Pappilanluhta, Lieksa

Aivan Lieksan keskustan tuntumassa sijaitseva Pappilanluhdan kosteikko on mukava virkistäytymispaikka, joka tarjoaa helpon mahdollisuuden tarkkailla kosteikkoalueella viihtyviä lintuja ja muita eläinlajeja. Luhta-alue on noin 14 hehtaarin suuruinen, ja sen vedenpinnan korkeus on riippuvainen Pielisen vedenkorkeudesta. Kosteikon tavoitteena on tarjota vesilinnuille sopiva elinympäristö ja ylipäätään lisätä luonnon monimuotoisuutta.

Kohde kartalla

Pappilanluhdalle pääsee helposti Lieksa–Joensuu-tieltä käsin, sillä pysäköintialue on aivan tien varrella. Suoraan parkkipaikalta pääsee puiselle kävelysillalle, joka johtaa lintutornille. Alkumatka tornille saakka on esteetön eli se on kuljettavissa myös pyörätuolilla. Lintutornista käsin on hyvä kiikaroida luhtaa kaikkiin ilmansuuntiin. Tornilta matka jatkuu pitkospuita ja polkuja pitkin koivuiseen metsään, jossa reitti tekee lenkin ja palaa takaisin lintutornille. Luhdalle pääsee Sokojoen ylittävän sillan ansiosta myös Rauhalan ja Tuiran kaupunginosista.

Olemme kiertäneet reitin toukokuussa ja kesäkuussa, ja se on mielestäni lyhyytensä vuoksi kiva kohde sunnuntaikävelylle tai muuten vain ohimennessä käytäväksi. Keväällä pitkospuiden varrella kukkivat rentukat ja metsässä tuoksuivat tuomet ja tuoreet koivunlehdet. Kesällä pitkospuiden ympärillä kasvoi metsätähteä ja mesimarjaa. Lintujen kevätmuutto oli jo takana päin, joten niitä ei näkynyt tavanomaista enempää. Lintujen muuttoaikoina täällä käy varmasti kuhina!

Sijainti: N=7023173.941, E=652431.212 (ETRS-TM35FIN)

Juttu on julkaistu aiemmin Näitä polkuja tallaan -blogissa.

Seuraa instagramissa @paulasavelius

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.