8 syytä lähteä luontoon jo tänään

Lauantaina vietämme taas Luonnon päivää, kun 17.6. Suomen kansa rakastuu kesäyöhön. Luontoon kannattaa kuitenkin suunnata aina kun mahdollista – ei pelkästään Luonnon päivinä. Tässä 8 syytä, miksi!

1. Luonto auttaa meditoimaan

Tasamaalla lompsiessa on aikaa ajatella. Voi vaikka murehtia huomista tai hermostua tyhjästä – ajatuksilla on tilaa myllertää, kun askeleita ei tarvitse miettiä. Mutta oletko kokeillut juosta metsäpolulla tai tasapainoilla pirunpellolla? Siinä hommassa mieli tyhjenee! Luonto pitää meidät hereillä asettelemalla eteemme juurakoita, kiviä, sammalmättäitä, lätäköitä ja suonsilmiä. Jokainen askel on syytä katsoa ja harkita, kun kuljemme luonnossa. Täydellinen keskittyminen tuntuu hyvältä, se hiljentää meidät ja ajatuksemme.

2. Ruoka maistuu maukkaammalta

Päästyämme luontoon aistimme valpastuvat. Niin myös makuaisti heräilee raikkaassa ilmassa. Retkirepussa pienen hetken mehevöitynyt ruisleipä täytteineen maistuu taipaleen jälkeen nautittuna paremmalta kuin koskaan. Kun keho on saanut tehdä työtä ulkoilmassa, mieli halajaa ennen kaikkea raikasta vettä ja ravitsevaa ruokaa. Jokaisen maun vivahteen maistaa, kun eväshetkellä huomiota ei varasta arjen hälinä, vaan luonto antaa ruokarauhan. Kauniissa maisemassa kaikki maistuu paremmalta.

3. Kauas tuijottaminen kirkastaa katseen

Katso lammen rantapuissa heliseviä haavanlehtiä, horisontista nousevaa aamuaurinkoa ja suolla tanssivaa usvaa. Ihmisen silmät näkevät värit kylläisinä ja maiseman terävänä. Silti päivästä toiseen tuijotamme tietokonetta, kännykkää, tablettia, kameran näyttöä ja toimistojen seiniä. Sileitä, persoonattomia pintoja, jotka on muovannut ihmisen käsi, jotka ovat täydellisiä, ja juuri siksi niin tylsiä. Vasta luontoa katsoessamme kirkastuvat silmämme uteliaina tuikkimaan ja voimme nähdä kauas.

4. Käsille kosketettavaa, iholle raikasta ilmaa

Milloin viimeksi huuhtelit kasvosi purossa, tunnustelit keskittyneesti suuren kiven pintaa tai tunsit metsien ja vesien tuulen kasvoillasi? Emme me ole syntyneet ilmastointilaitteiden hurinaa hengittämään emmekä muovi- ja lasipinnoilla elämään. Vaikka meidät on ympäröity keinotekoisuuksilla, aistimme kaipaavat juuriamme, luontoa. Tuntuu hyvältä tunnustella sammalia, kuunnella veden solinaa ja hengittää ilmaa, joka metsässä humisee. Saadessamme käyttää aistejamme, voimme kokea yhteyden maahan.

5. Mieleen palautuvat lapsuusmuistot

Lapsena ihminen on villi ja vapaa, vailla arkihuolia. Ongenkohon nykäisy mökkijärven rannalla on riemuista suurimpia, samoin metsässä tehdyt tutkimusmatkat ja rantavesissä sukeltelu. Minne nuo ilot haihtuvat, kun kasvamme aikuisiksi? Kai ne katoavat toimistojen käytäville, suorituspaineisiin ja laskupinoihin. Mutta luonnossa muistot palautuvat, tempaudumme hetkeksi taas lapsuuteemme. Metsä imee ajatuksistamme huolet ja meistä tulee jälleen löytöretkeilijöitä – ehkäpä voisimme vääntää pajusta ongenvavan ja istahtaa jälleen laiturille jännittämään kalaonnea!

6. Voit löytää uuden lähiluontohelmen aivan kotinurkiltasi

Viimeistään nyt on sinunkin aika kaivaa esille maastokartta ja tutkailla lähiympäristöäsi. Löytyykö kartalta jyrkänne, luonnonmuistomerkki tai muinaisjäännös? Luikertaako lähellä joki, jota et ole koskaan käynyt katsomassa? Omaan lähiympäristöön tutustuminen juurruttaa meitä hyvällä tavalla. Kodin käsitys voimistuu, kun tunnemme, mitä seinien ulkopuolella on kaikissa ilmansuunnissa. Mahdollisuus vierailla usein omassa suosikkipaikassa tekee tutkitusti hyvää mielelle.

7. Luonto on täydellisen epätäydellinen

Luonnossa on helppo kokea olevansa hyvä. Siellä ihmismaailman odotukset ja suorituspaineet eivät päde. Katso metsän puuta tai rannan kiveä. Niiden muodot näyttävät sattumanvaraisilta, persoonallisilta. Ne eivät ole täydellisiä kaaria, suoria pilareita tai kuutioita. Myös me ihmiset olemme luonnon luomuksia, eikä kukaan meistä taivu ihmismaailman odottamaan täydellisyyden muottiin. Luonnossa siihen muottiin ei tarvitse edes yrittää taipua, siksi siellä on helppo hengittää ja olla oma itsensä.

8. Luonto tekee hyvää terveydelle – tutkitusti

Tutkimukset paljastavat muun muassa, että jo 5 minuuttia metsässä kohentaa mielialaa ja 20 minuuttia laskee verenpainetta (lähde), ja että suurin merkitys on lähiluonnolla, koska sinne on helppo päästä toistuvasti (lähde). Luonto myös laskee stressitasoamme ja aktivoi puolustuskykyämme sekä tarkkaavaisuuttamme, minkä lisäksi luonnossa oleskelu yksinkertaisesti rentouttaa Suuri merkitys on hiljaisuudella: luonnossa korviamme eivät täytä ihmismaailman melu ja sähkölaitteiden painostava hurina (lähde).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.