Kaupunkimetsät ovat täynnä luonnon kauneutta – näin sinäkin voit tutustua omiin lähimetsiisi

Olen alkanut vasta hiljattain ymmärtää lähimetsieni tärkeyden. Lapissa on oma taikansa, mutta niin on myös omilla kaupunkimetsilläni. Nyt muutaman vuoden lähimetsiäni samoiltuani olen huomannut, että siellähän saa olla melko rauhassa. Ihmisten elinympäristö on kertynyt teiden ja infrastruktuurien läheisyyteen. Kun poikkean metsään, löydän sieltä paljon kätkettyjä aarteita.

Minulle retkeily lähimetsissä on erityislaatuista, koska minun ei tarvitse ajaa autollani lähtöpisteeseen. Voin siirtyä retken lähtöpisteelle bussilla, polkupyörällä, kävellen tai joskus jopa suksilla. Tämä muuttaa retken luonnetta paljonkin. Ei tarvitse turhaan stressata autolla ajaessa, kun tämänkin ajan voi käyttää luonnossa liikkuen.

Risukeitin on oiva tunnelman luoja lähiretkeilyssä.

Koska retkeni lähimetsissä ovat olleet päiväretkiä, kantamukseni ovat kevyitä, mikä taas mahdollistaa rennomman liikkumistyylin. Mukaan otan usein eväitä, vaikka retkeni olisi lyhyt, 1–2 tunnin kävely luonnossa. Aamupalan tai lounaan syömisenkin voi muuttaa maastoruokailuksi kotona syömisen tilalle, se tuo mukavaa vaihtelua elämään.

Opiskelen tällä hetkellä Turun AMK:ssa, mutta suurin osa opiskelustani on etätyötä. Pitkät tovit tietokoneen ääressä väsyttävät, ja pitkän istumisen terveyshaitat ovat valtavat. Pyrin pitämään yhden luontotauon jokaisen etäpäivän aikana. Se voi käytännössä olla maastojuoksu- tai hiihtolenkki, mutta toisaalta joskus se on vain metsässä kävelemistä. Toisinaan otan vain kamerani mukaan ja pysyn aivan lähimaastossa luontoa tutkien.

Yllättäen kaupunkimetsien luonnon monimuotoisuus saattaa välillä olla paljon talousmetsiä rikkaampaa. Petteri Saario teki aiheesta mahtavan TV-sarjan: Asvalttiviidakot. Sarja on vielä katsottavissa Yle Areenalta. Suosittelen sitä suuresti.

Kuvakaappaus https://www.google.fi/maps/ -sivustolta.

Aloitin omien lähimetsien etsimisen ensin tutkimalla Google Maps -karttoja. Kartasta on helppoa löytää vihreät läiskät, joista löytyy metsiä. Sateliittikuvat ovat myös käteviä. Samalla voin tarkistaa, onko alueella taloja tai teitä ja löytää mahdolliset retken aloituspaikat.

Kuvakaappaus https://retkikartta.fi/-sivustolta.

Kun olen löytänyt metsän, jonne haluan mennä, otan sen lähempään tarkasteluun. Verkosta löytää monia maastokarttapalveluja, myös mobiililaitteille. Käytän usein itse retkikartta.fi-sivustoa. Maastokartalta löytää pienemmät polut, luonnonsuojelualueet ja mielenkiintoiset nähtävyydet. Esimerkkinä tästä kartasta huomaan muutaman mielenkiintoisen kallion, kuten Valkokallio ja etenkin tuo jyrkänne.

Retkipaikka-sovelluksella saa käyttöön maastokartan, sekä löytää helposti Retkipaikan esittelemät kohteet.

Toinen käyttämäni keino on itse Retkipaikka, kohteita kartalla -toiminto on minulla usein käytössä. Sama toiminto löytyy retkipaikka-sovelluksesta, jonka saa ladattua näppärästi älylaitteeseen karttoineen päivineen. Usein kuitenkin haluan olla irti kaikesta elektroniikasta, varsinkin puhelimesta, joten tulostan kartan mukaani. Esimerkiksi pikakartta.fi-sivustolla on helppoa tulostaa karttoja omaan käyttöönsä.

Maanmittauslaitoksella on myös oma karttapalvelunsa karttapaikka. Moni ei tiedäkään, mutta maanmittauslaitokselta voi myös tilata kartta-aineistoa sähköpostiinsa. Näitä karttoja käytän usein Lapin-matkoillani. Voin itse suunnitella oman kartan mieluisalla mittasuhteella.

Karttoja varten ostin aikoinaan halvan väritulostimen, jossa on melko halvat väripatruunat. Minulla on myös laminointikone, ja osan kartoista päällystän kontaktimuovilla. Karttoja on jo kotona kotona puolen metrin korkuinen pino, joten rahaa on tullut paljon säästettyä tulostamalla itse omat karttani.

Raakkaat lähimetsäni Turussa

Lausteen metsä

Lausteen metsä on varmaankin Turun alueen suurin metsä. Metsästä löytyy muun muassa kaksi isompaa kalliota ja luonnonsuojelualue, ja lisäksi alueen halki menee mahtava Paavon Polut -reitistö. Alueella on myös yksi Suomen parhaimmista Frisbeegolf-radoista. Oma salainen lempipaikkani on Valkokallion laella, jyrkänteen kohdalla. Pidän usein evästaukoni juuri siellä.

Evästauko on minulla aina retken kohokohta.

Varissuon metsä

Punatulkku ruokailemassa jalopuumetsässä.

Varissuon metsien erikoisuus on useat suojellut jalopuumetsät, upeat kalliot ja Jaaninojan kaupunkipuro. Nämä metsät aukeavat minulle suoraan kotioveltani, ja vietän paljon aikaa näillä alueilla samoillen. Valaistulla kuntoradalla voi käydä juoksemassa ja talvella hiihtämässä. Metsä soveltuu myös polkujuoksuharrastukseen loistavasti.

Myös Varissuon kallioilta löytää upeita taukopaikkoja.

Suosittelen sinuakin tutustumaan omiin lähimetsiisi. Olemme suomalaisina erittäin onnekkaita ja väitänkin, että kaikkien meidän kotipaikkojemme välittömästä läheisyydestä löytyy toistaan hienompia lähimetsiä. Kaupunkimetsätkin yllättävät usein eläimien ja kasvien kirjollaan. Toivon, että opimme arvostamaan näitä pieniä metsiämme ja säästämme ne myös seuraaville sukupolvillemme.

Tässä on teille video edelliseltä retkeltäni. Videossa puhun englantia:

Tässä vielä muutama valokuva lähimetsistäni:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.