Ruokolahden Kolmiköytisien vuoren kalliomaalaus

Ruokolahden kirkolta kun ajetaan Äitsaaren Savilahden kylälle ja Kirjamoinlahden rantaan, niin ollaan kohteella, jonka menneisyys ulottuu ajassa kauas taaksepäin. Tarkemmin ottaen liikutaan 5000 vuotta takaperin tapahtuneiden asioiden parissa. Vuorossa on Kolmiköytisien vuoren kalliomaalaus, minkä löysi kesällä 1977 Kymenlaakson maakuntamuseon amanuenssi Timo Miettinen.

Lähteet siis mainitsivat kalliomaalauksen iäksi noin 5000 vuotta. Kuinka kalliomaalauksen ikä pystytään määrittelemään? Apuna pitää käyttää Saimaan vedenpinnan korkeuksien vaihteluita eri aikoina Saimaan vesistöalueella. Niiden mukaan tämä kalliomaalaus pystytään ajoittamaan 5000 vuotta vanhaksi.

ruokolahden kalliomaalaus (1)

On mielestäni melko ihmeellistä, että se on säästynyt tähän päivään, koska itse en ainakaan usko yhdenkään nykymaalin olevan paikallaan vastaavan ajan kuluttua. Osasivatpa tehdä melkoisen hyviä maaleja aikoinaan punamullasta eläinten verta tai rasvaa hyödyntäen. Säilymiseen auttaa toki myös maalausten syrjäinen sijainti, maalauksen päällä oleva kivinen lippa ja kalliota pitkin valuneeseen veteen liuennut piioksidi, mikä on muodostanut suojaavan kalvon maalauksen päälle.

ruokolahden kalliomaalaus (2)Kooltaan maalaus on noin 1,5 metriä  kertaa 2,5 metriä. Ilmeisesti kuvioita on tehty eri aikoina, niinpä kuvioiden tarkat rajat ovat sulautuneet toisiinsa. Alueelta väitetään löytyvän myös lisää maalauksia, mutta ne vaatisivat lisätutkimuksia. Jäämme odottelemaan niitä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6794075 E 587260

Julkaistu aiemmin Willimiehen jäljillä -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.