Valoa pimeyteen – käyttökokemuksia Lumilight Navigator 900 -otsavalaisimesta

Halvalla ei ruukkaa saamaan hyvää. Siksi otsalampuissakin tulee ensin ostettua se halpa ja sitten se hyvä. Itselläni kehitys meni tuota samaa polkua. Luolista innostuttuani tuli tarve vapauttaa kädet tukemaan liikkumista ja siten käsissä kulkeva valaisin piti korvata päähän asennettavalla mallilla.

Ensimmäinen versio oli marketista ostettu. Olisiko hintaa ollut jossain viiden kymmenen euron kieppeillä, hivenen alle. Kyllä sillä välttävästi pärjäsi, mutta pidemmälle ei sen avulla tähystetty ja suurempi paikkojen mittasuhteet jäivät hahmottumatta. Toinen miinus oli, että heikohkosta valotehosta huolimatta laite nieli paristoja tasaista tahtia.

Viime keväänä sitten olin kypsytellyt ajatusta kylliksi ja päätin satsata hieman varusteluun. Niinpä koitti se päivä, kun olin noutamassa postista tuolloin vielä Taskulamput.fi-nimeä totelleen, nykyisin Valostore.fi-nimellä toimivan verkkokaupan pakettia. Kotiuduttuani kävin sitä kuorimaan, ja laatikosta paljastui Lumilight 900 -mallinen otsavalaisin. Tilauksen yhteydessä mainitsin valaisimen tulevasta käyttötarkoituksesta, joten mieltäni suuresti lämmitti mukaan liitetty Olight S10. Saatesanoina kerrottiin sen olevan markkinoiden tehokkain minivalaisin.

Iskin ensimmäiseksi Lumilightin akun latautumaan ja kävin sen jälkeen käsiin muuhun varustukseen. Piskuinen Olight oli ensimmäisenä käyttövalmiina ja tottavieköön – melkoisen hyvin se hönki valoa olemattomaan kokoonsa nähden. Valmistajan mukaan jopa 320 lumenia. Selvästi enemmän se oli kuin markettiotsavalossa.

Totesin minitulokkaan oitis erinomaiseksi varavaloksi, joka kulkisi taskussa mukana maanrakoihin mennessä. Ja sinne unohtuneena palvelisi myös silloin, kun yllättävä valon tarve iskisi tilanteessa, jossa otsavalaisin ei olisi mukana. Sittemmin oivasin vielä, että S10 kiinnittyi näppärästi myös kolhuilta suojaavan päähineen lippaan, joten sitä saattoi käyttää myös kädet vapaina. Suosittelen.

lumilightSeuraavana päivänä oli sitten aika ihmetellä itse päävaloa. Melkoinen roihu se olikin entiseen verrattuna, ensialkuun päälle räpsäistynä jopa hieman häikäisevä. Hienosti sillä näki lähelle ja kauas, joten hyvillä mielin kelpasi lähteä kokeilemaan, kuinka sen 869 lumenin valoteho toimisi käytännössä.

pirttimakihaukkamaki (15)Virtakytkimen yhteydestä löytyi merkkivalo, jonka väristä pystyy päättelemään akun varaustilanteen. Vihreä on täysi, sininen hieman vajaampi ja oranssi kertoo siitä, että viimeisiä vedellään. Akku puolestaan kiinnittyy lamppuun joko lyhyellä tai pitkällä piuhalla. Näiden väliltä en ensin osannut valita, joten päätin kokeilla molempia käytännössä.

lumilight2Kenttäkoetta on nyt takanan puolisen vuotta. Valaisin on toiminut moitteettomasti ja palvellut hyvin kaikissa olosuhteissa. Piuhan osalta päädyin sijoittamaan akun taskun ja vetämään johdon sitten paidan tai takin alla selkää pitkin kiinni lamppuun. Johto ei tartu mihinkään ja toisaalta akun vaihtaminen käy näppärästi päähineeseen kajoamatta. Ja mikä tärkeintä, luolista saa nyt entistäkin enemmän irti.

Valon määrästä tai akun kestosta homma ei ole jäänyt kiinni. Valoa on piisannut pitkilläkin reissuilla. Luolissa liikkussa on väistämätöntä, että pää koliseen silloin tällöin toista kovaa vasten. Sitä myöten myös otsalampun tulee kestää kolhuja. Naarmuttomana ei Lumilightin alumiinirunko ole pysynyt, mutta pieniä pintakolhuja enempää se ei ole ottanut itseensä kovistakaan iskuista.

valokuvaLuolailun ohella härvelistä on ollut iloa myös muissa harrastuksissa. Valokeila on sikäli laaja, että sen turvin pystyisi myös vaikkapa maastopyöräilemään vauhdikkaasti. Myös monet loka-marraskuiset sieniretket saivat merkittävästi jatkoaikaa, kun suppilovahverot ja mustatorvisienet pystyi erottamaan maastosta myös sitten, kun aurinko alkoi painumaan maalleen. Mainittakoon vielä se, että kirkkaus on sikäli runsas, että tämän lampun kanssa liikkuessa tulee ottaa huomioon kohtaava liikenne.

Vaikka nälkä kasvaa monesti syödessä, niin tällä kertaa täytyy todeta, että valoa on riittämiin. Enemmälle olisi vaikea keksiä tarvetta. Vaan jos jotain haluaisin muuttaa, niin tarvittaessa laajemmaksi hajotettava valokeila olisi oikein passeli. Vaan hyvin sitä tälläkin pärjää. Sittemmin Navigator 900 on jäänyt pois ainakin Valostoren valikoimasta, mutta toisaalta samasta hintaluokasta löytyy saman valmistajan 1400-malli, jossa on vieläpä toivomani leveämpi valokeila. Miinuksena tuossa mallissa on sitten lyhkäisempi akunkesto täysteholla.

Kuvat: Valostore.