Lue myös

Mikko Lindholm kertoo Seikkailun Jokamiesluokka -podcastin taustoista ja aiemmista jaksoista

Löydä kaikki podcast-jaksot

Löydät uusimman sekä kaikki aiemmat jaksot esittelyineen tästä

Podcastin seuraava jakso julkaistaan viikolla 9. Ota podcast seurantaan Spotifyssa ja Instagramissa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.