Kirja-arvio: Viiden tähden vaellus

”Hetket luonnossa ovat juhla-aikaa. Sillon haluan syödä
jopa paremmin kuin kotona.”

Olen Piritta Kantojärven kanssa täysin samaa mieltä.

Mutta haluaisin täsmentää, että myös hetket tämän kirjan parissa ovat juhla-aikaa. Silloin haluan keittää kunnon kupin kahvia vanhalla mutteripannulla, kun ei nuotiotakaan sovi tänne kerrostalon keittiöön sytyttää, vaikka niin vaan piru vie mieli tekisikin tätä teosta selaillessa.

Viiden tähden vaellus

Tunturikeittiö-blogista tuttu tarinoitsija kirjoittaa sujuvasti ja leppoisalla otteella mutta asiaa. Asiaa, jonka on itse kokenut ja kokeillut. Siksi se kai niin puhutteleekin.

Viiden tähden vaellus ei ole vain perinteinen keittokirja, kuten moni on erheellisesti luullut (minäkin). Teos on joka miehen ja joka naisen retkeilyopas ja unelmointimoottori, joka pistää käyntiin sellaisen retkikaipuun, ettei ole konsanaan kuultu – kiitos myös Markku Nousiaisen upeiden luontokuvien.

Mutta toki sivuilta löytyy ihan vaikka keittiötarvikkeiden pakkauslistaa ja suositeltavia kattiloita sekä ohjeita kylmätuotteiden kuljetuksesta ja säilytyksestä omatekoisessa jääkaappipussissa.

Viiden tähden vaellus

Selkeiden ja kohta kohdalta selitettyjen ruokaohjeiden lisäksi kirjasta löytyy neuvoja muun muassa syys-, talvi- ja melontavaelluksen suunnittelusta, kalan perkauksesta, pohjoisen villivihanneksista ja raaka-aineiden kuivaamisesta, unohtamatta tietenkään grammanviilaajan vinkkejä kevytretkeilyyn.

Annan pelkät viisi tähteä hauskasti ja osuvasti nimetyistä kappaleista: Tarpeeksi energiaa taivaltaa, Aamiainen joulukuussa, Rieskoja iloksi pitkiin iltoihin sekä oma suosikkini Kala melkein sellaisenaan ja lisukkeita.

Viiden tähden vaellus

Reseptit on kirjoitettu auki seikkaperäisesti: kuinka monelle hengelle, kuinka paljon annos painaa, mitkä ovat kyseisen annoksen raaka-aineet ja miten annos valmistetaan. Grammalukujen perästä löytyy pieniä merkkejä, joilla kuvataan reseptien työläyttä kotona ja retkellä. Esimerkiksi Thaihauki ja riisi on monivaiheinen, vähävesinen ja ”heti mukaan” -periaatteella toimiva annos, jossa mitään ei tarvitse kuivata itse.

Myös oman yrttiteen valmistukseen löytyy helppo ohje, jonka raaka-aineina toimivat vaikkapa ahomansikan lehdet, kanervan kukat ja kallioimarteen juuri.

Viiden tähden vaellus

Teoksesta tulee hyvälle tuulelle, sillä sivunsa todentavat sen, miten luonto kyllä opettaa niitä, jotka haluavatkin oppia.

Sen vuoksi Viiden tähden vaellusta voi suositella kaikenlaisille retkeilijöille aina aloittelijoista jo vuosia Lappia samonneisiin konkareihin – oppiihan jokainen joka päivä jotain uutta. Jos vain tahtoo.

Viiden tähden vaellus

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.