Länsi-Tonttu, laguunisaari Helsingin saaristossa

Länsi-Tonttu, toiselta nimeltään Länsitoukki, on karu, kallioinen saari Helsingin ulkosaaristossa. Muutaman kilometrin päässä idässä Sipoon puolella sijaitsee Itä-Tonttu, eli merellisiä tonttuja on kaksi.

Länsi-Tonttu on aurinkoisen päivän täydellinen saariretken kohde, jossa joulu tonttuineen tuntuu kaukaiselta. Saaren erikoisuudet ovat suojaisa poukama, johon vene on helppo kiinnittää tuulisellakin säällä, sekä rotko, joka jakaa saaren kahteen osaan.

Lansitonttu02

Lämpinänä ja lähes tyynenä elokuun päivänä teimme retken Länsi-Tonttuun, jonka laguuni tarjoaisi hyvän sataman myös kovemmalla kelillä. Kallioilla oli kiinnityslenkkejä, ja pienen veneen saisi todella suojaisaan paikkaan laguunin pohjukkaan.

Jätimme tällä kertaa veneen laguunin suulle, ja saimme pitää koko saaren itsellämme iltapäivään saakka, jolloin pari muutakin venekuntaa saapui nauttimaan päivästä.

Kiinnityspaikka

Kiinnityspaikka

Täällä voi myös pulahtaa uimaan isoja aaltoja pelkäämättä. Vesi tuntuui matalassa poukamassa lämpimämmältä kuin saaren ulkolaidoilla. Laguunista bongasimme myös muutaman meduusan.

Lasten suosikkileikki on rantakivien wipe-out-radan hyppely kiveltä kivelle. Välillä askel saattaa livetä ja vaatteet kastua, mikä onkin lämpimänä kesäpäivänä pelkästään hauskaa.

Lansitonttu15

Leikit laguunissa

Seuraava leikkipaikka löytyi rotkossa olevien siirtolohkareiden välistä. Siellä oli joku tehnyt laudoista siltoja. Myös Terhon polttarisauna on rakennettu kallion suojaan. Jotain on kuitenkin saunalle tapahtunut viime käyntimme jälkeen. Se on ehkä pienentynyt, tai rakennettu kokonaan uudelleen. Kaiverrettu laatta löytyy irtonaisesta seinänkappaleesta, joka on asetettu kallion hyllylle kunniapaikalle saunan viereen. Olisi hauska tietää, mitä tarinoita tähän saunarakennelmaan liittyy.

Sauna

Sauna

Kukkaloistoa löytyi saaren karuudesta huolimatta: pietaryrttiä, orvokkeja ja hiirenvirnoja, joissa neitoperhoset käviät imemässä mettä. Ruohosipuli ja isomaksaruoho kasvoivat kallion päällä. Puita ei ollut kuin pari, leppään oli laitettu linnunpönttö.

Neitoperhonen

Neitoperhonen

Karkeilla kallioilla oli paljon kirkkaankeltaista jäkälää. Saaren eteläpuolelta löytyi aivan sileitä, hiidenkirnumaisia kuoppia.

Rotkon jatkeena olevat kallioseinät tarjoavat kiipeilijälle boulder-paikkoja. Myös muutama kalliokaiverrus löytyy, mutta muuten ei juuri ihmisen jälkiä rannoilla näy.

Lansitonttu36

Eväiden syömiseen löytyy sopiva paikka tuulensuojasta. Tosin meidän tyynenä retkipäivänämme sitä ei tarvinnut etsiä, vaan saimme valita paikan maiseman perusteella.

Maisemat veden allakin ovat ilmeisesti hyvät, koska paikka houkuttelee sukeltajia. Saaren pohjoispuolella näyttää olevan syvää, ja veden alla on siirtolohkareita.

Meren pohjasta on tehty rahalöytö ensimmäisen kerran vuonna 1977. Ruotsalasten kupariplootujen ja kolikkorahojen lisäksi on löytynyt säkin jäännökset sekä puisen laatikon osia. Löydöt on ajoitettu 1600-luvulle. Museoviraston tietoja aiheesta löytyy täältä.

Maisema itään

Maisema itään

Länsi-Tonttu sijaitsee Helsingin saaristossa noin kuusi kilometriä Santahaminasta kaakkoon, ja sinne pääsee omalla veneellä tai meloen. Sen vieressä on pieni luoto nimeltä Länsiloppi. Kartalta erottuu selvästi matalahko laguuni, ja ilmakuvasta näkee saarta halkovan rotkon.

Kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6663087 E 396139.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *