Vanha Kalasatama tuoksuu mereltä ja odottaa kulkijaa – tämä unenomaisen kaunis ranta löytyy Kaskisista

Lapsuudenkotikaupungissani Kaskisissa Pohjanmaalla on aivan keskustan lähellä kaksi erityisen ihanaa paikkaa, jollaisia ei ihan joka kaupungista löydy: Kaskisten pohjoispäässä länsirannalla sijaitseva vanha Kalaranta ja sen yläpuolella Myllykallio.

Vanhaan Kalarantaan pääsee vaikka pyörätuolilla kulkemaan tietä pitkin, ja rannan keskikäytävää lähes päähän saakka. Kala-aittoihin ja laitureille pääseminen on jo hasteellisempaa, ja pienten lasten kanssa on syytä varovaisuuteen.

Kalarannassa sijaitsevaan Kalastusmuseoon on helpompi mennä, vaikka liikkuminen olisi haasteellisempaa. Vanhassa suolaamorakennuksessa sijaitseva Kalastusmuseo esittelee kalastusta perinteenä kattavasti, ja sieltä voi löytyä yllättäviäkin esineitä. Useita kertoja olen museossa käynyt, ja aina se jaksaa yllättää. Kalastusmuseo on perustettu 1983 rakennukseen, jossa on toiminut kalakauppa 1910-luvulta lähtien. Kalastusmuseon eri teemoja ovat silakanpyynti, siian- ja lohenpyynti, purokalastus ja hylkeenpyynti. Museossa voit ihailla kaikkia niitä perinteisiä esineitä, joita käytettiin niin kalastajan kotona kuin ranta-aitoissakin. Koska silakanpyynti oli aikoinaan Kaskisten tärkein kalastuselinkeino, on sille museossa paljon tilaa. Valokuvakokoelma on huikean hieno!

Kaskinen on ollut kaupunki jo vuodesta 1785, ja kalastus on kuulunut sen asukkaiden elämään merkittävänä osana jo kauemminkin. Vanha kalaranta kalastusmuseoineen kertoo menneiden sukupolvien arjesta ja työstä.

Meren tuoksu ottaa nenään jo ennen kuin merta ehtii nähdä tai kuulla, ja siihen tuoksuun en kyllästy koskaan. Kalasatama ilmestyy eteen arvokkaana ja hieman aavemaisenkin hiljaisena. Se on aina yhtä rauhallinen, oli vuodenaika mikä tahansa. Muistan jo lapsuudesta miten vaistosin, että tällä paikalla on erityinen tunnelma, aivan kuin olisi astunut ajassa taaksepäin siellä kulkiessa. Vanhassa kalasatamassa voi tuntea miten joskus täällä on ollut vilkasta, ääniä ja elämää.

Niin ja on täällä elämää ja touhua tänäkin päivänä. Heinäkuun alussa täällä vietetään perinteisiä kaksipäiväisiä Kalarantapäiviä, jolloin ranta täyttyy myyntikojuista joissa myydään kalatuotteita, käsitöitä ja taidetta. Tapahtumaan liittyy taidenäyttelyitä ja kulttuuriesityksiä. Kalaruokaa pääset nauttimaan kalasavustamon laituriterassille.

Jo 1800-luvulla käytössä ollut ranta kertoo siitä, millaista kalastajien arki ja työ on ollut kauan sitten. 30 kala-aittaa ja muutamia verkonkuivauspaikkoja sekä kuivaustelineitä on säilynyt meidän päiviimme saakka. Ne kertovat meille omaa tarinaansa 1800-luvun lopun kalastusperinteistä. Kala-aittojen tarkoituksena on ollut kalastajien tärkeimpien tarvikkeiden, esimerkiksi kalanpyydysten ja venevarusteiden säilyttäminen.

Kalarannassa riittää nähtävää perheen pienimmillekin ja mukaan kannattaa ottaa eväät. Rannasta löytyy kivoja paikkoja evästaukoa varten, ja jos auringonotto kiinnostaa näin kesäaikaan, niin laitureita löytyy useita.

Näin aikuisena sitä osaa olla kiitollinen, että on saanut viettää lapsuutensa tällaisessa miljöössä. Peruskoulu on aivan kalarannan vieressä. Näissä maisemissa on leikitty monet leikit ja sitä kautta on ollut helppo hahmottaa oman kotikaupungin historiaa ja kalastusperinteitä. Varsin opettavainen ympäristö ihan kaikille meille. Hyvä muistaa, että kalastus ei suinkaan ole vain historiaa vaan aivan nykypäivääkin.

Kalarannassa kävellessä voi nähdä ylhäällä kalliolla vanhan punaisen myllyn. Sinne pääsee rannasta polkua pitkin, tai sitten teitä pitkin peruskoulun ohitse. Mylly on varsin ihailtava näky alhaalta katsottuna, ja komeat ovat näkymät myös ylhäältä Myllykalliolta alaspäin merelle ja rantaan.

Vanha punainen mylly on museo, ja sen vieressä on hukkuneille kalastajille omistettu muistomerkki.

Vuonna 1848 rakennettu vanha mylly on siirretty Myllyniemeen Groopin tilalta Ylimarkusta. Valmistuttuaan mylly oli silloisessa Närpiön pitäjässä toiseksi vanhin laatuaan. Kaskisten kaupunki alkoi neuvotella vuonna 1953 myllyn silloisen omistajan kanssa myllyn ostamisesta museoksi Kaskisiin. Lopulta mylly purettiin osiin, siirrettiin Kaskisiin ja koottiin uudelleen talkootyönä vuonna 1954. Tällä paikallaan mylly on sitten seissyt jo 63 vuotta, vaikka ikää sillä on kaikkiaan 169 vuotta.

Vanha ja tunnelmainen mylly on hieman satumainen ilmestys. Siitä tulee mieleen vanhoja lasten satuhahmoja, kuten Vaahteramäen Eemeli tai Peppi Pitkätossu. Toisaalta nämä tunnelmat ovat syntyneet jo lapsuudessa, kun olemme ystävien kanssa leikkineet täällä milloin mitäkin leikkejä. Paikka on kaunis ja houkutteleva. Kallioiden lomassa kasvaa paljon katajaa, ja sieltä löytyy hauskoja paikkoja kahvitaukoakin varten. Mutta kallio on jyrkkä ja pudotus korkea, eli varovaisuutta etenkin sateen jälkeen, jolloin kallio on erityisen liukas.

Keväinen auringonlasku Myllykalliolta merelle katsottuna.

Kalastajan ammatin vaaroista meitä muistuttaa kaunis muistokivi vanhan myllyn vieressä. Se on pystytetty hukkuneiden kalastajien muistoksi Kaskisten tuhoisimman hukkumisonnettomuuden jälkeen. Vuonna 1854, syyskuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä hukkui 11 kalastajaa hirmumyrskyn kaltaisessa luoteismyrskyssä. Yötä kutsuttiin Mooseksen yöksi johtuen siitä, että tuohon aikaan juuri 4. päivä oli Mooseksen päivä. Tapahtuma on ollut Kaskisten kalastajayhteisölle kauhea menetys, ja monet perheet jäivät suremaan läheisiään. Muistomerkin kohdalla on hyvä tänäkin päivänä muistaa turvallisuus vesillä ja kunnioitus merta kohtaan, sillä meri voi olla arvaamaton kokeneellekin merenkulkijalle.

Mooseksen yöksi kutsutussa merionnettomuudessa hukkui 11 kalastajaa.

Muistomerkin vierellä kalliolla lepää suuri vanha ankkuri. Se on kokonsa puolesta kunnioitusta herättävä ja sitä katsoessa tulee pohtineeksi, miltä onkaan näyttänyt vene tai laiva johon se on kuulunut.

Siinä ne ovat auringonpaisteessa korkealla kalliolla herättämässä ihmetystä pienemmissä ja ihailua aikuisissa. Kalliolla on hyvä pitää kahvitauko rauhallisessa tunnelmassa ja ihailla sinistä merta. Samalla voi pohtia mitä kaikkea ihmeellistä täällä on vuosisatojen aikana tapahtunut ja millaisia jännittäviä meriseikkailuja on vanhasta Kalarannasta alkanut.

Ihana vanha ankkuri

Pääsiäisenä merellä oli vielä jäätä.

Kesällä täällä on vihreää, ja tämä on kaunis paikka kahveille tai auringonottoon.

Sijainti: N=6931150.881, E=201725.440
(ETRS-TM35FIN)

Kartta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.