Kiinnostavia uutisia Savosta: uudenlainen kylä houkuttaa ihmisiä kaupungista maalle?

Tiedätkö sen tunteen, kun reppu on pakattu, ja ovi narahtaa selän takana huojentavasti kiinni? Kun taakse jäävät arkihuolet, ja edessä on retki luontoon? Ehkä olet lähdössä hiihtämään tai kalastamaan, ehkä vain eväsretkelle metsän suojiin. Luonnossa ei arki paina.

Ajat muuttuvat, ja niin elää suomalainen työkulttuurikin murrosta. Yhä useampi suomalainen herää hiljalleen siihen, että voisi tehdä töitä etänä. Tällöin voisi asua melkein missä vain, katsella työhuoneensa ikkunasta sinisenä kimmeltävää järvenselkää ja keitellä aamupäivän kahvit omaan tahtiin.

Hyvän työpäivän päätteeksi – tai miksei sen aikanakin, vaikka lounastauolla – voisi astua kotiovelta suoraan luontoon, pulahtaa vaikka uimaan tai onkia körmyselkäisen ahvenen iltaruuaksi.

Koti rannalla?

Lähiluonto loputtomine mahdollisuuksineen on alusta saakka ollut myös Retkipaikan kantava ajatus. Lähiluontoon on vaivatonta mennä ja antaa luonnon hoitaa mieltä ja sielua. Siksi haluamme olla mukana kehittämässä suomalaisten arkea suuntaan, jossa hyvinvointi lisääntyy luonnossa liikkumalla ja luonnon keskellä asumalla. Uskomme, että luontokokemusten myötä kasvaa myös ihmisten halu suojella ympäristöä.

Sisäsavolaisessa Tervon kunnassa on käynnistymässä kiinnostava Koti rannalla -projekti, jossa haluamme olla omalla tavallamme mukana.

Koskiselän rannalle Tervoon rakennetaan vuosina 2017–2019 uudenlainen kylä, joka on paitsi moderni, myös ympäristöystävällinen. Kylä rakennetaan kauniin savolaisen luonnon syliin, paikkaan, jossa sen asukkailla on ensiluokkaiset mahdollisuudet nauttia luonnosta monipuolisesti vuoden ympäri esimerkiksi kalastamalla, kotitarvepuutarhaa viljelemällä, retkeilemällä ja marjastamalla. Yksi Suomen koskihelmistä, kaunis Äyskoski, on kaiken kukkuraksi aivan kylän naapurissa.

Ympäristöystävällisyys huomioidaan kylää rakennettaessa monipuolisesti, alkaen esimerkiksi ekologisista materiaalivalinnoista ja bioenergian hyödyntämisestä. Suunnittelussa huomioidaan myös kylän yhteisöllisyys kierrätyksestä lähipalveluihin ja kimppakyytiratkaisuihin. Etätyömahdollisuudet luodaan oivallisiksi.

Hae pilottiperheeksi

Koti rannalla -projekti etsii parhaillaan pilottiperheitä, joilla on mahdollisuus vaikuttaa kylän ja sen talojen rakentamisessa tehtäviin ratkaisuihin. Mukaan valittavat noin 25 perhettä pääsevät vaikuttamaan muun muassa kylän energiaratkaisuihin, sähköisen liikenteen suunnitteluun, viljelypalstojen perustamiseen sekä puisto- ja ranta-alueiden suunnitteluun. 

Ryhmän jäsenille järjestetään tutustumisretkiä suomalaisiin ekoasumisen kohteisiin sekä mahdollisuuksia tutustua Tervon ja sen lähialueiden luontoon ja aktiviteetteihin. Ryhmään pääseminen ei sido rakentamaan.

Jos unelmoit kodista tai kakkoskodista rannalla, ja idea ekologisesta mutta mukavan modernista asumisesta kiinnostaa sinua, suosittelemme, että haet mukaan pilottiryhmään. Hakemuslomakkeen löydät tästä linkistä.

Retkipaikka on mukana tutkimassa ja nostamassa esille Tervon mahdollisuuksia. Alueen maastokartta näyttää hyvin kiinnostavalta, ja toivomme, että saamme pian mukavaa kerrottavaa myös reittirintamalta.

Kuva: Jani Nuutinen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.