Vahaa pintaan – vaellushousujen käsittely Greenland Waxilla

Vaellusvaatteeksi valikoituvat yhä useammin vahvasta puuvillasekoitekankaasta valmistetut, vettähylkivät, mutta hengittävämmät kuin vettä täysin pitävät vaatteet. Erityisesti housut kuluvat käytössä ja niiden vedenhylkivyyttä onkin syytä aika ajoin kohentaa. Uusien housujen ostamisen sijaan housuja voi huoltaa myös kotona.

Fjällrävenin suosittu kangasmateriaali G-1000 on vahattu vettähylkiväksi ja tuulenpitäväksi. Pesujen ja käyttöjen myötä vahapinta kuluu, ja Fjällräven suosittaakin kyllästämisen uusimista 2–3 pesukerran jälkeen. Myös muilta valmistajilta, esimerkiksi Lundhagsilta, löytyy puuvillasekoitemateriaaleja, joita voi käsitellä samaan tapaan kuin Fjällrävenin G-1000-kangasta.

Tämän artikkelin kuvissa näkyvät housut ovat muutaman vuoden vanhat Fjällrävenin Keb w -housut, jotka vahasin nyt ensimmäistä kertaa. Käyttökertoja näillä on ollut useita, lähes päivittäin housut ovat jalassa viihtyneet. Suositusten mukaan vahasin näistä ainoastaan G1000-materiaalia olevat tummanharmaat osat, stretch-osat jätin käsittelemättä.

Housujen vahakäsittely aloitetaan pesemällä ja kuivaamalla housut normaalien pesuohjeiden mukaisesti. Vaha kannattaa levittää puhtaaseen kankaaseen, jotta mahdolliset tahrat eivät tee pinnasta epätasaista tai vahingoita kangasta.

Vaha levitetään puhtaaseen kankaaseen rehellisesti hiuttamalla. Greenland wax ei sula käsissä, joten se on helppo levittää paljain käsin. Tummassa kankaassa vaalea vaha näkyy helposti, ja vahattavat osat on helppo käsitellä kauttaaltaan.

Takapuolen ja polvet voi käsitellä reilummalla vahauksella.

vahaus_edestä

Levitettäessä vahaa on helppo säätää, kuinka vahapintaiseksi eli vettähylkiväksi jonkun osan housuista haluaa. Esimerkiksi takapuolen tai polvet voi käsitellä reilummalla vahauksella, jolloin niille saadaan parempi kulutuskestävyys ja vettähylkivyys.

Vahaus ei vaikuta kankaan hengittävyyteen kovinkaan paljon, mutta esimerkiksi kokonaan vahvasta puuvillapolyesterista valmistetuissa housuissa etumuksen voi jättää ohuemmalle vahapinnalle käyttömukavuuden lisäämiseksi.

Kun vaha on levitetty, se sulatetaan. Fjällräven antaa ohjeita, että sulattamisen voi tehdä silitysraudalla, kuumailmapuhaltimella tai vaikkapa kaasukeittimelllä reissunpäällä. Kotioloissa silitysrauta on varmasti kaikista helpoin ja yksinkertaisin vaihtoehto.

Käytin silittämiseen tavallista silitysrautaa, josta laitoin höyryominaisuuden pois päältä. Lämpötila oli noin keskivaiheilla kuumimmasta ja kylmimmästä mahdollisesta. Vahaa ei tarttunut silitysraudan pintaan, vaan se suli nätisti kiinni kohdekankaaseen.

Jos kumminkin haluaa suojella silitysrautaansa ja mahdollisia muita sillä silitettäviä vaatteita, voi vahan sulattaa leivinpaperin läpi. Samoin silityslauta kannattaa suojata, tai huomioida sulatusvaiheessa, että vahalla käsitelty kangas ei ole lautaa vasten. Operaation jälkeen kannattaa tarkistaa silitysrauta ja -lauta, että niissä ei ole vahajäämiä. Kaikkihan retkeilystä pitävät, mutta kyllästysvahaa tuskin tarvinnee hienoimman silkkipuseron helmaan.

Kun kaikki vaha on sulatettu kankaaseen, ovat housut käyttövalmiit. Tummanharmaassa kankaassa vahaus näkyi hieman tummentavana vaikutuksena. Vahaus myös jäykistää kangasta jonkin verran, mutta siitä ei tule häiritsevän jäykkää. Housut tuntuvat samalta kuin ostettaessa.

Vahaus tuo kankaaseen jälleen paremman vettähylkivyyden. Testattuna sisätiloissa noin ruokalusikallinen vettä suoraan kankaalle pisaroi vain pois, kun aiemmin kangas imaisi sen suoraan itseensä. Pitää kumminkin muistaa, että vahaus ei tee kankaasta täysin vedenpitävää.

Fjällrävenin Grönlannin-vahaa, Greenland Waxia saa hyvinvarustelluista retkeilvälineliikkeistä, ainakin niistä, jotka Fjällrävenin housuja myyvät. Vahaus on myös mahdollista ostaa, ainakin Fjällrävenin Brand Storet Partioaittojen yhteydessä vahaavat tilauksesta vaatteita. Katso Fjällrävenin omat ohjeet vahaukseen täältä.

Kokonaan G-1000 tai muusta vastaavasta puuvillasekoitteisesta vahvasta vaellushosumateriaalista valmistetuille vaatteille on myös helpompi vaihtoehto vedenpitävyyden lisäämiseen: Nikwax Cotton Proof. Se on pesukoneen avulla pestävä kylläste, jonka levitys on vaivattomampaa kuin vahaaminen. Pesukoneella kauttaaltaan vaatteeseen levitettävä kylläste ei kumminkaan ole hyväksi stretch-kangaspaikkaisille housuille. Lisäksi vahakäsittely vahvistaa kangasta enemmän ja tekee siitä tukevamman.

Vaellusvarusteiden huolloista vaatteiden kyllästys vahaamalla on yhtä helppo ja nopea toimenpide kuin kenkien vahaus. Vahakäsittelyllä saa luottovaatteelle lisää käyttöikää ja -kokemuksia, joten suosittelen, erinomaista sadepäivän puuhaa kotosalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.