Oletko nähnyt taviokuurnan?

Tilhiin ja rastaisiin verrattuna taviokuurnat eivät ole kovin huomiota herättäviä: ne liikkuvat pikku parvissa ja ovat verrattaen hiljaisia. Ne ovat kuitenkin hyvin pelottomia ihmisiä kohtaan, ja ruokailevan parven lähellä voi kuunnella niiden jokeltelevaa viheltelyä ja jutustelua. Lentäessään linnut viheltelevät kovemmin, kauniin huilumaisesti.

Taviokuurna pesii pohjoisessa, havumetsävyöhykkeellä. Se suosii vanhoja, aluskasvillisuudeltaan marjaisia kuusimetsiä. Kuurnat vaeltavat etelään, joinakin vuosina runsain määrin. Lajia voi olla vaikea erottaa käpylinnuista, eritoten kirjosiipikäpylinnusta. Käpylinnuilla on kuitenkin ristinokka, toisin kuin taviokuurnilla.

Taviokuurna saattaa herkästi tuoda mieleen jopa papukaijan. Lintu on verrattaen iso, melkeinpä rastaan kokoinen, sekä värikäs: naaraat ovat kauniin oranssinkeltaisia, ja koiraat jopa kirkuvan punaisia. Lapissa taviokuurnat ilmestyvät näyttävästi esille etenkin keväthankien aikaan: lintulaudoille suurin joukoin ilmestyvät taviokuurnat ovat selkeä kevään merkki.

Teksti: Tuomo Jalkanen, kuvat: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.