Maikonkiven monet tarinat, Särkilahti, Leppävirta

Viime kesänä kahlaamastani Leppävirran paikannimikortistosta jäi haaviin monia mielenkiintoisia paikkoja. Eräs, joka on tarinallaan pohituttanut monena iltana, on Maikonkivi Särkilahessa.

maikonkivi

Paikannimikorttien monet tarinat kertoo vanhan naisimmeisen Maikon kuolleen kivelle. Tarinoissa on vähän eri versio millon ja miten. Tuollainen tarinapaikka piti käyvä kurkistamassa.

maikonkivi2

Onkelmia tuotti kiven paikantaminen. Kortin numerot kertovat, että kyseessä on vanha peruskartta numeroltaan 324111 ja sen ruutu 38/35, joka on kuvaan rajattu Maamittauslaitoksen karttapalvelusta imutetusta vuojen 1973 kartasta. Ruutuun sattuu kaksi suuren kiven merkkiä: saaren käressä ja ylempänä vastarannalla. Kumpikohan se olis? Nimikorteissa ei puhuta saaresta.

Laitoin viestiä alkuasukkaille ja sainkin hyviä vinkkejä missä kivi on, muttei heijän käyttämiään paikannimiä ollu karttaan merkattu. No, joka tapauksessa se selvis, että kivi on etelärannalla. Läksin tarkistamaan saaren seuvun ensiksi.

Särkilahti

Särkilahti

Ilima oli aika myterö. Särkilahti on pitkän pitkä lahti ja eipä tuossa kelissä vastarantaa näkynyt, kun sitä tiirailin saaren kohilla.

Maikonkivi, Särkilahti

Maikonkivi, Särkilahti

Saaren kivi näkyi rannalle ja saarella oli kaislikkohäntä. Olisko kaislikkosalmessa niin matalaa, että saari on ollut joskus niemi? Mm. sota-aikaan 1942 Koirusvesi, johon Särkilahti kuuluu, oli metrin alempana.

maikonkivi5

Kuvasin kiven varmuuden vuoksi ja illalla sain alkuasukkailta varmistuksen että tämä on se Maikonkivi (kartta).

maikonkivi6

Kivellä oli kokoa 3–4 metriä kanttiinsa – vähän kuin kakkupala. Eipä ole kivi antanut kovin hyvää suojaa.

maikonkivi7

Kivi oli pakkasten lauhtumisen vuoksi ihan kuurassa. Ei kummonen murikka, mutta tulipahan tämäkin arvoitus selvitettyä.

maikonkivi8

Kun en ollut varma kiven löytymisestä, ajelin Tynnörivuorentietä kohen vuorta ja piipahin pari kertaa jäällä tutkimassa rantoja. Kattelin jäällä kun tumma piste alkoi suureta.

maikonkivi9

Harvemmin tälläistä yhistelmää tulee vastaan.

maikonkivi10

No, tulipahan opeteltua umpihankiajoa ja tehtyä ura vuorelle asti. Tuo mäki ei noussut ykkösellä tästä parkista vaan sutiminen viskas nelivetolukituksen kaksveolle. Ei lähtenyt pois kaksveolta ennen kuin käynnisti auton uuvelleen. Otin vähän vauhtia ja kakkosella nelivetolukituksella men ihan heittämällä. Tulipahan opittua että lum männöö jarruihin…

Maikonkivi kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6932398, E 538523.

Juttu julkaistu aiemmin Satunnainen retkuilija -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.