Vehkeet teräviksi Spydercon teroittimella

Varmaankin veitsistään nykyisin parhaiten tunnettu, vuonna 1978 perustettu amerikkalainen Spyderco haluaa, että kaikki sen markkinoimat teräaseet – ja mikseivät muidenkin valmistajien puukot, puntarit sun muut – pysyvät terävinä koko käyttöikänsä ajan. Siksipä Spydercolta on saatavana varsin vinkeän näköinen teroituslaite, jollaista ei tule ihan joka päivä vastaan. Sen nimi on Tri-Angle Sharpmaker.

Itse asiassa kyseinen teroitin on yrityksen ihka ensimmäinen tuote, joka on ollut markkinoilla jo pitkään Spydercon alkumetreiltä saakka. Vasta teroittimen jälkeen Spyderco alkoi valmistaa jos jonkinlaisia terävehkeitä moneen käyttötarkoitukseen.

Teroittimen antoi Retkipaikkaan testattavaksi Lamnia, jolta testasimme jo vuonna 2014 Ultimate Survival Technologiesin selviytymispakkausta.

Ei mikään perinteinen tahko.

Tuotepakkaus on sellainen, että sitä ei ehjänä saa auki. Jos siis jostakin syystä joutuisi palauttamaan teroittimen ostopaikkaansa, sitä ei myyntikuntoisena pysty tekemään, vaikka itse teroittimeen ei olisikaan kajottu. Ehkä näissä pakkausasioissa voisi olla pientä kehittämisen paikkaa. Olisivatkohan rikki revittävät kuplapakkaukset jo vähän mennyttä elämää, mene tiedä.

Teroittimen osat

Nimensä mukaisesti Tri-Angle Sharpmakerin olennaiset osat ovat poikkileikkaukseltaan kolmion mallisia teroituskiviä, jotka istutetaan teroittimen jalustassa oleviin reikiin. Teroituskivien kallistuskulma on useimmille terille optimaaliseksi todettu 40º. Teroittimen jalustassa on myös toiset reiät, joihin asettamalla kivet saadaan 30 asteen kulmaan. Kapeamman kulman sanotaan auttavan mm. terien uudelleenmuotoilussa ja kunnostuksessa. Lisäksi pakkauksessa on kaksi metallipuikkoa, joiden tarkoituksena on toimia teroittajan käden suojana tahattomia viiltohaavoja vastaan.

Jalusta, 2 x 2 keraamista teroitinpuikkoa, suojaraudat, ohjekirjanen ja havainnollistava DVD.

Pakkauksessa on itse teroittimen lisäksi englanninkielinen ohje-DVD. Itse asiassa sama video on nähtävissä neljään eri osaan pätkittynä KnifeCenterin YouTube-kanavalla. Ysärifiilis on voimakas, kun videota katselee, mutta jos ei anna muhkeiden viiksien ja Dynastia-kampauksen häiritä, video on täyttä asiaa havainnollisuudessaan.

Teroitusoperaatio neljässä vaiheessa

Keraamisia kiviä on siis yhteensä neljä. Kaksi rusehtavaa kiveä ovat karkeampia, ja niillä teroittaminen aloitetaan. Kahdella valkoisella kivellä tehdään viimeistelyteroitus, jolla valmistajan mukaan saadaan aikaan partaveitsenterävä terä. Ruskeat kivet kuluvat aikaa myöten käytössä, mutta valkoisten kivien ei pitäisi valmistajan mukaan kulua laisinkaan. Säännöllisessä käytössä karkeampienkin kivien pitäisi kestää vuosia.

Spyderco – terästäkin kovempi.

Perusterien – joilla tässä tapauksessa tarkoitan esimerkiksi puukkoja, linkkuveitsiä tms. – teroitus tapahtuu neljässä vaiheessa, mutta vähintään kahta ensimmäistä teroitusvaihetta suositellaan terän saamiseksi ns. tehdasteräväksi. Usein kyseinen terävyysaste riittää, mutta jos terät haluaa vielä timmimpään kuntoon, kaikki neljä vaihetta voivat olla tarpeen.

Asetetaan muovinen teroittimen jalusta tasaiselle pöydälle ja kiinnitetään ensin ruskeat kivet 40 asteen kulmassa oleviin koloihin sekä suojaraudat omiin koloihinsa. Näin ei tule vahingossa vetäneeksi käteensä teroittaessaan. Teroittimen kannen saa asettaa otetta parantamaan sen puoliskon päälle, jossa ei ole teroituskiviä. Ensimmäisessä vaiheessa kivet ovat kolmion kärki sisäänpäin.

Vaihe 1: teroitus ruskeiden kivien ”terävällä” reunalla.

Puukkoa tai veistä pidetään kädessä terä vaakasuorassa terää kallistamatta, ja kummatkin terän sivut teroitetaan vuorotellen 20 kertaa puoleltaan kivien välissä terän tyvestä kärkeen viiltävällä otteella, kuten leikattaisiin leikkuulaudalla jotakin. Tämän jälkeen käännetään ruskeat kivet niin, että kolmion kannat eli kivien tasaiset sivut ovat sisäänpäin. Seuraavaksi terä teroitetaan 20 kertaa jälleen kummaltakin puolelta. Laskeminen voi tapahtua yk-si, kak-si, kol-me jne.

Vaihe 2: teroitus ruskeiden kivien tasaisella reunalla.

Jos terän haluaa vieläkin terävämmäksi, vaihdetaan ruskeiden kivien tilalle valkoiset kivet ja teroitetaan jälleen terä 20 kertaa puoleltaan valkoisten kivien terävällä reunalla. Viimeisessä vaiheessa käännetään kivien tasaiset sivut ja teroitetaan vielä lopuksi 20 kertaa puoleltaan.

Vaiheet 3&4: teroitus valkeiden kivien terävällä ja tasaisella reunalla ohjeen mukaan.

Nyt useimpien terien terät ovat niin terävät kuin peruskäyttäjä vain ne tällä laitteella pystyy saamaan. Tietysti on huomioitava, että terän kunto lähtötilanteessa ja eri terälaatujen kovuus voivat vaikuttaa siihen, kuinka monta teroituskertaa lopulta tarvitaan.

Myös muunlaisia teriä voi teroittaa

Puukkojen lisäksi Spyderco Tri-Angle Sharpmakerilla voi teroittaa vaikkapa keittiöveitset, kirveet, kynsisakset, tavalliset sakset, taltat ja käsihöylän terät. Keittiöveitsissä tasareunaisten terien teroittaminen tapahtuu puukkojen tapaan, mutta sahateräiset esim. leipäveitset teroitetaan ohjeen mukaan vain viisteen puolelta, eli ainoastaan yhdeltä puolelta.

Kyllä terävällä terällä limppu saa kyytiä.

Kirveissä teroitus tapahtuu pitkälti puukkojen tapaan, mutta vain vaiheet 1 ja 2 ovat tarpeen, sillä harvalla kirveellä leikataan tai vuollaan samoin kuin puukolla. Toki kirveenkin terän voi halutessaan teroittaa myös vaiheilla 3 ja 4, mutta siitä on harvoin käytännön hyötyä. Huomasin itse, että kirveen terän malli on otettava huomioon teroittaessa. Esimerkiksi käytössäni oleva Karesuandoknivenin pikkukirves, joka on ollut myös Retkipaikan testissä, vaati hieman erilaisen teroitusliikkeen terän kaarevuuden vuoksi.

Kaarevateräisen kirveen terän teroittaminen koko mitaltaan vaatii hivenen pyörähtävän kädenliikkeen.

Kun teroittimen jalustan kääntää ylösalaisin ja asettaa ruskeat kivet jalustan pohjassa oleviin hahloihin, voi teroittaa vaikkapa talttoja tai käsihöylän teriä. Halutessaan teroittimen voi antaa levätä metallipuikkojen varassa vinosti tai asettaa teroittimen ilman niitä tasaiselle ja mahdollisimman luistamattomalle alustalle.

Spyderco on veleho peli tähänkin tarkoitukseen.

Talttojen ja höylänterien teroittaminen onnistuu myös kätevästi, kun huomioi terän viisteen kulman ja malttaa hioa terää niin kauan kunnes kulma palautuu oikeaksi. Näin siis, jos terän viiste on jostakin syystä pyöristynyt tai väärässä kulmassa. Monia muitakin terätyyppejä ja terätyökaluja voi teroittaa, mutta tässä yhteydessä ei liene tarpeellista esitellä niitä kaikkia. Spydercon ohje-DVD, vastaava YouTube-video (ja niitä on monia virallisen videon lisäksi) sekä ohjekirjanen sisältävät tarvittavat tiedot.

Teroittimen huolto ja säilytys

Spyderco Tri-Angle Sharpmaker on huoleton apuväline, joka ei hirveästi remonttia vaadi. Sekä ruskeat että valkoiset kivet voi puhdistaa käsin esimerkiksi Pata-Pata-saippuavillalla tai muulla hankaustyynyllä ja puhdistusaineella veden kanssa hankaamalla. Ohjevideosta käy ilmi, että kivet voi pestä myös astianpesukoneessa. Kivien on annettava kuivua ennen kuin ne laitetaan takaisin koteloonsa.

Kivien puhdistaminen on helppo toimenpide sekin.

Teroittimen jalusta toimii samalla osien säilytyskotelona, jossa jokaiselle kivelle ja suojaraudoille  on oma paikkansa.

Teroitin pakkautuu kompaktisti koteloon.

Kotelo sulkeutuu painamalla sen kansi jalustan päälle ja pysyy hyvin kiinni kuljetuksenkin aikana.

Spyderco Tri-Angle Sharpmaker on kätevä ja helppokäyttöinen teroituslaite

Meikäläinen on teroittajana vähän sieltä tännepäin, eli terä kuin terä tahtoo olla joko tai tai sitten ei ollenkaan, ja joskus jotakin siltä väliltä. Senpä vuoksi Spydercon teroitin sopii tällaiselle tupeksijalle kuin suutarin sormi sinne jonnekin. Siinä ei nimittäin voi oikein mennä vikaan, kun tekee ohjeiden mukaan ja pitää terää kuten neuvotaan. Sharpmakerin kivet eivät myöskään vaadi mitään hiontaöljyjä tai muutakaan seurakseen, vaan ne toimivat sellaisenaan.

Sen verran mitä teristä itse ymmärrän (mikä ei välttämättä ole paljonkaan), kaikki teroittimella teroittamani terät tulivat selkeästi paremmiksi. Varsinkin eräs vanha puukko, jonka terä oli melkoisen karussa kunnossa, tuli ihan tolkun kuntoon kun sitä jaksoi vain hinkata. Mikään pikateroitin Sharpmaker ei ole, vaan terän kunnosta riippuen teroitus vimpan päälle vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta mikäs kiire tässä on valmiissa maailmassa.

Lähtötilanne oli huomattavasti surkeampi kuin lopputulos. Vieläkin paremmaksi terän tästä saa, kun vain malttaa.

Spyderco Tri-Angle Sharpmakerin myyntihinta Lamnialla on tätä kirjoitettaessa 95 euroa. Onko se sitten kallis vai ei, sen voi kukin itse päättää. Kestävyydestä on vielä paha sanoa mitään, mutta olipa tavara mikä tahansa, aina joku sen saa rikottuakin. Eräässä YouTube-videossa Dallasin J.R:ltä kuulostava kaveri näytti rikkinäistä teroittimen jalustaa, jonka muovin hän oli kuulemma saanut halkeamaan painamalla isolla veitsellä teroituskiviä vasten voimakkaasti.

Itse en usko kuitenkaan onnistuvani survomaan millään teräaseella niin ponnekkaasti, että saisin vempelettä hajalle. Kiviä en lähtenyt myöskään pudottamaan laattalattialle.

Teroittimella on kuitenkin takuu, mutta takuuehdot kannattaa lukaista tarkkaan, eli jos joku osa teroittimesta (esimerkiksi muovinen jalusta) hajoaa sillä, että kiviä vasten nojataan kuin baaritiskiin parin promillen kaasussa, luultavasti valmistajan takuusta joutuu tällöin vääntämään eikä välttämättä voitokkaasti. Varaosina on saatavana sekä karkeita kiviä että hienoja kiviä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.