Villiyrttiretkellä pääsee nauttimaan luonnon omista vitamiineista

Kerään joka vuosi kesällä ja syksyllä talteen luonnonantimia marjoina ja sieninä, mutta kertaakaan en ole vielä aiemmin tutustunut villiyrttien maailmaan. Parisen vuotta sitten innostuin keittämään kuusenkerkkäsiirappia, kutakuinkin samanlaisella reseptillä kuin aiemmin Minna kirjoitti jutussaan. En laske tätä kuitenkaan vielä hurahtamiseksi villiyrtteihin, mutta sen verran tuotos oli makoisaa, että jäin pohtimaan, mitä kaikkea muuta luonto voisi tarjota.

Aivan omasta pihapiiristä ja sen ympäristöstä löysin hyviä kasveja, joista kokeilin erilaisia makuyhdistelmiä teehen. Mustikan, villivadelman, mustaherukan ja metsämansikan lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja vehreinä.

Toukokuun alkupuolella huomasin, että Satakunnassa toimiva Wild Nordic Nature järjestää erilaisia perjantai-iltojen retkiä ja juuri kyseisellä viikolla oli ohjelmassa villiyrttiretki. Laitoin viestiä oppaalle, joka toivotti iloisesti tervetulleeksi retkelle. Kaivoin pärekorini esille varastosta ja suuntasin sovitulle tapaamispaikalle.

Pihlajansilmut olivat retkipäivänä juuri aukeamaisillaan.

Wild Nordic Naturen yrittäjä Jaana Mälkki on itse koulutettu yrtti-, marja- ja sienineuvoja, joten tiesin olevani luotettavissa käsissä. Olen itse hieman arka poimimaan uusia sieniä ja näin myös uskon käyneen kasvien kanssa. Nyt kun mukana on asiantunteva opas, niin uskaltautuu helpommin maistamaan ja tutustumaan uusiin makuihin.

Lähdimme liikkeelle yhteiskyytein Noormarkun keskustasta ja suuntasimme pieniä hiekkateitä kauemmaksi keskustan pakokaasuista. Villiyrttejä kerätessä on hyvä aina huomioida, ettei niitä kerää vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilta ja halutessaan yrtit voi vielä huuhdella ennen popsimista. Jotkut yrtit vaativat myös ryöppäyksen ennen nauttimista. Toinen tärkeä muistettava asia on, että muuten villiyrttejä voi kerätä vapaasti jokamiehenoikeuksin, mutta puuvartisia kasveja ja kasvinosia kerätessä on kysyttävä maanomistajalta erikseen lupa. Villiyrttiretkeä varten oppaamme oli huolehtinut lupa-asiat etukäteen.

Jaana kertoi monipuolisesti yrttien käyttötavoista ja myös miten pihlajansilmuja ja kuusenkerkkiä voi käyttää viinan maustamiseen.

Luonto oli toukokuun puolivälissä vasta heräämässä ja monikaan villiyrtti ei ollut vielä ehtinyt nousta pintaan. Muutamia helposti tunnistettavia kasveja kuitenkin bongasimme ja kävimme läpi, millä eri tavoin yrttejä voi käyttää juomissa, maustamisessa ja ruoanlaitossa.

Mesiangervo tunnetaan lääkekasvina, joka soveltuu hyvin esimerkiksi teen mausteeksi. Kasvia ei tule kuitenkaan käyttää suuria määriä eikä jatkuvasti.

Tuoreet lehdet ja kasvien kukat antavat eniten makua, mutta makuja voi säilöä kuivattuna tai pakastettuna myös talven varalle. Makuelämyksiä löytyy luonnosta vaikka millä mitalla, mutta ainakin seuraavat ovat meistä jokaiselle tuttuja ja helppoja kerätä:

  • Marjat (sekä lehdet että marjat): mustikka, puolukka, vadelma, mustaherukka
  • Puut: koivunlehti, kuusen-, männyn- ja katajankerkät, pihlajansilmut
  • Villiyrtit: nokkonen, maitohorsma, vuohenputki, mesiangervo
  • Kukat: voikukka, apila, kanerva

Salaatteihin sopivat hyvin voikukan lehdet. Parhaita ovat pyöreäkärkiset ja nuoret lehdet. Sahalaitaiset ja teräväkärkiset lehdet ovat kitkeriä eivätkä siksi niin maukkaita.

Monen vihaama nokkonen on yksi kesän parhaista villiyrteistä. Nokkoset käsitellään ryöppäämällä ja sen jälkeen ne voi joko kuivata tai pakastaa. Ryöppäysvettä ei toki kannata heittää pois, vaan sen voi käyttää esimerkiksi hiuksien huuhteluun tai kasvien lannoitteena. Jaanan blogista löydät reseptin, kuinka nokkosesta valmistuu loistava nokkoskeitto. Minnan nokkosvinkit vaikkapa lettujen valmistamiseen löydät tästä!

Kerää nokkoset nuorina, noin 5-10 cm mittaisina, ja tietysti suositeltavaa on käyttää hansikkaita poiminnassa.

Nuoria maitohorsman versoja voi paistaa pannulla voin kera, ja päälle riittää vain ripaus suolaa. Paistetaan pannulla muutama minuutti, kunnes lehdet ovat rapeita. Nautitaan heti sellaisenaan. Nam!

Saimme retkellä maistaa myös Jaanan valmistamaa vuohenputkipestoa. Pesto on helppo valmistaa ja säilyy jääkaapissa varmasti muutamia päiviä.

Koska villiyrttienkirjo on hyvin laaja, ei lyhyellä retkellä vielä kovin syvälle yrttien maailmaan ehditä. Innostus ja kiinnostus villiyrttejä kohtaan heräsi kuitenkin ja heti kotiin päästyä lähdinkin tutkimaan lähimaastoa ja pihapiiriä.

Jaanan opastamaa pihlajansilmusnapsia piti ainakin heti kokeilla kotona. Viikon verran silmujen liottelua kirkkaassa viinassa ja sitten sihtaus. Pihlajasnapsin marsipaaninen maku ei omia makunystyröitäni liiemmin miellyttänyt, mutta laimennettuna drinkkinä se voisi toimiakin. Kuusenkerkistä on nyt toinen kokeilu maustumassa.

Helpoiten villiyrttien kanssa pääsee tutuksi juuri lähtemällä opastetulle retkelle tai nappaamalla kirjastosta mukaansa yrttioppaan. Luonto on nyt vehreimmillään ja kasvit vielä nuoria, joten paras hetki villiyrttien keräämiseen on juuri käsillä.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.