Tämä pari laittoi kämppänsä pois ja lähti reissuun: tavoitteena kokea 40 kansallispuistoa 7 kuukaudessa

Oli syyskuu vuonna 2016. Hyvinkään ABC:n liepeillä Johanna Kulmala ja Antti Uski seisoivat yhteisen päähänpistonsa johdattelemana tien varressa. Kädessä ollut kyltti kertoi kaiken tarvittavan. Kyltissä luki: Lappi.

– Meille oli ihan sama minne päin Lappia päätyisimme, Johanna naurahtaa.

– Kyltti toimi tosi hyvin, päästiin me sillä Kolariin asti, jatkaa Antti.

Paimiolaislähtöinen Johanna ja pääkaupunkiseudulla varttunut Antti ovat Kiljavan opiston eräopasopiskelijoita samalla luokalla. Ennen Lappiin liftaamistaan he eivät juuri tunteneet toisiaan.

– Se lähti melkeinpä vitsistä, kun ajattelimme, että miksi jäisimme vain Nuuksioon pyörimään. Saimme idean lähteä Lappiin ja sitten vain karkasimme, Johanna kertoo.

Ystävykset päätyivät lopulta Pallakselle, josta vaelsivat 55 kilometriä Hettaan. Hetassa puhelin soi, ja opettaja kyseli seikkailijoita koulun kanssa Nuuksioon jo seuraavana päivänä. Kuin ihmeen kaupalla karanneet opiskelijat ehtivät kuin ehtivätkin Hetasta takaisin opintojen pariin pääkaupunkiseudulle – ainakin melkein ajoissa.

Lapin-reissu oli ohi, mutta siitä oli todellisuudessa alkanut seikkailu, jollaista he eivät olleet osanneet edes odottaa.

– Kai sillä reissulla huomasi, että toinen on samanhenkinen, helposti innostuva ja spontaani ihminen, Johanna tuumaa.

Edessä 7 kuukautta ja 40 kansallispuistoa

Tapasin Johannan ja Antin maanantaina (3.4.2017) Kittilän tuulisella kirkonkylällä. Aamukahvin äärellä uuteen viikkoon herännyt pari oli juuri aloittanut suuren seikkailun: 7 kuukauden yhtämittaisen roadtripin ja retkeilyputken, jonka aikana he aikovat tutustua Suomen kaikkiin kansallispuistoihin. Kun Hossa liittyy mukaan tämän vuoden aikana, on Suomessa yhteensä 40 kansallispuistoa.

– Kaikki alkoi ajatuksesta, että olisi kiva, jos meillä olisi kajakit. Sitten ajattelimme, että pitää olla myös auto niiden kuljettamiseen. Ja sitten homma lähtikin aivan käsistä, Antti kertaa viime kuukausien tapahtumien kulkua.

Edessäni ei ollut enää pelkkä koulukaverikaksikko, vaan pariskunta. He luopuivat reissun alla asunnoistaan ja hankkivat retkikaveriksi vanhan mersun. Nyt, suuren seikkailunsa aluksi, he ovat palanneet sinne, mistä kaikki alkoi: Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Haastattelua seuranneena päivänä alkoi parin vaellus Ylläkseltä Pallakselle.

Tästä eteenpäin Antti ja Johanna kiertävät Suomea. He pitävät kokemuksistaan blogia nimeltä Yhtä luontoa, jonka ensimmäiset postaukset julkaistiin viime tammikuussa. Blogissa voi jo nyt käydä fiilistelemässä parin retkitunnelmia esimerkiksi Jurmosta, jossa he kohtasivat rannalla todellisen nappisilmäisen jymy-yllätyksen.

Antti ja Johanna ovat liittyneet myös Retkipaikan kirjoittajakaartiin.

Bongaa Tuuve ja moikkaa!

Aamukahvituokiomme päättymistä pihalla odotteli Tuuveksi ristitty menopeli.

– Ostimme sen eräältä mieheltä Jyväskylästä. Se oli hänelle todella rakas auto, hän halasikin sitä vielä ennen lähtöämme, pariskunta kertoo.

Tunnistettavan Tuuven voi seuraavien 7 kuukauden aikana nähdä missä päin Suomea tahansa. Antti ja Johanna kiertelevät kansallispuistoja siellä täällä tilanteen mukaan, noudattamatta mitään orjallista järjestystä tai tiukkoja suunnitelmia. Pari toivoo, että heitä tullaan tunnistettaessa myös moikkaamaan.

– Joku jo olikin tunnistanut meidät netistä ja laittoi viestiä, että ajoitteko äsken vastaan Kittilässä, Antti hymyilee.

Retki jatkuu ainakin niin kauan kuin Tuuvella on leimaa – lokakuun loppuun saakka. Sinä aikana pari käy pääkaupunkiseudulla vain satunnaisesti asioita hoitamassa. Koulun kanssa kuviot saatiin järjestymään niin, että retki ja siitä blogaaminen edistävät opintoja. Kiljavan eräopasopintojen luonteesta voit lukea lisää tästä.

Parin on tarkoitus valmistua kesän aikana näyttökokeella.

Seuraa Antin ja Johannan seikkailua somessa!

Yhtä luontoa (ja maantietä): BlogiFacebookInstagram

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.