Inkoon Vårdbergetiltä löytyy Jättiläisen kirjahylly – ja myös muita merkkejä menneestä

? Paikka kartalla
➡ Alle 1 km, ei virallista reittiä

Jyrkkäreunainen Vårdberget Inkoossa on vanha vartiokaasa, jossa entisaikojen asukkaat pitivät merkkitulia varoittaakseen lähiseutujen asukkaita vihollisesta. Paikalla on vieläkin nähtävissä muinaisten merkkitulien jälkiä: kallion huipulla on rapautunut ohut kerros kokonaan pois noin neljän neliömetrin alalta.

Maisemat huipulla ovat hienoja. Etelässä näkyy avomeri, lännessa Barosundin tuulimylly ja idässä Porkkalanselkä.

Matkaan kannattaa varustautua hyvillä jalkineilla. Kallioiset maastot ovat kauniita ja helppokulkuisia, mutta metsäosuuksilla eteneminen voi olla vaikeampaa. Polku polveilee kohti etelää ja haarautuu sinne tänne. Polkujen päämäärättömyys johtuu siitä, että polkuja ylläpitää runsas metsäkauriskanta. Polut ovatkin sinne tänne poikkoilevia poropolkuja. Jos malttaa kulkea rauhassa, näkee varmasti vilauksen sorkkajalkaisista.

Jättiläisen kirjahylly

Ennen Vardbergin huippua on jyrkänne, jossa on valtavia, suorakaiteen muotoisia kivipaaseja, kuin kirjoja jättiläisen kirjahyllyssä, toinen toiseensa nojaten.

Kivipaaseissa voi kiipeilyharrastukseen perehtynyt harrastaa boulderointia luonnon helmassa. Jos kiipeily ei ole tuttua puuhaa tai asiaankuuluvat varusteet eivät ole matkassa, kannattaa valita turvallisempi reitti jyrkänteen oikealta puolelta, jossa ei tarvitse kiivetä.

Huipulla merkkejä menneestä

Kiipeilyjyrkänteen jälkeen loppumatka menee mukavasti kallioista lakea pitkin. Laki on helppokulkuista jäkälämaata käkkärämäntyineen. Huipulta aukeaa komeat maisemat joka suuntaan. Huipulla on vanhan kolmimittaustornin jäänteet, josta voi vielä löytää valtavia, käsintaottuja nauloja, joilla tornin tukit on aikanaan lyöty yhteen.

Maisema on nykyisin osittain puuston peitossa, mutta mittaustornin aikoihin oli maisema avoin; vanhojen mäntyjen latvoista voi nähdä, kuinka ne on aikanaan poistettu näkyvyyden parantamiseksi.

Kallion huipulla muinaisten merkkitulien myötä rapautunut kohta on kokonaan jäkälöitynyt. Rapautunut paikka erottuu rapautumattomasta alueesta myös jäkälän värin perusteella.

Noin viisi metriä rapautuneesta kohdasta länteen on samassa kalliossa kolmion muotoinen kalliohakkaus; kolmion sivujen pituus on noin 0,5 metriä, ja sen yhdessä kärjessä on noin 5 senttiä syvä reikä. Hakkaus liittynee maanmittaukseen, sillä paikalla on karttojen mukaan korkeuskiintopiste.

Lounaassa näkyy Penaträsk, joka on säilynyt täysin luonnonvaraisena ja ympäröivät rantametsät on suojeltu. Jos aikaa ja eväitä riittää, kannattaa jatkaa matkaa vielä lammelle.

Ajo-ohjeet

Inkoon ja Tammisaaren välisessä saaristossa sijaitsee kaksi suurta saarta, Barosund ja Orslandet. Barosundiin vie silta, mutta Orslandetiin mennään lossilla. Lossi kulkee mukavasti 20 minuutin välein.

Orslandetiin tultaessa kääntymällä lossin jälkeen mäen päältä vasemmalle, pääsee katsomaan aktiivista kyläkeskusta, jossa on Barösundin kauppa, ravintola Scola, satavuotias vanha kansakoulu ja Valhalla-kylätalo. Jos taas kääntyy risteyksestä etuoikealle, pääsee Bjursin ulkoilualuelle.

Vårdbergin näköalakalliolle vie reitti etuvasemmalle ylös mäkeen Ramsjöntietä pitkin. Parin kilometrin päässä myös pieni, ruovikkoinen Rövass-lampi, jonka pinta on laskettu vuosia sitten, jotta rantapelto tuottaisi paremmin. Nyt kaikki on ruovikkoista ja umpeenkasvanutta.