Vaskion vesiputouskaksoset: Koskenpään vesiputoukset, Salo

Vaskiolla Salossa kuohuu komea vesiputouspari, joka on suhteellisen helppo saavuttaa, mutta josta on myös todella helppo ajaa ohi täysin tietämättä. Salon Halikosta Marttilaan johtavan Vaskiontien varrella kohoaa keltaisena Pukkilan seuratalo, ja siinä kohtaa kannattaa himmata kaasujalkaa, sillä putoukset ovat aivan kulman takana. Paras aika vierailla taitaa olla juurikin tällainen alkukevät, kun vettä riittää eikä puissa ole vielä lehtiä. Toisaalta runsas vesi voi tehdä alueella kulkemisesta vaikeaa tai ajoittain jopa mahdotonta.

Kohde kartalla

Koskenpään vesiputouksissa jokiuoma hajaantuu kahteen eri haaraan, joissa molemmissa vesi kuohuu hurjana alas rosoista, kivistä uomaansa. Minusta tuntui kummalliselta, että näinkin vaikuttava paikka ei peruskartalla näytä yhtikäs miltään.

On syytä ottaa huomioon, että tämä kohde on helppo saavuttaa Salosta myös julkisilla – Toivilan bussipysäkiltä ei ole kuin 500 metrin kävely putouksille.

Kävin paikalla vanhempieni, mieheni ja parhaan ystäväni kanssa talvilomalla helmikuussa, ja edeltäneet kovat vesisateet olivat puhkuneet Salon joet ja paikoin pellotkin täyteen vettä. Kumisaappaat olivat siis ilmiselvä valinta.

Puisen sillan jälkeen polku johdatti maastoon kohti putouksia. Ensimmäinen putous (kuva yllä) oli vain muutaman askeleen päässä. Mäen päällä kummun takana on talo ja hetken mietin, onko polkua sopivaa kulkea. Sitten kuitenkin huomasin, että edessä häämötti kävelysilta – vähän sellainen kuin muumeissa. Vankkarakenteinen silta johdatti ensimmäisen vesiputouksen luota kohti toista, joten paikka on varmasti tarkoitettu fiksusti käyttäytyvien kävijöiden vierailtavaksi ja nautittavaksi.

Näköala sillalta kohti ensimmäistä vesiputousta.
Ensimmäinen putous vasemmalla ja toinen oikealla.

Silta johdattaa jonkinlaiselle aika puskittuneelle saarekkeentapaiselle (?) jonka toisessa reunassa toinen putous kuohuu. Vettä oli paljon ja kokonaisuutta oli hieman hankala hahmottaa. Tuoreet jäljet paljastivat, että vesi oli jossain vaiheessa juossut vuolaana myös saaren poikki. Kovin runsaan veden aikaan sillallekaan ei varmasti pääse, nytkin jouduimme hieman temppuilemaan päästäksemme metsään tulvineen veden yli.

Toinen vesiputous on puiden takia hankalampi kuvattava kuin ensimmäinen, joka on selkeästi esillä.

Vaikka vesiputoukset olivat mukavaa katseltavaa, huomasin kiinnittäväni huomiota metsän vehreimpiin: sammaleisiin ja saniaisiin. Suurin osa tällä retkellä ottamistani kuvista olikin niitä, alla vain muutama.

Mikä historia sillalla on, se olisi mukava kuulla. Onko alueella jokin reitti joka matalamman veden aikaan näkyy selvemmin, vai onko silta jäänne jostain unohdetusta reitistä? Olisi mukava tietää, joten jos tiedät tämän paikan menneisyydestä retkeilykohteena jotakin, kommentoithan alle!

Mikäli päätät lähteä käymään näillä putouksilla niin varmistathan, ettei autosi jää kenenkään tielle ja ettet häiritse asukkaiden rauhaa alueella.

Lisää kuvia ja lisätietoa:

Koskenpää Suomen vesiputoukset -sivustolla

Halikko.com-sivuston Vaskio-kuvissa on keväisiä kuvia alueelta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.