Konttainen

Konttaisen talvimaisemat kutsuvat valokuvaajia ja lintujen ystäviä

Kuusamossa Rukan pohjoispuolella sijaitseva Konttainen on ehdottomasti kokemisen arvoinen päiväretkikohde talvella. Konttaisen talvimaisemat kutsuvat valokuvaajia ja lintujen ystäviä. Jo parkkipaikalla kesyt kuukkelit ja hömötiaiset tervehtivät retkeilijöitä odotellen malttamattomina makupalaa. Tämän talvisen retkemme tarkoituksena olisi kavuta Konttaisen huipulle ja perehtyä valokuvauksen saloihin kokeneen lintu- ja luontokuvaajan matkassa.

Konttaisella maisema- ja lintukuvausta oppimassa

Odottelin Mikkoa saapuvaksi Virkkula-Vuotungintien varrella sijaitsevalla Konttaisen parkkipaikalla. Muutama muukin valokuvaaja näytti jo olevan paikalla upeine kuvauskalustoineen ja jalustoineen. Minulla oli mukana vain kännykkä, pokkarikamera ja ystävältäni lainassa oleva järjestelmäkamera. Tavoitteenani oli oppia edes jotakin järjestelmäkameran käytöstä ja selvittää, kannattaako sellainen hankkia omaksi.

Mikko saapuikin pian, ja kävimme parkkipaikalla lyhyesti läpi järjestelmäkameran asetuksia. Kuulostivatpa ne vaikeilta! Ehkä tämänkin retken jälkeen päätyisin kuvaamaan lähinnä kännykällä. Talvinen retki hienoissa maisemissa olisi joka tapauksessa edessäpäin, vaikka en saisikaan kameran säätöjä kohdalleen. Jo parkkipaikalla kuukkelit ja hömötiaiset tervehtivät meitä ja odottivat saavansa jotakin herkkuja. Niiden vuoro olisi, kun palaisimme kuvausreissultamme.

Konttaisen Kuhauksen reitille pääsee suoraan Virkkula-Vuotungintien varressa sijaitsevalta parkkipaikalta.

Konttaisen Kuhauksen reitti sopii päiväretkelle

Parkkipaikalta lähtee hyvin merkitty reitti, joka johtaa Konttaisen huipulle. Suorinta reittiä pitkin matkaa Konttaisen laelle kertyy vajaa kilometri. Vaikka haluaisi kiertää koko reitin, sekään ei ole kuin kahden kilometrin pituinen. Liikuntaesteisille reitti ei sovi, mutta lapsetkin jaksavat melko varmasti taapertaa Konttaisen huipulle. Ainakin, jos mukana on hyvät eväät, vaikkapa keksiä ja pillimehua! Nuotiopaikkaa Konttaisella ei ole.

Konttaiselle lähdetään nousemaan pitkin kapeaa hyvin merkittyä polkua. Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen polun risteyskohdassa valitsimme lyhyemmän, vasemmalle kääntyvän reitin huipulle. Palaisimme toista kautta takaisin, jotta näkisimme Konttaisen kaikki upeat maisemat eri puolilta.

Konttaisen Kuhauksen reitti on hyvin merkitty ja kulkijoita on paljon, joten maastokengät sopivat hyvin jalkineiksi.

Sää oli pilvinen ja hämäräkin kuten Kuusamossa joulukuun kaamoksessa hyvin usein. Sääennuste lupaili kuitenkin auringonpilkahduksia. Lumi oli kuorruttanut polkua reunustavat kuuset ohuella lumivaipalla. Konttaisella on paljon retkeilijöitä, joten lumikenkiä ei tarvita, vaan huipulle pääsee aivan tavallisilla maastokengillä. Nousu on melko jyrkkä, mutta tänään ei ollut liukasta, joten pääsimme hyvin kulkemaan. Sauvat kannattaa liukkaammalla kelillä ottaa mukaan.

Konttaisen huipulle päästyämme kuvasin kaunista lumen kuorruttamaa keloa. Ne ovat kyllä upeita kaikkina vuodenaikoina!

Kävelimme Konttaisjärven puoleiselle reunalle, josta järven takaa loistavat Rukan rinteiden valot. Mikko pysähtyi juttelemaan toisen, kameroista päätellen selvästikin ammattikuvaajan kanssa. Minä yritin sillä välin kuvata maisemaa Rukaa kohti järjestelmäkameralla, digipokkarilla ja kännykällä. Mielenkiintoista katsoa retken jälkeen, millä tulisi parhaita kuvia.

Niinhän siinä kävi, että paras kuva tuli Olympuksen digipokkarilla.

Konttainen hallitsee Rukan maisemaa monesta suunnasta

Olen käynyt Konttaisen huipulla aikaisemmin vain kesällä ja syysruskan aikaan. Talvella en ole päässyt parkkipaikkaa pidemmälle, kun kerran olin lintukuvausta harrastavan ryhmän mukana, ja toisella kertaa polku oli sateen jälkeen jäätynyt liian liukkaaksi. Olen kuitenkin usein kuvannut Konttaista hiihtoladulta käsin, ja auton ikkunasta olen ihaillut ylväänä kohoavaa Konttaista Virkkulantieltä. Konttainen hallitee maisemaa lähes joka suunnasta.

Kuva kahden vuoden takaa hiiihtoretkeltäni. Pian on käännyttävä takaisin, koska latu ei enää jatku Valtavaaralle.
Sininen hetki. Konttainen kuvattuna Virkkulatieltä. Kuva: Mikko Oivukka.

Konttaisen huipulta avautuvat huikeat maisemat Rukan vaaramaisemiin. Vaikka sää oli pilvinen, sumua ei ollut, joten näimme kauas Konttaisen laelta. Aurinkokin tuli hetkittäin näkyviin kuten sääennusteessa oli ennustettukin. Mikko opasti minua kärsivällisesti, mutta ehti sentään kuvata itsekin. Minäkin tallennuin muutamia kertoja Mikon kameran linssiin. Ja Mikko päätyi minun kuviini.

Konttaisen laella oli muutamia päiväretkeläisiä sekä patikoimassa että liukulumikengillä. Niillä onkin hieno liukua ja mutkitella alas puuterilumen peittämää rinnettä. Muutamia retkeilijöitä tuli vastaamme myös isojen rinkkojen kanssa. He olivat selkeästi patikoimassa Karhunkierrosta, jonka reitti kulkee Konttaiselta Valtavaaran yli ja edelleen Rukalle.

Maisemat Konttaisen laelta olivat juuri niin upeat kuin olin ennakkoon ajatellutkin. Muutamia valokuvia tuli otettua, mutta parhaat taisivat päätyä vain silmieni verkkokalvolle. Mikko otti ne parhaat kuvat!

Kuva Konttaisen laelta ennen Konttaisjärven jäätymistä. Kuva: Mikko Oivukka

Kesyt kuukkelit ja hömötiaiset kruunaavat onnistuneen retken

Kuten olimme suunnitelleet, kävelimme alas toisen puolen reittiä. Odotin jo malttamattomana kuukkelien ja hömötiaisten kohtaamista parkkipaikalla. Jospa saisimme niistäkin kuvia.

Kuusamon lintukerhon jäsenet pitävät yllä lintujen ruokintaa Konttaisen parkkipaikan ympäristössä. Linnuille on ripustettu useita toinen toistaan hienompia rakennelmia, joissa on tarjolla pähkinöitä, siemeniä ja talia. Ei ihme, että linnut viihtyvät, kun myös monet retkeilijät ruokkivat niitä lisäksi.

Kuukkelit ja hömötiaiset lentelivät ympärillämme. Yritin saada kuvaa, jossa kuukkeli olisi Mikon päälaella, mutta linnut olivat kyllä aivan liian vikkeliä kuvattavaksi. Mikko onnistui ottamaan hienon selfien, jossa kuukkeli on hänen päälaellaan. Huikea otos on tainnut päätyä hänen facebookin profiilikuvakseen.

Hömötiainen söi Mikon kädestä pähkinöitä ja kuukkeli vaanii omaa osuuttaan kuusen oksalla.

Saimme muutamia kuvia sekä hömötiaisista että kuukkeleista. Erityisesti Mikon ottamat lintukuvat onnistuivat. Kyllä sen näkee, kuka on ammattilainen! Pitää valokuvaamisen lisäksi tuntea lintujen käyttäytymistä ja osata ennakoida niiden liikkeet.

Retkemme Konttaiselle oli onnistunut, mutta ehkäpä valokuvaus ei ole minun juttuni – ainakaan vielä…

Kuukkeli ovat ilahduttaneet minua lapsuudestani saakka pohjoisen retkillä. Kuva: Mikko Oivukka.

Haluatko retkelle Ruka-Kuusamoon?

Konttaisen talvimaisemat kutsuvat valokuvaajia ja lintujen ystäviä. Konttainen palkitsee sekä maisemillaan, linnuillaan että helpolla saavutettavuudellaan. Suosittelen lämpimästi!

Jos haluat opastusta valokuvaukseen tai haluat vaikkapa kotka- tai karhukojulle kuvaamaan, ota yhteyttä Kuusamo Nature Photographyyn. Saatat saada vaikka Mikon matkaasi.

Upeita kuvia Kuusamon linnuista ja luonnosta: Mikko Oivukka instagram-tili

Jos haluat lisää vinkkejä Ruka-Kuusamon retkikohteista tai kaipaat vuokravälineitä tai opasta retkellesi, tutustu Avec Marja – Hetkiä ja retkiä luonnossa Marjan matkassa

Valitse joka tapauksessa talviretkesi kohteeksi Konttainen!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.