Reppuun mukaan koko perheen luolailuopas – kirjaesittelyssä Tuomo Kesäläisen Luolaseikkailu

Tuomo Kesäläinen on tietokirjailija, jonka teoksiin kotimaan retkeilyä rakastava ei ole voinut välttyä törmäämästä. Kun vuonna 2014 hurahdimme perheeni kanssa luontoretkeilyyn ja teimme marraskuussa ensimmäisen retkemme Kuhmoisten Pirunkammariin, löytyivät joulupukin kontista samana vuonna jo Kesäläisen kirjat Suomen rotkot ja Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin. Sen jälkeenkin on joka joulu saanut odottaa jotakin Kesäläisen uuttuutta, enkä kertaakaan ole joutunut pettymään.

Luolaseikkailu, josta sain arviointikappaleen, on Kesäläisen uutuuskirja. Se tuo helposti mieleen Seikkailijan retkioppaan, joka esitteli Varsinais-Suomen luolia ja oli myös pieni ja näppärä. Sisältönsä puolesta Luolaseikkailussa näkyy Kesäläisen kymmenen vuoden kokemus, sekä informatiivinen ja vankka ote, joka on tullut tutuksi mm. Suomen Luolat -kirjasta.

Kirjaan on koottu kuusikymmentä luolaa ympäri Suomea. Valintakriteereinä ovat tällä kertaa olleet nimenomaan monipuoliset ja helposti lähestyttävät kohteet. Helpolla lähestyttävyydellä tässä tapauksessa tarkoitetaan lyhyitä matkoja parkkipaikoilta itse luolille. Kirja ei valitettavasti tarjoa vinkkejä esimerkiksi liikuntarajoitteisille, mutta esimerkiksi lasten kanssa retkeily otetaan esille.

Kohteet kirjaan on pyritty valitsemaan mahdollisimman kattavasti. Se tarkoittaa erilaisia luolia, kaikkialla Suomessa. Se myös tietenkin tarkoittaa sitä, että kokoneempi luolailija saattaa päättyä ihmettelemään, ”miksei tätä tai tätä luolaa ole mukana”. Mielestäni Kesäläisen valinnat ovat kuitenkin erittäin onnistuneita ja tarjoavat aivan varmasti riittävästi tutkittavaa useammallekin vuodelle.

Luolat on esitelty kirjassa Kesäläisen mukaansatempaavalla tyylillä, jota on miellyttävä lukea ääneen vaikkapa matkalla luolalle (tai sieltä pois). Kuvauksiin on sekoitettu niin tiukkaa faktaa kuin vanhoja uskomuksiakin.

Tämän tyylin ansiosta kirja oli mukava lukaista kokonaisuutena läpi. Isot värikuvat antoivat selkeitä vaikutelmia kohteista ja herättivät mielenkiintoa ja suunnitelmia.

Olemme jo pidempään suunnitelleet retkeä Ahvenanmaalle. Luolaseikkailun kuvausten perusteella tuolle retkelle on lähdettävä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. ”Ahvenanmaan legendaarinen luolaparatiisi” ja ”Noitien muinainen kokouspaikka” olivat jo pelkästään otsikoina sellaisia, että ne on vaan pakko käydä tarkastamassa.

Erinomaisena lisänä ovat jokaisen kohteen esittelyn loppuun kerätyt lyhyet listat vastaavista kohteista. Kun jokin kohde sitten osoittautuu mielenkiintoiseksi, on helppoa suunnitella seuraavaa retkeä näiden vinkkien perusteella.

Kokonaisuudessaan Tuomo Kesäläisen Luolaseikkailut on aivan kerrassaan erinomainen teos.

Luolaseikkailut tarjoaa kompaktin ja kattavan katsauksen helposti vierailtavista luolista ympäri Suomen. Se sopii loistavasti luolailuun vasta tutustuvalle retkeilijälle. Kirja esittelee paitsi luolat, myös luolien asujaimistoa ja antaa vinkkejä luolaretkien suunnitteluun. Kokeneemmalle retkeilijälle kirjoittajan Suomen Luolat lienee tutumpi, mutta kokonsa puolesta se sujahtaa helposti niin kokeneen vaeltajan rinkaan kuin perheretkeilijöiden päiväreppuunkin.

Lisää kiinnostavia teoksia:

Uudenmaan luolat (Tuomo Kesäläinen)

Suomen lohkareet ja tarinakivet (Tuomo Kesäläinen, Aimo Kejonen)

Suomen muinaislinnat, 1891 (Hjalmar Appelgren)

Lue myös:

Tuomo Kesäläisen juttusarja Retkipaikassa: Luolaseikkailu lasten kanssa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *