Yhden yön retki Norjan komeimmalle kielekkeelle, Trolltungalle – Mitä huomioida suunnitellessa retkeä Norjan suosituimmalle luontokohteelle?

Reitin pituus 27 km
Vaikea reitti
Reitin kulkuaika 1–2 vrk
Ei valmiita tulipaikkoja
Sijainti kartalla

Trolltunga on varmasti lähes kaikille meistä ainakin valokuvista ja elokuvista tuttu kohde, ja aivan syystäkin lähes jokaisen Norjassa retkeilevän bucket listillä ruuhkista ja haastavasta maastosta huolimatta. Moni on varmasti myös pohtinut, onko se kieleke tuon pitkän päivävaelluksen arvoinen. Täytyykin heti alkuun sanoa, että vaikka väkeä oli paikalla runsain mitoin, oli koko vaellus ehdottomasti kannattava. Tuollaisia maisemia ei meinaan hevillä pilata!

Vielä syyskuun puolivälissäkin väkeä riitti reitillä niin, että yksin ei juuri tarvinnut kulkea. Voin vain kuvitella, millaiset ruuhkat siellä on vaikkapa elokuussa, joten ensimmäisenä vinkkinä voisin ehdottaa, että ehkä kannattaa harkita retkeä hieman korkeimman sesongin ulkopuolella. Trolltungan omana ohjeena on, että sääolosuhteet huomioden reitillä voi vaeltaa itsenäisesti 15. kesäkuuta – 15. syyskuuta, ja sen ulkopuolella on syytä turvautua ohjattuihin vaelluksiin. Talvella 16. lokakuuta – 18. maaliskuuta reitti on kokonaan suljettu.

Maisemat olivat kuitenkin niin upeat, että edes väenpaljous ei onnistunut pilaamaan kokemusta, joten jos loma onnistuu vain elokuussa, älä missään nimessä jätä reissua välistä!

Kyseessä on haastava päiväretki, tai meidän tapauksessamme kohtuullinen kahden päivän ja yhden yön retki. Matkaa kertyy nykyistä, vuonna 2017 uudistettua reittiä pitkin yhteensä 27 kilometriä, johon kuuluu muun muassa kaksi pitkää ja jyrkkää, kestävyyttä raastavaa ylämäkeä, jotka pitää jaksaa paluumatkalla myös kävellä alas. Nousumetrejä kertyy kaikki mäet yhteen laskien yli kilometri, ja aikaa reitin kävelemiseen taukoineen kulunee jotain kahdeksan ja kahdentoista tunnin väliltä.

Me saavuimme paikalle julkisilla Bergenistä: ensin bussilla kolmen tunnin (n. 30€) matka Bergenistä Oddaan, ja sieltä shuttletaksilla Skjeggedaliin reitin aloituspisteeseen (n. 10€/naama).

Alun osalta reitti on muuttunut hiljattain, ja aiemman pystysuoran kilometrin sijaan alussa kävellään uutta autotietä pitkin noin neljä kilometriä ylöspäin. Vaikka tuo ei olekaan enää aivan pystysuora pätkä, on se kuitenkin koko ajan jyrkkää ylämäkeä, joten kävelijöiden kannattaa varautua reisien hapotukseen.

Koska reitti tosiaan seuraa alkumatkan autotietä, on aamun nopeimmilla autoilijoilla mahdollisuus skipata tuo alun kidutus mukavasti autossa istuen, koska reitin uudistamisen yhteydessä avatulle yläparkkipaikalle mahtuu yhteensä 50 autoa. Jos siis liikkuu omalla autolla ja haluaa lyhentää kävelymatkaa tuntuvasti, kannattaa tulla ajoissa paikalle. Kannattaa kuitenkin myös huomioida, että tuolla pysäköinti maksaa useamman kympin enemmän kuin alaparkkiksella.

Kun tämä alun tuskainen pätkä on suoritettu, siirrytään pienemmälle polulle, jossa reittiä näyttävät edellä kulkevien ihmisten lisäksi kivistä kasatut reittimerkit ja korkeat tolpat, joiden päässä on punainen teippaus. Maisemat ovat jo tässä vaiheessa näyttävät, ja avoimen laakson toisella puolella, noin kilometrin päässä, näkyy seuraava tiukka nousu. Kuulemma tätä nousua ovat sherpat aina Nepalista asti käyneet parantelemassa, mutta kyllä tuo toinenkin nousu on mielestäni edelleen haastava, ainakin rinkan kanssa ja hieman huonommalla peruskunnolla.

Kun tuo mäki on päästy ylös, alkaa loppumatka, jota on jäljellä vielä toiset 7 kilometriä. Vaikka reitin korkeuseroja esittelevästä kuvasta voisi päätellä, että nyt alkaa tasainen osuus, näin ei kuitenkaan ole, vaan reitti tuntuu koko ajan joko laskevan tai nousevan. Maisemat ovat upeita, ja melko pian oikealle puolelle polkua avautuvat upeat näkymät alas järvelle. Hätätilanteita varten tuolta väliltä löytyy myös kaksi pelastustupaa, joissa ei kuitenkaan voi majoittautua kuin nimenomaan hätätilanteessa.

Perillä itse Trolltungalle kiemurtelee mitä todennäköisemmin jono, johon on liityttävä, jos meinaa tuon kuuluisan kuvan itse peikonkielen päältä saada. Jonotus on kuitenkin sen arvoista, koska maisemat kielekkeeltä ovat upeat. Kannattaa kierrellä aluetta harkitusti muutenkin, koska nurkan takaa löytyy myös toinen upea kieleke ja monta hienoa paikkaa, joista aukeaa hieno maisema alas järvelle ja sitä ympäröiville vuorille ja jäätiköille – ilman tuota ihmispaljoutta.

Me olimme kantaneet rinkan ja leiriytymistarvikkeet tänne asti ja leiriydyimme muutaman sadan metrin päähän Trolltungalta lukuisten muiden yöksi jäävien kanssa. Oli mitä parhain valinta tehdä reissu kahdessa osassa, koska näin saimme mielettömiä kuvia sekä auringonlaskun että -nousun aikaan, ja yöllä valosaastetta ei ollut nimeksikään, joten syyskuinen tähtitaivas antoi parastaan.

Tuolta Trolltungan kupeesta löytyy useita upeita ja hyviä telttapaikkoja. Juoksevaa vettä ylhäältä Trolltungan vierestä me emme ainakaan löytäneet, mutta juomavettä oli vielä jäljellä, ja ruokavedet keiteltiin kirkkaasta järvivedestä. Kannattaa harkita myös telttailua muutamaa kilometriä ennen Trolltungaa, siellä näkyi olevan ihan mielettömiä ja hieman rauhallisempia telttaspotteja aivan virtaavien purojen varrella, järven reunalla.

Seuraavana päivänä paluu hoituukin samaa reittiä kuin tullessa.

Jälkikäteen täytyy todeta, että vaikka reitillä näkyi ties minkälaisia varusteratkaisuja, omasta mielestäni tukevat vaelluskengät, kunnon eväät ja ruuat, lämpimät ja sateenpitävät varusteet sekä pieni ensiapulaukku eivät ole yhtään liioittelua, vaikka reitin tekisi päiväretkenä.

Päiväretkeläisten kannattaa muistaa myös varsinkin keväisin ja syksyisin se, että pimeys tulee aikaisin. Takaisin löytäminen varsinkin laakeiden laaksojen läpi voi olla erittäin haastavaa ilman suunnistustaitoja pilkkosen pimeässä. Suositus onkin, että kesällä liikenteeseen lähdettäisiin ihan viimeistään klo 10 ja syksyisin klo 8. Eli lähtekää hyvät ihmiset ajoissa aamulla liikenteeseen tai vielä parempi, nauttikaa reitistä rauhassa viettäen siellä yksi yö. Ja kantakaa ne roskat pois ja noudattakaa paikallisten ohjeita ja kylttejä, niin saadaan jatkossakin nauttia tästä upeasta kohteesta!

Lisää tietoa Trolltungasta ja olosuhteista alueella löydät esimerkiksi täältä ja täältä.

Kirjoittaja on aikaisemmin julkaissut blogissaan Kaiken Maailman Matkoja artikkelin Yhden yön retki Trolltungalle – uskomattomia maisemia ja hapottavia reisilihaksia , johon myös tämä artikkeli pohjautuu. Lisää kirjoittajan seikkailuja löydät blogista ja instagramista nimimerkillä @laurammus.

Liikuthan alueella äärimmäisen varovasti – näissä korkeuksissa uhkarohkeus ei kannata. Toim. huom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.