Viisas retkeilijä kunnioittaa luontoa! 7 vinkkiä kesäretkeilykauden alkuun

Retkeilyn kasvanut suosio on tuonut kansallispuistoihin ja muille luontokohteille paljon uusia kävijöitä, joista kaikki eivät aina tiedä, miten luonnossa ja etenkin suojelualueilla tulisi toimia. Tästä löydät kootusti vinkit siihen, kuinka jokainen meistä voi liikkua luonnossa siitä nauttien ja samalla sitä kunnioittaen.

Pysy poluilla ja tarkista alueen mahdolliset liikkumisrajoitukset

Tarkista retkikohteesi mahdolliset liikkumisrajoitusalueet jo ennen retkelle lähtöäsi. Kansallispuistoissa voi olla alueita, joilla liikkuminen on kielletty vaikkapa lintujen pesimisrauhan turvaamiseksi. Rajoitusalueiden ulkopuolella voi liikkua polkujen ulkopuolellakin, mutta vastuullinen retkeilijä varoo häiritsemästä eläimiä ja tallomasta kasveja. Tämän vuoksi fiksuin valinta onkin pysytellä valmiilla poluilla.

Miten tarkistan, onko kohdekansallispuistossani rajoitusalueita? Mene kansallispuiston omalle sivulle Luontoon.fi-palvelussa, ja valitse valikosta sivu ”Ohjeet ja säännöt”. Sivulta löydät luettavaksesi kaikki puistoa koskevat olennaiset etukäteistiedot alueen sääntöjä koskien. Kartan, johon mahdolliset rajoitusalueet on merkitty, löydät kyseiseltä sivulta kansallispuiston Järjestyssääntö-tiedostosta, ja saat rajoitusalueet näkyviin myös Retkikartta-palvelussa valitsemalla esille ”suojelualueet”. Voit myös soittaa alueen luontokeskukseen ja tiedustella asiaa sieltä.

Huomaathan, että kansallispuisto ja luonnonpuisto ovat kaksi aivan eri asiaa. Luonnonpuistoissa ei yleensä saa liikkua ilman kirjallista lupaa, ja lupia myönnetään vain tieteellisiin tarkoituksiin. Luonnonpuistoissa saa kuitenkin liikkua retkeilypolkua pitkin, mikäli virallinen reitti on olemassa. Suomessa on luonnonpuistoja yhteensä 19. Viralliset reitit löytyvät seuraavista: Karkali, Kevo, Koivusuo, Malla, Paljakka, Salamanperä, Sompio ja Vaskijärvi. Muistathan, että viralliselta reitiltä poikkeaminen on luonnonpuistossa kiellettyä. Lue lisää kansallispuistojen ja luonnonpuistojen eroista täältä >>

Koira pysyy kytkettynä

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä hihnassa, ja tämä koskee yksiselitteisesti myös kansallispuistoja. Kaikkialla muuallakin koirien kiinnipitoaika on 1.3.–19.8. Lue lisää koiran kanssa retkeilystä >>

Ethän vahingossakaan roskaa

Lumien sulaminen paljastaa, että tämä itsestään selvä asia on päässyt unohtumaan joiltakin retkeilijöiltä. Maatuvat jätteet voi laittaa retkikohteen käymälään tai kompostoriin, mutta kaiken muun vastuullinen retkeilijä kantaa mukanaan pois, tupakantumpeista lähtien. Retkeilijästä ei pitäisi jäädä jälkeäkään luontoon. Huolehtimalla vastuullisesti omat roskasi pois luonnosta, annat korvaamattoman hyvän esimerkin myös mahdollisille lapsiretkeilijöille. Jos kaipaat vinkkejä roskattomaan retkeilyyn, löydät niitä mainiosti listattuna Luontoon.fi-palvelusta.

Tee nuotio vain merkityille ja huolletuille tulentekopaikoille

Käytä tulentekoon varattuja puita säästeliäästi. Älä myöskään koskaan revi tuohta tai ota makkaratikkuja elävistä puista. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty. Se koskee myös huollettuja tulipaikkoja. Varoituksen aikana tulenteko on sallittu korkeintaan hormillisilla, maasta eristetyillä tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen.

Suositeltavinta kuitenkin on, ettei tulia tee lainkaan, jos varoitus on voimassa. Tarkista varoitusten voimassaolo ennen retkeäsi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Jos varoitus on voimassa, ota hetivalmiit ja herkulliset eväät jo kotoa mukaan, niin ei tarvitse miettiä, mikä keitin tai tulisija on sallittu ja mikä ei. Hyvä kaveri herkkusuuretkeilijälle on muun muassa kätevä ruokatermari.

Vinkki! Tulentekoon liittyviä sääntöjä voit kerrata sekä tästä Retkipaikka-artikkelista että Luontoon.fi-palvelusta. Tästä Retkipaikan jutusta löydät kootusti vinkkejä sellaisiin retkiruokiin, jotka eivät vaadi nuotion tekoa.

Ota kuvat kuvauskohdetta ja ympäristöä kunnioittaen

Vastuullinen retkeilijä pyytää luonnoltakin tavallaan kuvausluvan, ja jos lupaa ei heru, tulee kuva jättää ottamatta. Hyvääkin kuvaa voi pitää epäonnistuneena, jos sen ottaminen on häirinnyt kuvauskohdetta. Linnunpesiä ei saa mennä urkkimaan poikaskuvien toivossa. Eläinten ei pitäisi joutua pakenemaan eikä kasvien joutua tallotuiksi valokuvien takia. Tulia ei myöskään tule tehdä minne sattuu tunnelmallisen retkikuvan nappaamiseksi – tulenteko ei ole jokamiehenoikeus!

Vältä ruuhkat – tai pysy ainakin rauhallisena

Joillakin alueilla saattaa olla ruuhkaa. Jos tiedät, että päivän retkikohteesi on suuren yleisön suosiossa, niin ehkäpä voit miettiä jotain vaihtoehtoista kohdetta, tai vaikkapa vaihtoehtoista sisääntuloväylää kansallispuistoon? Esimerkiksi Nuuksiota voi lähestyä ruuhkatta sen Pohjoiselta Portilta. Myös monissa muissa kansallispuistoissa on vaihtoehtoisia sisääntuloväyliä, luontokeskusten ollen yleensä ne ruuhkaisimmat. Kokonaan vaihtoehtoisia retkikohteita lähialueilta voit etsiä vaikkapa Retkipaikan kartalta, Retkikartta-palvelusta tai muilta kartoilta.

Huomaathan! Nuuksiossa on myös kamera, joka kertoo, miten pysäköintialueella on tilaa. Retkipaikka on testannut kyseisen palvelun, voit lukea jutun tästä.

Raportoi ja anna palautetta rakentavasti

Aina retkikohteissa ei kaikki ole kuin Strömsössä. Luonto saattaa näyttää voimiaan ja kaataa vaikkapa puita poluille, tai suositulta tulipaikalta saattavat polttopuut olla lopussa. Fiksu retkeilijä raportoi polulle kaatuneista puista tai muusta huomion arvoisesta tilanteesta Metsähallituksen kohteissa joko alueen luontokeskukseen tai nettilomakkeella. Jos kohdetta hallinnoi jokin muu taho, kannattaa palaute suunnata suoraan sinne. Aina kuitenkin hyvässä ja rakentavassa hengessä!

Vinkki! Facebookissa purnaamisen sijasta kannattaa antaa rakentava ja ystävällissävyinen palaute rehdisti suoraan asiasta vastaavalle taholle. Ja muistathan, että palautetta voi kirjoittaa myös positiivisista asioista. Pidetään retkeily hyvän mielen harrastuksena!

Toim. huom.

Metsähallituksen tiedotteen pohjalta toimittanut Jonna Saari. Kuvat: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.