Kaalin kraaterijärvi, Saarenmaa, Eesti

Näin Kalevalan päivänä on pieni viittaus kansalliseepokseemme paikallaan. Välillä on myös hyvä matkata kauemmaskin näkemään ja kokemaan uutta. Viro eli Eesti tarjoaa kaikenlaista mielenkiintoista myös luontomatkailijan näkökulmasta katsottuna.

Saarenmaa on eteläisen naapurimaamme suurin saari, jonka luonto on kesäaikaan häkellyttävän kaunis näky. Matkalla kohti Kuressaarta, Eestin läntisintä ja Saarenmaan ainoaa kaupunkia, pysähdyimme elokuussa 2012 Kaalin meteoriittijärvellä, saaren kenties kuuluisimmalla ja harvinaislaatuisimmalla nähtävyyspaikalla.

Image0853

Tämän n. 2700 vuotta sitten todennäköisesti nykyisen Pietarin kaupungin suunnalta syöksyneen ja Saarenmaalla maahan iskeytyneen jättiläismäisen rautameteoriitin synnyttämän luonnonmuistomerkin alueella on itse asiassa yhteensä yhdeksän meteoriitin kappaleiden synnyttämää kraateria, joista yllä olevassa kuvassa komeileva on se kaikkein suurin ja kuuluisin. Kraaterin halkaisija vallinharjasta toiseen on n. 110 metriä, ja sen syvyys on enimmillään 16 metriä. Kuvitelkaa, kuinka valtavan kokoinen se luonnossa on! Vedenkorkeus vaihtelee ja joskus harvoin kraateri kuivuu kokonaan.

On arveltu, että kansanrunoudessa ja esimerkiksi Kalevalan lopussa kerrottu tarina auringon ja kuun katoamisesta liittyisi maahan iskeytyneen meteoriitin aiheuttamaan täydelliseen pimeyteen, jonka on täytynyt muinaisaikojen ihmisistä tuntua maailmanlopulta. Muistuma tästä tapahtumasta saattaa olla myös tulen syntyruno, jossa tulikipuna putoaa ilman immen käsistä läpi kuuden kirjokannen, halki taivahan yheksän. Kraateria on perimätiedon mukaan pidetty aikoinaan myös pyhänä palvontapaikkana. Sitä reunustavat vanhan kivimuurin jäänteet, joita myötäilee maisemallinen polku. Muuri kertoo kraaterialueen käytöstä muinaislinnoituksena, todennäköisesti pronssikaudella, jolta ajalta arkeologit ovat löytäneet reunavalleilta asutuksen merkkejä. Kraaterijärven vesi on itse asiassa sadevettä, mutta erikoista on se, että siinä uiskentelee myös kaloja, kuten saatoimme omin silmin todeta! Myrkynvihreä väri johtunee leväkasvustosta.

Image0852

Jos nälkä pääsee kraaterialuetta tutkiessa yllättämään, on apu lähellä. Pysäköintipaikkaa, lipputoimistoa ja kauppaa vastapäätä löytyy tien toiselta puolen mainio vanhaan tyyliin sisustettu ravintola nimeltä Kaali Trahter (avoinna vain kesäkuukausina), jonka erikoisuus on villisikapaisti. Ruokajuomaksi kannattaa nauttia paikallista Pihtlan sahtia. Matkaa Kuressaareenkin on vain noin 20 kilometriä, joten kulkeminen on varsin nopeaa ja vaivatonta. Muhua ja mannerta kohti suunnatessa kannattaa pysähtyä hetkeksi tutkimaan myös Pöiden kirkonraunioita ja lähellä kohoavaa muinaislinnaa.

Kaalinjärvi näkyy Googlen karttapalvelussa:
Googlen kartta

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6478367 E 246798

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.