Muistetaan jouluna pysähtyä ja olla kiitollisia – sekä luonnolle, että itsellemme

Nuotion tuli rätisee hiljalleen pakkaskirkkaan taivaan alla. Liekkien reunoilta lumi sulaa pisaroiksi ja höyrystyy lopulta pehmeäntuoksuisen savun mukana ilmaan. Ympärillä kohoavat valkoiset hanget ja korkeat koivut, pakkasmetsä tuoksuu puulta ja kylmältä.

Istun paikoillani ja vietän joulua hiljaa yhdessä luonnon kanssa. Vieressä virtaava jokikin on talveksi vaimennut ja vetänyt paksun, jäisen peiton päälleen.

Uuden vuoden sarastaessa mieleen tulevat menneen vuoden onnellisimmat hetket. Vaikuttavan vanhat puut, houkuttavat vuolaat virrat, äärettömän taivaan liikkeet ja tuulen suuret huminat. Metsän tuoksu eri vuodenaikoina, janon sammuttaminen purossa, rotkojen pysäyttävä syvyys, kaarnan kotoinen lämpö.

Oletko huomannut, että parhaat hetket ovat niitä, kun mieli on pysähtynyt ja kaikki aistit ovat saaneet hiljaa ja tarkasti kokea ympäröivän luonnon? Jokainen niistä hetkistä on kuin pieni joulu. Pysähtynyt, hiljainen, hyvä.

Ihmisten luomassa maailmassa sellaisia hetkiä ei koe. Vain luonto voi tarjota niitä meille.

Muistetaan jouluna pysähtyä ja olla kiitollisia. Kiitollisia voimme olla paitsi luonnolle, joka hyväksyy jokaisen meistä luokseen sellaisena kuin olemme, mutta myös itsellemme, että olemme lähteneet luontoon kerta toisensa jälkeen. Luonnossa liikkuminen on suurimpia palveluksia, joita ihminen voi itselleen tehdä. Luonto ja hiljaisuus hoitavat mieltämme, sieluamme ja kehoamme vertaamattomalla tavalla, mutta vain, jos itse päätämme luontoon lähteä.

Kun kuulemme luonnon rauhan, voimme viimeinkin kuulla myös itsemme.

Antakaamme luonnolle myös joululahja. Luvataan liikkua luonnossa entistä rauhallisemmin ja kunnioittaa liikkeillämme ja teoillamme pienimpiäkin eläväisiä. Ei tallota turhaan eikä jätetä luontoon pienintäkään roskaa. Muistetaan, että pienestä puolukanvarvusta jättimäiseen petäjään kaikki, mikä elää, on lähtöisin samasta kuin me itse. Emme ole piiruakaan luonnon yläpuolella, joten eläkäämme sen mukaisesti.

Retkipaikka toivottaa kaikille lukijoilleen rauhallista ja hyvää joulua sekä unohtumattomien retkihetkien täyttämää vuotta 2018!