Lumoava Helvetinportin luontopolku Joensuun Enossa johdattaa meditatiiviseen hiljaisuuteen

Kaupunkielämän hektisyyden ja työelämän kiireiden vastapainoksi löytyy puolen tunnin ajomatkan päässä Joensuusta upea luontopolku, joka vetää luontokokemuksena vertoja useille tunnetuimmille jotoksille. Helvetinportin monimuotoinen luonto ja korkeuserot herättävät kulkijassa kunnioituksen luontoa kohtaan. Lyhyt, mutta huikean kaunis reitti tarjoaa reippaan liikunnallisen elämyksen, ja talviaikaan paikan rikkumaton hiljaisuus sulkee retkeilijän sisäänsä.

➡ Luontopolku n. 1 km
Lähtöpaikka kartalla, N 6961043 E 669632

Helvetinportin luontopolulle pääsee kätevästi omalla autolla. Automatka alueelle on sinänsä jo hieno kokemus. Jääkauden muokkaamat maisemat tarjoavat sekä vaikuttavia korkeuseroja, että komeaa pohjoiskarjalaista luontoa. Jotoksen läheisyydestä löytyy pienehkö parkkipaikka, josta on lyhyt matka luontopolun lähtöpisteeseen. Helvetinportin luontopolku on noin kilometrin pituinen. Päätepiste keskimmäisen Porttilammin upealla näköalapaikalla on merkityn reitistön viimeinen etappi. Pohjoisimman Porttilammin näköalatasanteelle tulee polun aloituspisteestä matkaa noin kuusisataa metriä.

Karu Survival Photo: Johanna Kokkola

Talvella kulkija saa kiittää alueen kunnossapidosta vastannutta tahoa erittäin hyvin merkitystä reitistä. Polun alkupiste on merkitty viitalla, ja koko reitti aina näköalatasanteineen ja nousuineen on merkitty siten, ettei polulta voi eksyä runsaankaan lumen aikaan. Kesällä alueella kulkee selvä ja varsin helppokulkuinen polku. Helvetinportista voit löytää myös geokätkön.

Alueen geologinen historia yltää kauas ihmismielen kantamattomiin, ja juuri se tekee Helvetinportista ainutlaatuisen retkeilykohteen. Helposti lähestyttävä luontopolku palvelee eri tasoisia ulkoilijoita päiväretkeilijöistä aina kartan ja kompassin käytön hallitsevaan kulkijaan. Upeiden maisemien, hiljaisuuden sekä lähes luonnontilassa olevan metsän lisäksi Helvetinportti tarjoaa mahdollisuuden retkeilyyn myös merkityn polun ulkopuolella.

Jos retkeilijää kiinnostaa nauttia maisemien lisäksi myös kilometreistä, on hänen syytä varata retkieväiden, kartan ja kompassin lisäksi aikaa ja ymmärrystä. Alueen uniikki luonto voi tarjota arvaamattoman hienoja kokemuksia sellaiselle, joka niitä osaa arvostaa ja on valmis näkemään elämystensä eteen hieman vaivaa.

Karu Survival Photo: Johanna Kokkola

Olen tykästynyt Helvetinportin luontoon siinä määrin, että vierailen alueella tasaisin väliajoin. Pidän siitä, että saan samoilla rauhassa ilman kiirettä ja nauttia ympäristön lähes meditatiivisesta hiljaisuudesta. Helvetinportti soveltuu ympärivuotiseen retkeilyyn, ja jokainen vuodenaika tarjoaa oman kattauksensa ulkoilmasta nauttivalle kävijälle. Kesällä ympäristön täyttävät vihreän ja ruskean eri sävyt, ja talvella puihin tykkyyntynyt lumi luo lähes satumaisen maiseman, joka itsessään on jo sellainen kokemus, mihin haluan vuosittain palata.

Juhani Nevalainen. Kuva: Johanna Kokkola

Artikkeli: Juhani Nevalainen / Karu Survival

Kuvat: Johanna Kokkola

Lue myös:

Ammattisotilaisen opissa luontoon? Karu Survival opettaa selviytymään Pohjois-Karjalan erämaissa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.