Kemiönsaarella aloittelijakin pääsee kalliokiipeilemään turvallisesti

Oletko koskaan miettinyt kokeilevasi kalliokiipeilyä? Minä kömpelö ja korkeissa paikoissa huonovointiseksi tuleva en ollut, mutta sattumalta hairahduin testaamaan lajia. Ja ymmärsin samalla, että siinähän yhdistyy monenlainen hyöty! Sen lisäksi, että keho saa fyysistä harjoitetta, on kiipeily erinomaista harjoitusta mielelle. Jännän äärellä myös levoton mieli rauhoittuu.

Vaikka kiipeilyssä pudotaankin turvallisesti köyden varaan, on päämääränä reitin kiipeäminen puhtaasti ilman putoamista ja lepäämistä köyden varassa. Kiipeily tuottaa myös onnistumisen iloa. Ilo syntyy itsensä voittamisesta, olipa kyseessä korkeanpaikan kammon selättäminen tai kiipeilyreitin hankalimman kohdan eli kruksin selättäminen.

Kiipeilyssä yhdistyy oman kehon hallinta ja keskittyminen.

Kiipeilemään ei kuitenkaan suin päin kannata ryhtyä, sillä on opittava ensin perusasiat turvallisuudesta, jotta vältytään onnettomuuksilta. Turvallisin keino aloittaa kalliokiipeily onkin käydä kalliokiipeilykurssi tai testata lajia muuten ohjatusti. Kemiönsaarella Niklas Hollsten on tarjonnut kiipeilyä ryhmille Nordic Activities -yrityksensä kautta. Hän myös tekee vapaaehtoistyönä kiipeilyreittejä, jotta omatoimikiipeilijät pääsevät harjoittamaan ja haastamaan taitojaan. Ohjattu kiipeily on herättänyt kiinnostusta ja kiipeilijöitä on ollut laaja ikäskaala aina kolmivuotiaista eläkeläisiin. Koululaisryhmille kiipeily sopii erinomaisesti. Niklas kertoo, että kiipeilyssä saattaa luokan sisäiset roolit kääntyä päälaelleen, kun ollaan täysin uudenlaisen haasteen edessä. Ne, jotka ovat luokassa äänekkäitä ja vahvoja, saattavatkin kallion seinämän haasteiden edessä tulla pelokkaiksi. Aremmat puolestaan voivat yllättää, ja kiivetä oravan ketteryydellä ja pelkäämättömyydellä ylös saakka.

Niklas tekee vapaaehtoistyönä kiipeilyreittejä sekä itselle että muille kiipeilijöille.

Kalliokiipeillä voi monella tapaa, mutta turvallisinta on niin kutsuttu yläköysikiipeily. Siinä varmistusköyden toinen pää on kiinni kiipeilijän kiipeilyvaljaissa. Köysi kulkee valjaista kallionseinän yläosassa olevaan ankkuriin ja juoksee ankkurin kautta alas varmistajalle. Varmistaja pitää köyden jatkuvasti sen verran kireällä, että kiipeilijän otteen livetessä jää kiipeilijä ikään kuin istumaan kiipeilyvaljaisiin köyden varaan. Pudotusta ei juuri tule, mutta köysi joustaa hieman pehmentäen köyteen putoamista. Putoamistakin harjoitellaan ohjatuilla kiipeilykokeiluissa, sillä varusteisiin on pystyttävä luottamaan. Jos kiipeilyä ei ole koskaan kokeillut, kannattaa aloittaa nimenomaan yläköysikiipeilystä osaavan ohjaajan johdolla.

Köysi kulkee kiipeilijän valjaista ylhäällä olevan ”ankkurin” sulkurenkaan kautta varmistajalle.

Kiipeilyn lisäksi Niklas ohjaa kalliolaskeutumista, joka mielletään helpompana aktiviteettina. Tosin monesta tuntuu pahemmalta laskeutua ylhäältä alaspäin, kuin kiivetä kalliota ylöspäin, tietää Niklas kertoa. Kiipeilyssä ja kalliolaskeutumisessa ei ole sijaa hosumiselle eikä huolimattomuudelle. Turvallisuusasioista ei tingitä. Niklas näyttää, miten asiakkaat lasketaan turvallisesti kallionkielekkeeltä alas. Etenkin ne ensimmäiset askeleet kallion reunan yli tuntuvat pahimmilta, mutta sen jälkeen yleensä meno helpottuu.

Vaikempia kalliolaskeutumisessa ovat ensimmäiset askeleet reunan yli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.