Kirja-arvostelu: Suomen rotkot

Tietokirjalija, luolamies Tuomo Kesäläinen on tehnyt valtavan työn. Viime vuosien aikana hän on kiertänyt satoja kotimaamme rotkoja. Jokaisen hän huolella dokumentoinut sekä sanoin että kuvin. Mukaan urakkaan lähti myös pitkän linjan geologi ja kansanperinteen dokumentoija Aimo Kejonen. Nyt viime kesäkuussa kaksikon valtavan uurastuksen hedelmä ilmestyi kirjakauppoihin. Se kantaa nimeä, joka herättää itsessäänkin kunnioitusta: Suomen rotkot.

Kyseessä ei sitten olekaan mikään vihkonen, vaan 536 A4-kokoista sivua asiaa yksistä luontomme salaperäisimmistä paikoista, rotkoista. Kaikkiaan niitä esitellään 150 kappaletta. Näistä löytyvät havainnollistavat kuvat, kartat, joiden perusteella perille löytää sekä eloisa tarina kustakin paikasta.

Rotkojen lisäksi mukana on muutama muu niihin liittyvä kohde ja lista myös niistä rotkoista, joita tähän urakkaan ei mukaan saatu. Tuosta joukosta esimerkiksi Kuhmoisten Valkulamminvuoren rotkoraot ovat edustava esimerkki.

En ollut tullut ajatelleeksi, että maastamme löytyisi tuollainen määrä rotkoja. Kiehtovaa oli myös niiden monipuolisuus. Osa on veden ja jään kallioon raapimia kuruja, osa pehmeään maaperään virran kiemurtamia jokilaaksoja, osa järistysten repimiä ruhjeita. Tästä kertoo myös nimistön monipuolisuus, on rotkoa, krottia, kruoppia, kanjonia, äytsiä, kolua, kurua, kursua, kolua, hautaa, pahtaa.

Rotkot eivät ole myöskään mikään paikallinen ilmiö, vaan niitä voi löytää Ahvenanmaan saarilta aina pohjoisimpaan Lappiin asti. Joka seudulla niillä on omanlainen ilmeensä. Kaikkialla ne hyökyvät jotain mystistä, salattua.

Suomen rotkot on upea teos. Silti en ole vieläkään lukenut koko kirjaa kannesta kanteen. Sitäkin useammin selannut huolellisesti ja antanut silmän tarttua sinne tänne. Haluan nimittäin säätellä osan kirjasta odottamaan tulevia retkiä. Sitä hetkeä, kun päätän suunnata jonnekin seudulle ja sitten etsiä sieltä nähtävää.

Tämänkaltaisen teoksen selaaminen ja itselle uusien paikkojen ja niitä koskevien juttujen lukeminen kun mitä parasta innostusta ja tunnelman nostatusta retkille. Siten seikkalu alkaa jo päiviä etukäteen.

Jos jotan kritisoitavaa täytyy mainita, niin päällystetty paperi olisi tehnyt enemmän oikeutta kirjan hienolle kuvitukselle. Nyt paino jälki on joissain kohdissa syönyt hieman terävyyttä. Onneksi se ei vaikuta kuitenkaan tunnelmaa itsessään.

Kenelle suosittelen? Jokaiselle joka tietää rotkojen jollain tavalla kiinnostavan tai puhuttelevan, sekä mainioksi perusteokseksi jokaiselle, joka etsii seikkailuja kotimaamme kamaralta.

Kirja kannattaa hankkia itselle suoraan Retkipaikasta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.