Tämän kiven kaiversi Hávarðr – Olsbron korostettu riimukivi, Länsi-Götanmaa

Olsbron korostettu riimukivi sijaitsee pienen kummun päällä, aivan tien vieressä, Asarpin pitäjässä Länsi-Götanmaalla.

Kivessä on kuvattuna ristikuvio sekä nelijalkainen eläin, kenties leijona tai susi. Spekulaatiota eläimen merkityksestä on; onko kyseessä tanskalaisen hallitsijasuvun symboli, myyttien Fenrir-susi vai kenties kristillinen leijonahahmo?

Olsbron kivi on siitä merkityksellinen, että se on Ruotsin ainut riimukivi jossa mainitaan Viro.

olsbrosten1

Kiveen on kaiverrettu teksti:

Gufi ræisti stæin þennsi æftiR Olaf, sun sinn, dræng harða goðan. Hann varð drepinn i Æistlandum. Havarðr(?) hiogg s[tæin].

Gufi pystytti tämän kiven muistoksi Ólafille, pojalleen, urhealle miehelle. Hänet tapettiin Virossa. Hávarðr(?) kaiversi kiven.

Kuten tyypillistä, myös tässä muistomerkiksi pystytetyssä riimukivessä kerrotaan se, kenen toimesta kivi on pystytetty, sekä mainitaan sen kaivertaneen riimumestarin nimi allekirjoituksen omaisesti. Skandinaviassa eli pitkään tietty kunniakkuuden perinne, johon kuului oleellisesti suvun tai henkilön vauraudesta tai urheudesta kertominen. Näin kuka tahansa riimuja taitanut ohikulkija pystyi muistamaan paitsi sen henkilön ketä varten kivi pystytettiin, myös ymmärtämään kuka oli se varakas taho ken kiven oli pystyttänyt.

olsbrosten3

Ajo-ohjeet:

Tietä 46 ajettaessa Asarpin kylän läpi, tulee valkoinen kyltti mikä osoittaa Olsbrostenen suuntaan. Kiven välittömässä läheisyydessä on pieni parkkitila. Paikan lähettyviltä kulkee myös pyöräreittejä, joten tänne on helppo pistäytyä pyöräretkellä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.